* En velomobil bör vara så lätt som möjligt och enkel att dra, t ex genom oskottade partier.
* Den ska också vara lätt att ta sig i och ur.
* Fokus på fäste och mångsidighet snarare än fart intresserar mig allt mer.
* Jag känner stor tveksamhet till tvåhjuliga velomobiler på grund av känsligheten för vind, bland annat. En multitrack kan man parera på ett helt annat sätt.
* Tripod må vara ful, men kan den inspirera till en billig, enkel och lätt velomobil så kan mycket vara vunnet.
* Drivpaketet fram för att enkelt möjliggöra delbar ram. Då kan man snabbt välja två- eller trehjuling efter väder och behov genom att byta ut bakdelen.
- Ja, den lösningen är också attraktiv inte minst för att vikten kan placeras på drivhjulet. Stabilitetsmässigt inte bra, men funkar om man har fokus mer på praktiskt fordon som funkar i alla lägen än superfart. Min teori är att ju mindre vikt på drivhjulet, desto trögare känns fordonet gå på löst underlag.
* Lätt avplockbar framkåpa som samtidigt väger lite och sitter bra. Nån slags paraplyliknande konstruktion på framkåpan kanske - jag tänker mig ett lätt, töjbart non-wowen textilmaterial utspänt med flexibla spant.
- Ja, har för mig att den bakhjulsstyrda velomobilen som gick i Stockholm på 40-talet (?) var baserad på spant med spänt tyg över. Den vägde 28 kg. Velomobilen ska inte bara vara lätt, utan vikten ska så mycket som möjligt vara placerat på drivhjulet. Det kan ge sämre köregenskaper men är fokus på bra funktion kring 25-30 km/h så är det okej tycker jag.
* Man skulle lika gärna kunna köra med en tvåhjuls last-bakdel som en tvåhjuls velomobilkåpad bakdel.
- Mycket bra.
För att cykeln/velomobilen ska funka året runt så kan den vara antingen flexibel eller också stor och tung med fast monterad elmotorassist. Jag är mest inne på flexibiliteten, tycker att det passar bäst till den relativt svaga motorn på max sisådär 100-200W som trampar.
- Med mindre krav på fart och samtidigt ökad hälsa i leder samt minskad kroppsvikt vilket började med vinterkräkrsjuka för några veckor sedan så börjar min fokus också bli på oassisterad cykel som är så lätt som möjligt. Låg vikt är väldigt viktigt för att få ett fordon som känns lätt att trampa igång och uppför backarna.
- FWD med ett hjul fram är enklaste lösningen och ger bäst möjlighet till modulbygge och flexibilitet parat med låg vikt. Greenspeed visade på ett intressant exempel med FWD och drivning på ett av framhjulen på en tadpole. Den var för tävling och konstruktionen var för att ge en smal trehjulig velomobil. Kedjan var kort och drivningen mycket direkt. Den styrde på bakhjulet, vilket inte ger bra kör- och vägegenskaper. Sidewinder är exempel på en liknande konstruktion, också kritiserad för brist på stabilitet men vänder på en femöring.
- En "utveckling" av raptobikes justering av ramen istället för bommen vore väl att helt enkelt ha ett flyttbart säte... då skulle hjulbasen kunna hållas konstant, däremot förändras tyvärr tyngdpunkten på cykeln.
- Bruno