Sen ska sägas att det här med bredd inte är unikt för VM - det gäller de allt populärare lådcyklarna, och naturligtvis cykel med släp. Vi får anpassa cykel-infra och parkering så att det också går att ställa något bredare eller längre (tandemcykel, tvåhjuliga cyklar). Det blir iaf fortfarande mycket mindre plats än bil.
VM har också möjlighet att komma upp i mycket högre hastigheter än något annat som går att cykelpendla på till vardagen. Många cykelvägar är gjorda för 15 km/h och har hinder, ologiska svängar och annat som inte skulle accepteras för motortrafik. VM är snabba, men även elcyklar, övriga lastcyklar och naturligtvis trenden att pendla på racer är en del av rörelsen mot att cykel går snabbare och längre.
Och det är naturligtvis en stor fördel! Det betyder att vi kan lösa ännu mer av trafikarbetet på ett hållbart (både socialt, folkhälsomässigt och miljömässigt) sätt.
VM har utmärkt nytta av supercykelvägar, och generellt snabbare och mer fordonsmässig infra. Om någon frågar vem som kör i 40 km/h kan du ju peka på en snabb (men ändå) vardagsduglig VM som Milan, som kommer upp i betydligt mer om man vill.
Samtidigt kan VM i praktiken nyttja befintlig infra också. Den kan köra runt bilköer genom att nyttja cykelinfra, men smälter ändå rätt bra in bland motortrafik om man vill. Färre bilister brukar bli sura att sen en "VM" på deras "bil"väg - kanske för att det ser ut som någon mopedbil eller så? Min erfarenhet är där cykelväg saknas, men enligt lagförslag ska cyklar bredare än 75 cm nyttja väg även om cykelväg finns.
(Cykelorganisationerna önskar att det gällde snabba cyklar generellt - i praktiken gäller det redan, eftersom det inte är trafiksäkert för någon att leda in tex en klunga med snabbcyklister på en gropig, krokig cykelväg med oförutsägbart promenerande barn, gamla och hundar)
Hursomhelst - Kolla med Frederik van de Walle - han är landets förmodligen mesta velomobilexpert, och har ritat en modell som serietillverkas bl.a.
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311