Som Johan är inne på så är det intervallträning som gäller om man vill bli snabbare. Puls och kadensmätare kan vara till väldigt bra hjälp här.
Om du inte har egen mätare så har de flesta gym någon form av sittcykel som ger liknande muskelanvändning som en liggcykel och ofta är utrustade med pulsmätare genom handtagen och även mäter kadens. De är inte särskilt bekväma men funkar för ett 30-45 minuters pass och det räcker för att nå resultat.
Värm upp i 10 minuter först. Kör sedan 4 min på hög intensitet, helst 80% av maxpuls eller mer ibland (hur maxpuls räknas ut är ett helt kapitel i sig, det kanske vi kan ta i en annan tråd), cykla sedan med lätt belastning i ca 2 minuter pulsen bör gå ner till under 60% . Upprepa 4 min hög sedan 2 min låg intensitet. Kör totalt 4 sådana omgångar. Avsluta med 10 minuter i lugnt tempo.
Sträva efter att hela tiden ligga på en kadens mellan 90 och 100. Det blir mer effektivt och du tränar in rätt tempo i benen för när du sedan kommer ut på riktigt.
Detta är ett av många sätt att köra intervallpass på, men det är förhållandevis enkelt och bevisat effektivt.
2 sådana pass i veckan och sedan ett lugnt långpass (undvik att ta i mer än att du kan prata i hela meningar, eller puls under 60% av max om du har pulsklocka) - då kommer du efter bara ett par månader märka tydlig skillnad.
Jo, två saker till - se till att äta direkt efter varje pass - om du kör någon form av lchf diet så ät ett ägg iaf för att få proteiner så att musklerna har något att växa med, och sen är det vila som gäller. Ha minst en dag utan någon större fysisk aktivitet mellan varje pass, åtminstone till att börja med.
2013/9/18 Lars Viebke lars@viebke.nu
John Wilund skrev:
Jag har två trikar. En ICE Sprint fs X byggår:2013 och en Optima Rider
från
Dessa två trikar är att betrakta som mellansnabba; inga fartmonster, men inte heller några rena traktorer. Fartpotentialen förutsatt att trikarna har bra däck med rätt lufttryck och en korrekt justerad styrning bör ligga i nivå med en upprätt MTB / treking med vanlig sittställning och semisliksdäck. Förstås under förutsättning att cyklistens muskler är liggcykelanpassade.
Går det avsevärt långsammare med trikarna trots att du anstränger dig lika mycket låter det som om felet ligger i däckval, spårning och/eller att du fortfarande är mer anpassad för upprätt cykling (vilket normalt märks tydligast i uppförsbackar). Det kan ta många mil innan musklerna är helt liggcykelanpassade. Det kan även krävas att man tvingar upp kadensen högre än vad man är van vid från upprätt cykling, för att underlätta högre kadens väljer en del kortare vevarmar.
Dock bör det även poängteras att antagligen väger dessa trikar betydligt mer än motsvarande upprätt cykel vilket du förlorar på i uppförsbackar och vid acceleration. 20-tumsbakhjulen som båda trikarna har kräver ofta ett växelsystem som ger effektförluster, vilket kan ge kraftigt minskad fartpotential på längre sträckor.
/Lars Viebke CARBONTRIKES -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs