Om man nu ska räkna in energieffekter in absurdum, får man givetvis inte glömma energiåtgången för att tillverka och underhålla fordonen. Jag har svårt att se en bil som någon vinnare där. Min M5 är nu 18 år gammal. Jag ser inte så många 18 år gamla bilar ute på vägarna. Vi ska väl inte glömma vad cyklisternas bättre hälsa för med sig av besparingar, sjukvård har även energikostnader, vägslitage kostar, däckförbrukning etc. Men det är väl så att när man inte har vettiga argument får man ta till de löjliga... Henning
Magnus Billberger skrev 2012-06-08 11:57:
Efter att ha läst David S. Lawyer lite närmare kunde jag inte låta bli att räkna lite själv:
Om jag tar bilen till jobbet går det per dag åt i runda slängar 27 kWh i tillförd energi i form av bränsle inklusive energin som går åt att producera och leverera detta bränsle. Tiden per dag för denna resa är 50-60 minuter.
Cyklar jag för egen kraft på vanlig racer går det istället åt ca 1,7 kWh i form av livsmedel. Detta merbehov tillgodoser jag i första hand med att äta mer potatis, spannmåll mm. Här uppstår då frågan hur mycket extra tillförd energi som man ska räkna med. Jag anser att man måste tänka i ett spann från<1 till ca 5 enheter per enhet energiinnehåll i maten. Jag anser dessutom att ett val av 3 i mitt fall blir en konservativ approximation. Alltså handlar det om totalt 5 kWh som behövs i tillförd energi. Tid totalt 100-120 minuter.
Om jag cyklar med elunderstöd så går det fortare (90-100 minuter) än utan och jag arbetar själv på en lägre effekt. Så min insats minskar till ca hälften dvs 2,5 kWh tillförd energi. Tillförd energi i form av el är ytterligare 0,4 kWh så säg 3 kWh totalt.
Drömmen är att få köra en seriös highracer istället och då bedömer jag att det går ännu lite fortare (ca 10 minuter totalt) än med elunderstöd utan att jag behöver slita alltför mycket mer så den tillförda energin bör hamna kring 3 kWh även där.
Min slutsats blir att cykeln är fullständigt överlägsen bilen vad gäller tillförd energi när man pratar om pednlingssträckor på upp till ca 3 mil. Potentiellt handlar det lågt räknat om en 80-90% lägre energiåtgång än med bil. Det är dock mycket upp till hur cyklisten väljer att tillgodose sitt energibehov. Med en snabb liggcykel blir cykelalternativet dessutom tidmässigt mycket konkurrenskraftigt.
Elunderstöd blir en "besparing" i mitt räkneexempel, men om jag är extremt selektiv med hur jag tillgodoser mitt extra energibehov så kan jag minska mängden nödvändig tillförd energi till att bli längre än själva energiinnehållet i maten jag äter. I sådant fall ökar eldriften åtgången av tillförd energi.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs