På www.bluevelo.com/Page_2.html kan man läsa att en standardcykel behöver 271 watt vid 30 km/tim, en racercykel 137 watt, och en Quest VM 79 watt. Det betyder att du vid 30 km/tim har 21 watt kvar om du orkar med 100 watt och kör en Quest, en av de bästa velomobilerna. Minus förluster vid i- och urladdning är det inte mycket. Med 100 watt går Quest i 34 km/tim.
Den hastighetsökningen kan man nog behöva, för genomsnittet. För vid 5% backe och 150 watt så går Quest bara 9 km/tim, att jämföra med standardcykeln 9,7 km/tim och racercykeln 11,6 km/tim.
Jag har själv använt den relativt flacka och raka sträckan Trollhättan-Vänersborg via Vargön som teststräcka för mina cykelprojekt. Med MTB lyckades jag vid några tillfällen köra sträckan på 40 min = 25,5 km/tim, och med högräser med samma hjul blev det 35 minuter = 29 km/tim. Med låg "långräser (30 cm sitthöjd, säteslutning 29 grader, vikt 17 kg) har jag cyklat på 32 min = 32 km/tim.
Tiderna med liggcyklarna kunde nog ha varit något bättre, om jag kört lika hårt som med MTB:n, för med den körde jag så hårt jag orkade och kunde sen duscha på jobbet (jag var 10 år yngre då också). Tiderna med liggcyklarna är med vanliga kläder och på väg till möten utan ombytesmöjlighet.
En lowracer brukar anges till 0.15 i CdA-värde (ekvivalent yta i kvadratmeter) och där kanske jag ligger med min långräser. Quest har 0.06 i CdA-värde och borde därmed gå betydligt fortare. Allt motstånd är dock inte luftmotstånd och luftmotståndet ökar dessutom med kvadraten på hastigheten. T o m en så fin velomobil som Quest väger betydligt mer, något över 30 kg vill jag minnas. Förutom ökat motstånd i backarna, så ger det större rullmotstånd.
Sammantaget kan man nog konstatera att det inte är så lätt att få upp medelhastigheten över 30 km/tim och att "den första vinsten" - att gå från ståcykel till liggcykel är den största och lättaste vinsten. Sen blir det bara svårare och svårare.