Den tiltande triken, har inte den en låsning för tiltningen som man använder vid stopp?
I mitt förra - alldeles för långa inlägg, var jag ju inne på ergonomin - Bruno och Bernt snuddade vid det också. Kanske en bekväm, till cyklisten väl anpassad hoj vinner på att man hushållar med sin rätt begränsade effekt? I grunden är det ju liggcykelns filosofi - att minimera det största motståndet, luftmotståndet.
Sen tror jag inte att man kan ha bara en eller ens ett par cyklar för att täcka alla behov - just nu har jag 6 st fungerande cyklar och två "projekt på gång", samt tankar på ett nyförvärv:
1) LWB robust lågracer - för landsväg och långturer (och med stödhjul för grus och is, så att man inte tappar liggcykelmuskler på vintern, funkar faktiskt mycket bra) 2) SWB highracer - för stan och kortare turer tillsammans med "vanliga cyklister" (och för regn, bättre skärmar och högre sitthöjd över skiten) 3) MTB med elassist (specialbygge) - för grusvägar och stigar - är väldigt kul! 4) BMX för Hunnebostrands backar och möjlig att ta med i båten 5) "Barntrike" (upprätt trike, variant av Taga-triken) för "dagistransporter", även perfekt vid spår/halka 6) 7-vxl vanlig cykel med dubbdäck för snö och halka (känns väldigt hög och obekväm, men har sina fördelar trots allt!) 7) Projekt - "bullit-klon" för transport av 2 små barn (barnbarnen blir fler och växer) 8)Projekt - "easy racer" för att ev. locka hustrun att testa recumbent 9) Funderar på en lätt, låg racer typ Raptobike eller Fujin SL (möjligen Fujin suspension), för snabba, långa turer utan annat bagage än en repsats för punka, t ex mina 85 km till stugan i Hunnebo och någon motionstävling då och då
Är det någon som kan säga att jag med hänsyn till behoven har för många cyklar?