Att olika trafikslag kostar olika per resenär är nog inget att göra något åt, men man kan ju jobba för att utjämna skillnaderna lite. Varför inte ställa ett cykelställ på var femte p-ruta?
nåd o frid erik
----- Original Message ---- From: Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se To: hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Thu, July 7, 2011 5:51:08 AM Subject: Re: [hpvs] Cykling tas på allvar
Man syns på liggis, om andra "får syn på en", där ligger nog problemet. Att somliga blir skrämda och irriterade kan nog bero på att de innerst inne känner att de borde ha haft bättre uppsikt och inte vinglat omkring. Någon kan säkert också vara avundsjuk på att vi så lätt och utan synbar ansträngning kör om, speciellt när det är motvind.
Sen vill jag återigen ta upp frågan om trafikanters lika värde - ingen tog ju upp den kastade handsken. Är frågan för svår, eller för "akademisk"? Cykeln är ju ett utpräglat nyttofordon när den används till jobbet, till affären eller för att lämna/hämta barn vid förskolan etc. Den fyller i de här situationerna samma uppgift som en bil, men med mycket mindre miljöpåverkan. Dessutom bidrar cykeln till folkhälsan och spar därmed sjukvårdskostnader.
Att bilen prioriteras ute på landsvägarna kan jag ha viss förståelse för - bilisterna finansierar ju vägarna via bilskatt, bensinskatt mm. (Men inte olyckorna fullt ut, där får samhället träda in)
Men i städer och tätorter finansieras ju gator, cykelbanor och trottoarer av alla skattebetalare och boende. Den som cyklar till jobbet har ju betalat lika mycket som den som åker bil. Det är mot den bakgrunden till exempel högst rimligt att man när man bygger ett resecentrum lägger lika mycket resurser på varje cyklist som på varje bilist!