Elbilar håller på att utvecklas och alla kanske inte har råd med en som toppar 180 och accar 0-100 på 8 sekunder. Man kan tänka sig en marknad för små elbilar med marschfarter kring 60-80 km/h som kan funka om man ska pendla mellan tätorter.
Det handlar inte bara om pengar utan även miljöpåverkan när det kommer till långsammare mindre motorfordon. Ett motordrivet fordon, el- eller förbränningsmotordrivet, med begränsad motoreffekt och hastighetsresurser kan konstrueras mycket lättare än motsvarande fullhastighets-fordon. Ett fordon med plats för två personer som toppar 50-90km/h behöver inte väga mer än 200 kg, och kan väga ända ner mot 100kg om det konstrueras rätt. Detta fordon klarar sig med under 5kW motoreffekt och blir synnerligen energieffektivt om det är någorlunda aerodynamiskt. Bränsleförbrukningen hamnar kring 0,1-0,2l/milen vid blandad körning för förbränningsmotoralterantivet, och endast en begränsad mängd batterier krävs för elalternativet, för att driva fordonet tillräckligt långt för pendling (max 5-10 mil). Intressant i sammanhanget är att tillverkning av batterier åtminstone i dagens läge förbrukar stora mängder energi och resurser. Enligt vissa är utsläppen vid tillverkningen större än den mängd energi som batterierna kan lagra under hela dess funktionella livscykel. Det räcker därför inte bara att byta mot eldrift i stora/tunga/snabba bilar och hoppas på att man får fram ett miljövänligt alternativ för persontransporter, fordonen bör samtidigt bli betydligt mindre, lättare och långsammare för att ge en kraftigt minskad miljöpåverkan.
En nackdel är dock att trafikanterna i dessa fordon måste göra avkall på en del bekvämligheter. Tex är motorn så liten inte ger tillräcklig överskottsvärme då det gäller förbränningsmotoralternativet. Energin finns inte heller för att värma eller kyla kupén i samma omfattning som en vanlig 1-2 tons-bil, oavsett om det handlar om el- eller bränslealternativet. Krocksäkerheten är även sämre och annorlunda, dessa små fordon studsar undan istället för att deformeras i samma omfattning som stora fordon med massiva deformationszoner, men pga den begränsade hastigheten är den försämrade hastigheten ingen katastrof, speciellt om mängden stora/tunga/snabba motorfordon i trafiken minskar.
Som Bruno just påtalar pekar mycket mot att dessa mindre och långsammare motorfordon kommer att öka i omfattning i framtiden. Vi har helt enkelt inte möjlighet att i all framtid förbruka de stora mängder energi som fullstora fullhastighetsbilar kräver, men samtidigt kan man nog inte förvänta sig att alla går över till att resa med cykelfordon (tråkigt nog tycker cykelälskare som jag) eller kollektivt inom den närmsta framtiden, varför dessa mindre långsammare pendlarfordon har en definitiv framtid för sig. Vägsystemet bör anpassas efter detta och åtminstone inte stå i konflikt med denna utveckling mot mindre miljövidriga persontransporter.
/Lars Viebke www.viebke.nu www.carbontrikes.se