Efter att ha läst lagen känner jag inte alls igen de regler som nämns i artikeln. Har de verkligen rätt, eller har reglerna ändrats på senare tid? Om inte, så visar det på ytterligare förvirring. Jag har sett Vägverket påstå att cyklar ALLTID ska stanna, vilket även det är fel.
Det jag förstått är att det de kallar typ 2 av överfart, där cykelbanan helt bryts av väg, gäller att cyklist alltid ska stanna. Typ 1, markerad cykelfart, gäller att korsande cyklist ska stanna men insvängande bilist ska stanna. Till exempel ska en bilist som ska in i en rondell som omges av markerad cykelöverfart inte väja för cykel, men däremot när bilisten svänger ut ur rondellen ska denne väja för cykel.
Jag håller inte med Olaf på ett sätt. Jag ser GC-banan som en körbana för transport och inte ett nöjesstråk. Man ska bete sig som på en allmän väg exklusive motorfordon. Att ge fotgängaren rätt att vingla fritt över hela banan med spända hundkoppel tvärsöver eller anfallande lösa hundra mm etc osv är inte bra, även om det är normalfallet.
På en GC-bana ska fotgängare hålla till vänster och cyklister till höger. Ingen ska onödigtvis spärra vägen för någon annan. Såväl cyklister som fotgängare kan stanna i klungor mitt i banan och effektivt spärra vägen, sådant beteende är inte bra när man har bråttom till/från jobbet.
Fotgängare kan drälla från alla håll och kanter, jag tycker inte att man ska uppmuntra att det är fritt fram att rusa ut bakom en häck eller från en gräsplätt eller parkeringsplats rakt ut i cykelbanan, som också inte är ovanligt. Respekten för GC-banor är dålig nog som det är utan att det ska uppmuntras genom att fotgängare definitivt ska slippa se sig för.
Det är en annan femma vid korsande GC-banor. Då kan jag tänka mig att cyklist ska väja för fotgängare.
/Bruno
__________________________________________________________ Ta semester! - sök efter resor hos Kelkoo. Jämför pris på flygbiljetter och hotellrum här: http://www.kelkoo.se/c-169901-resor-biljetter.html?partnerId=96914052