Bernt Carlberg skrev:
På min trike har jag 20" däck och tycker att växelarmen kommer rätt nära marken. Med 16" däck kommer växelarmen väldigt nära marken.
Det stämmer. 20-tumshjul är gränsen när man kan använda extra lång växelarm, SGS (dvs vanlig MTB-växelförare). Med ett 16-tumshjul kan man som längst ha en mellanlång växelarm, GS, annars hamnar växelarmen helt enkelt för nära marken och däcket. Detta i sin tur begränsar det totala omfånget som växelarmen kan hantera och därmed det totala växelomfånget om man har en ren kedjeväxel.
En SGS-växelarm klarar normalt 43-45 tänders omfång, vilket täcker ett MTB- eller touringväxelsystem med stort omfång (kring 500%). En motsvarande GS-växelarm klarar däremot bara 33-37 tänders omfång, vilket i praktiken betyder att man inte kan ha tredelat vevparti fram utan bara tvådelat, vilket leder till att växelomfånget minskar till kanske 300%.
På en cykel med litet bakhjul som skall ha stort växelomfång och dessutom tillräckligt höga växlar måste man ta till specallösningar som DualDrive, Rohloff, Schlumpf eller Capreo.
Den som vill fördjupa sig inom detta intressanta område kan läsa sidorna 45-46 och 61-66: http://www.carbontrikes.se/exjobb/exjobbsrapport_trike_viebke.pdf
Angående växlar på en vikcykel så rekomenderar jag definitivt navväxlar på en vikcykel som skall användas för allroundbruk. Det är praktiskt, okänsligt (ingen arm som kan ta skada vid stötar) och smutsar ner mindre än kedjeväxlar (viktigt vid hantering).
Angående bromsar är skivbromsar visserligen effektiva, speciellt om de sitter på en cykel med små hjul, men känsligare än både fälgbromsar och navbromsar ifall man skulle stöta till bromsskivan vid hantering. Därför är det ingen bra lösning på en vikcykel. Bäst är navbromsar, som Shimanos rullbromsar då fälgbromsar tenderar smutsa ner en del speciellt vid blött väglag (om man kommer åt fälgytan vilket man lätt gör).
/Lars Viebke