Jag håller med dig Olof. Jag har också direktverkande USS styrning och fann mig snabbt tillrätta med det.
Det var rätt häftigt att dagen efter en operation i handlederna kunna cykla med en liggcykel för första gången, när jag precis hade insett att det inte skulle bli någon cykling på min mountainbike på 3 månader. Så stor är skillnaden i belastning på händer och handleder. Jag har växelreglage i ändarna på de uppstående handtagen på mitt USS styre och oftast håller jag bara i växelreglagen med ett par fingrar medan jag kryssar fram. Helt enormt om man jämför med en racer eller mountainbike.
Mvh/Bengt Falke 3 jan 2008 kl. 22.27 skrev Olaf Johansson:
USS vs ASS: är man nybörjare är båda lika knepiga. Jämfört med en vanlig cykel känns styrningen på en liggcykel osäker och vinglig under de första provturerna. Man undrar hur i helvete man ska kunna slappna av och njuta av det bekväma sätet.
Att de flesta köper cyklar med ASS beror på att dessa är vanligast. När man som nybörjare träffar en liggist och provkör dennes cykel är det med all sannolikhet en ASS-cykel han har. Troligtvis är endast 10–20 procent av alla liggcyklar USS. Och då blir det givetvis en ASS när det är dags att köpa sin första egna liggis.
På min Hurricane har jag USS som är direktanslutet till gaffeln, alltså inga stag och länkar. Jag har provat Hurricane med USS- styrning via länkar och det blir inte samma sak. Indirekt USS känns stelare och jag får inte samma feedback från framhjulet som med direktverkande styrning. Länkad USS ger däremot mindre rodereffekt vilket gör det lättare att utföra stora rörelser med styret.
Vissa säger att ASS är lättare att lära sig eftersom det mer påminner om ett vanligt cykelstyre, men jag håller alltså inte med. Om man främst ska cykla distans på landsväg, kanske långa etapper, rekommenderar jag USS eftersom det ger en körställning som är avkopplande för axlar och armar.
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs