meeen.. " In mountain biking, spinning seems less important. MTB races and rides usually don't involve much sprinting, and usually aren't very long, so a lower cadence that optimizes oxygen usage is preferred."
att ta sig upp för leriga backar är onödigt svårt utan korrekt spinnteknik, så lite är han nog ute och cyklar (o:
/f
-----Original Message----- From: hpvs-admin@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-admin@lists.lysator.liu.se] On Behalf Of Berend van Wachem Sent: Tuesday, November 30, 2004 11:01 AM To: Fam. Moller Cc: hpvs@lists.lysator.liu.se Subject: Re: [hpvs] Korta vevar
Hej,
Jag kan inte låta bli säga nåt om vevarmlängden, även om min åsikt är inte enligt HPVerna. Jag har själv haft knäont från att cykla mycket och har funderat en hel del på det.
Jag tror många blanda ihop vevarmlängd och växelsystemet. Om du har ett viss vevarmlängd så betyder det inte att du måste trampa hårdare eller att kraften på pedalerna måste öka. Det är nog samspelet mellan vevarm och växelsystemet som bestämmer.
Om du har längre vevar då får du en större vinkelskillnad i höfterna och knän, men kraften på dessa leder minskas.
Om du har längre vevarmar minskar kadensen trolig viss lite grann, men inte nödvändigtvis. Jag är också övertygad om att en väldigt stor person (som jag, 2.01 meter met inseam 94) ska cykla med en lägre kadens än en liten person.
Jag själv tror på att vevarmlängden måste vara beroende på ben längden. Om du har jättelånga ben är det energi tekniskt inte bra att ha en för hög kadens. (Vad är för hög? Lans Armstrong har 180 mm vevarmar och snurrar runt 100 ggr/minut; Michael Indurain körde met 190 mm vevarmar och 90 ggr/minut).
Du kan också läsa lite mer vetenskapliga resonemang om vevarmlängden:
http://www.myra-simon.com/bike/cranks.html
http://www.cranklength.info/cranks.htm
Att få knäont beror nog mycket på cykel teknik, inte så mycket på vevarmlängden. Om du cyklar uppforsbacka och gör det på kraft i stället av på flexibilitet, då har du nog chans att få problem.
Kanske det finns nån skillnad mellan vanliga cyklister och liggcyklister? I alla fall tror jag att det är farligare att cykla på kraft på en liggcykel pga att du får ryggstöd. På en racercykel om du cyklar mycket på kraft, kan du inte sitta kvar på sadeln. På en liggcykel får du ryggstöd och kan du cykla på kraft utan direkt problem.
Om det finns andra skillnader? Kanske, jag vet inte. Jag har väl hört att du får "positiv tryck" på knän hela tiden från graviditationskraften. Det känns inte som det är så viktigt, men jag är osäker.
Jag har nu bytt till 180mm vevarmar och har börjat träna mycket på kadens och att cykla flexibel. Enligt min åsikt är att cykla med för korta (eller för långa) vevarmar en slöseri av energi.
Mvh, Berend. _______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs