Man ska inte heller glömma bort att maten själv är en sorts biobränsle som till en viss del är en del av en kretslopp, och att maten förbränns om vi nu cyklar eller bara sitter hemma. Då är det kanske inte så viktig just hur mycket man precis äter, men var maten kommer ifrån. ’Hur mycket tar kroppen/timme’ är faktiskt en sätt att formulera varför man ska äta ekologisk mat (ingen energikrävande konstgödsel), helst producerad så lokalt som möjligt (för att minska transportenergiförlusten*). Och att vara vegetarian är igen mycket bättre, att ’odla’ kött kräver mycket mer tillgångar än (ekologiska) växter (se Marcels länk). Så jag försöker köpa ekologisk så mycket som möjligt (men inte till varje pris). Och jag är vegetarian, även om jag kan äta en bit kött när valet inte var på min sida och köttet annars bara slängs…
Jag kan i alla fall säga att jag äter MINDRE när jag är 'cykelaktiv' än när jag bara sitter hemma (eller i bilen) med en full kylskåp eller matlåda :-) Jag tycker också att det är fruktansvärt hur mycket de flesta moppemotorer (2 stroke) förorenar... mycket mer (mer än 100x i vissa fall) än en bil (bortsett från CO2).
Och när det gäller återvinning, för min del måste till källsorteringsrummet för att slänga restsoporna, då kan jag lika väl sortera också. Mängden sopor är samma i båda fall, så jag tror inte att det behövs mycket mer sopbils km för att transportera källsorterade sopor.
On Sep 10, 2004, at 11:03 AM, Sverker Fridqvist wrote:
Man ska emellertid inte stirra sig blind på siffror. Siffror räknas fram enligt någon metod, och metoden avgör vilken siffra man slutligen får. Innan man börjar räkna (gör en kvantitativ analys) måste man alltså göra en kvalitativ analys av metoden, för att säkerställa att metoden är riktig. Mitt förra inlägg var ett embryo till en sådan kvalitativ analys (av [det i våra kretsar för givet tagna] påståendet att cykling är mera energieffektivt än all motordriven transport).
Genom sin attityd och handlingssätt kan man också påverka metoden och inte bara siffrorna. Att ändra och förbättra förutsättningar ar oftast mycket effektivare och äventyrlig (prova en liggcykel/velomobil!) än att bara försöka minska någonting och känna sig 'skyldig'.
/Frederik
* men det är mycket energi effektivare att transportera varor i en fullproppad lastbil, än att transportera 1,7 människor med en medelsvenssons bil. Så där kommer cykeln i bilden igen: det minst lika viktig att cykla från a till B oftare än att inte köpa utländska kvalitetsmat då och då. (Resten av värden får ju också tjäna lite på en internationell marknad som splittras av europeiska subventioner.)