Hej Om du vill bygga upp snabbhet skall du inte cykla 8 mil. Börja med 1 mil så fort du kan öka sedan distansen. Det är väldigt svårt att förbättra båda samtidigt. Allra effektivast är intervaller t.ex cykla lugnt och full fart i uppförsbackarna. Lycka till Den 18 sep 2013 02:19 skrev "John Wilund" john.wilund@gmail.com:
Hej.
Lars: Jag har två trikar. En ICE Sprint fs X byggår:2013 och en Optima Rider från 2001. Jag cyklade i helgen 5 timmar per dag, lör och sön, och ca. 83-85 km/dag, 16,4-16,6 km/h blev medelhastigheten. Det kändes snabbt (främst pga den sk "go-kart"-känslan! Man sitter ju så nära marken.)
Jag trodde att, när jag cyklade Trike så gick det undan, jämfört med en vanlig cykel, men GPS:en/Cykeldatorn slog det ur hågen ordentligt. Jag är mycket tacksam för de tips jag har fått här och skall genomföra en del av förslagen som hat framkommit här i era svar.
Vänligen, /John
17 sep 2013 kl. 08:45 skrev Lars Viebke lars@viebke.nu:
John skrev:
Jag cyklar trike och jag älskar det. Men jag skulle gärna vilja få upp
min hastighet på planmark betydligt.
Nu vet jag inte vilken trike du använder men tyvärr är många trikar på
marknaden långt ifrån snabba då man istället har prioriterat annat men även för dessa finns en del att göra, här är några tips:
- Se till att använda lättrullade däck, framförallt fram, med rätt
lufttryck. För allroundcykling rekomenderas Schwalbe Tryker, för mer fartfokusering rekomenderas Kojak eller Durano.
- Justera hjulen paralellt! Hjulen ska peka i exakt samma riktning för
att ge minimalt rullmotstånd. Tyvärr har dock vissa trikar en felaktigt konstruerad styrning som kräver toe-in-justering för att uppnå självcentrering. Bäst justeras styrningen med laservattenpass.
En dåligt justerad styrning ger både högt rullmotstånd och stort
däckslitage. Det bör även poängteras att vissa trikar inte har korrekt ackermankompensering vilket gör att triken bromsar i vid svängar oavsett hur bra styrningen är justerad, detta gäller framförallt Kinestrikar (Actionbent och liknande).
- Burka (luta med kroppen) i svängarna så ökar möjligheten att köra
fort i svängar utan att gå upp på två hjul varvid du inte behöver göra onödiga inbromsningar. Tyvärr har de flesta trikarna på marknaden en sits som som inte inbjuder till aktiv cykling då de inte ger tillräckligt stöd för baken och ibland även går mot revbenen när man lutar överkroppen, men är man lite händig kan man komplettera sitsen med stöd (byggs på egen hand eller köps) för baken, välja dynmaterial som ger hög friktion för baken och lägre för överkroppen eller byta sitsen mot en ren trikesits.
- Använd SPD-pedaler eller motsvarande och träna på rundtrampet, dvs
inte bara trycka med benen utan även att dra. Försök att höja kadensen, speciellt i uppförsbackar.
- Om triken har justerbar sitslutning, testa fram den som ger bäst
effektivitet. En horisontell sitslutning ger lågt luftmotstånd men kan försämra fartpotentialen i uppförsbackar, speciellt om tramporna är lågt placerade. Man bör testa ut bästa sitslutning, beroende hur det känns men även hur sitsen är konstruerad (en del glider man upp på om den justeras för horisontellt) och beroende på hur högt tramporna sitter.
- Plocka bort onödiga prylar från triken eller byt det som är
överdrivet tungt för att minska vikten och därmed öka fartpotentialen vid acceleration och i uppförsbackar.
- Cykla mer liggcykel för att träna upp liggcykelmusklerna då dessa
skiljer sig lite från de man använder när man cyklar upprätt. Efter ett tag kan man använda musklerna effektivare på liggcykeln än den upprätta.
- Byt till en snabbare trike!
[det finns en svensktillverkad som är marknadens lättaste och snabbaste]
/Lars Viebke CARBONTRIKES www.carbontrikes.com
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar
på.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs