Den Sat, 02 October 2010 00:34 skrev Sverker Fridqvist:
Det är ännu bättre att skilja på cyklar och motorfordon helt, genom att låta cyklisterna köra under och ha en särskild trafikplats för cyklar och fotgängare inuti rondellen.
Jag vet inte om jag skulle gilla att ha passager under... 1) Har man otur med många rondeller eller vägpassager med kort avstånd, så blir der mycket upp och ner... 2) Vid många nedgrävda passager så finns risk att man drar in på bredden på tunneln för att spara betong och det blir trångt att passera i en smal tunnel tillsammans med t.ex. hundägare eller personer med musik i öronen. 3) Det finns en otrygghet för gående när man går in i "tunnlar", eftersom man inte alltid veta vad man möts av mitt i eller efter, även om det är en kort tunnel. 4) Behöver man renovera tunneln så kommer den att bli helt avstängd och den kommer inte kunna passeras utan att man måste ta en omväg.
Övergångarna bör skiljas på efter antalet som passerar i t.ex. "rusningstrafik". Det bästa är att fixa rejäla cykelbanor och säga att alla ska ha max 1000m till dessa cykelstråk. När ett stråk är klart i en kommun så går man igenom och kollar på varje ställe där cykelbanan korsar en bilväg. Genom att granska antalet som passerar så får man bedömma vilken typ av hjälpmedel passagen bör ha. Det bästa är om trafikplanerarna tar hjälp av de personer som färdas på dessa stråk för att kunna höra om ev. problem som man kan stöta på normalt vid olika trafikplatser. Att stå och titta vid en passage är inte samma sak som att komma med fart på en cykel.
Övergångar med mindre cyklister kanske ska målas där reglerna är tydliga när man passerar ett målat fält. T.ex. att bilens hjul aldrig får stå stilla på ett sådant fält eller att inte någon del av bilen sticker ut över fältet när bilens hjul står still. Dessa fält får inte passeras förren man som bilförare kontrollerat att det är fritt att passera och de får bara passeras om det finns plats för hela fordonet framför, om fordonet plötsligt blir förhindrat att fortsätta.
Är det många cyklister som passerar så sätter man upp rödljus vid passagerna för att det inte ska bli ett stort kaos. Har flera och jag skulle gärna vilja se några till. Kanske kan man göra som med rödljus på vissa ställen för bilar att man skapar en "grön våg" om man håller en viss hastighet. Då är det bara att anpassa hastigheten på cykeln för att slippa stanna.
Fördelen med ha lägga cykelbanorna brevid bilvägar är att de oftast dras rakaste vägen eftersom de har varit med i matchen länge. Jag har på min väg tunnelbana på ena sidan och en större väg på andra. Skulle de dra cykelbanan en bit ifrån vägen så misstänker jag att det kommer att bli längre cykelväg eftersom man måste anpassa till annan bebyggelse och blir det längre så håller man sig inte där utan hittar rakare alternativ.
Sen hade det varit kanon med trafikundervisning i skolorna där man tar upp trafikvett på alla dess plan och bankar in det i ungarna under flera år. När det nu börjar mörkna på så vorde det även kanon om det var tillåtet med vitt blinkande sken fram på cykeln.
Men som sagt var med breda och fina cykelbanor så lär vi cyklister hålla oss där, är de undermåliga så hittar man cyklisterna på annat håll.