On Monday, May 17, 2004, at 10:01 AM, Sverker Fridqvist wrote:
Inriktningen på biltransport motverkar tyvärr kompakta städer; bilvägarna är utrymmeskrävande. Kunde man planera städerna så att de byggs så kompakta som möjligt runt ett cykelvägnät, med de trots allt nödvändiga bilvägarna insprängda i mellanrummen (i stället för tvärtom), så skulle nog cyklingen bli mera populär på biltrafikens bekostnad.
Detta lär ta ett tag att genomföra. Man river inte de städer vi har för att bygga om dem radikalt, det har vi inte råd till.
Transportsamhället är en förlängning av det funktionalistiska tänkandet där varje funktion i samhället skulle ha sin enklav; utbildning, inköp, arbete osv. Förflyttningen mellan dessa funktioner är inget problem i små samhällen, men i dagens storstäder fungerar det dåligt. Stadskärnorna är dessutom planerade för hundratals år sedan då ett allvarligt 'trafikproblem' kunde bestå i att koksutkörarens häst skenade med vagn och allt.
Transportbehovet växer tack vare den mängd av köpcentra och handelshus som växer upp på billig tomtmark i städernas periferi. För att komma dit och hem igen med sina varor måste man ha bil.
Arbetskraften är flyttbar har vi lärt oss, vilket också främjar individuell motorfordonstrafik.
Lägg därtill att vår inställning till förflyttningar blivit sådan att de ska gå så fort som möjligt. Upplevelsen bryr man sig allt mindre om. Det som en gång kallades resor benämns numera (helt adekvat) 'transport' eller 'förflyttning'.
olaf