Jag har lite kommentarer till de på listan som inte tycker 250 watts pedelecsystem räcker:
Efter att ha kört med några olika 250 watts pedelecsystem monterade på trikar och tvåhjulingar och nu dagligen jobbpendlar med marknadens lättaste bakhjulsystem monterad på CARBONTRIKES (vilket i sin tur är marknadens lättaste och snabbaste trike) kan jag konstatera att 250 W rätt använd, och monterad på en i grunden effektiv och snabb (ligg)cykel räcker långt och är relativt lagom när det gäller att få ett system som trollar bort uppförsbackarna och höjer medelhastgheten utan att omvandla cykeln till en moped där benkraften blir helt onödig. I min mening ska ett pedelecsystem göra cyklingen roligare och minst lika ansträngande men det får gärna gå lite snabbare och de där tråkiga uppförbackarna man har gjort hur många gånger som helst när man pendlat en sträcka dagligen får gärna "trollas bort".
De flesta 250 wattsystem har en nominell effekt på 250 watt men tillåter betydligt högre maxeffektuttag kortvarigt, vanligtvis 400-500 watt. Dessa maxeffektuttag kan användas vid acceleration och i uppförsbackar som inte är allt för långa. Det fungerar bra i Sverige med våra begränsade backar men inte i t.ex. Alperna där ett högt kontinuerligt övereffektuttag gör att motorn snabbt överhettas. Men det är knappast ett problem när vi pratar som pedelecsystem som används för svenska cykelpendlare.
Det ultralätta system vi använt på CARBONTRIKES (adderar bara 3 kg inkl allt med ett batteri som klarar ca 6 mil) är med maxläget inställt inte hastighetsbegränsat (dvs i praktiken inte EU-godkänd) men har laglig EU-effekt (nominell effekt 250W, max effekt är specad till 400 W). Nu är visserigen både triken och jag lätt men effekten räcker till för att cykla upp i kraftiga backar med 5 graders lutning i 25 km/h, backar som utan pedelec-hjälp och med en vanlig slö cykel i bästa fall går i promenadfart. Även med fullastad vagn efter triken går det tillräckligt fort. Men förutsatt förståss att jag själv anstränger mig en del, det är trots allt en cykel! På raken puttar systemet upp medelhastigheten till 35-40 km/h (under förutsättning att jag anstränger mig en del själv förståss) men i praktiken ger systemet inte mycket hjälp i farter över 32 km/h efterssom motorn i denna fart "övervarvar". Systemet hjälper till att accelerera upp triken till 30 km/h på bara några meter.
35-40 km/ på vanliga cykelvägar och 25 km/h i kraftiga uppförsbackar är i princip ett max för vad som bör anses som lämpligt innan man bör gå över till att köra på rena bilvägar och definitivt ett max där cykeln med hjälpmotorn inte bör vara lämplig att blanda med ickemotoriserade cyklar och gående. Och då handlar det fortfarande om ett system med laglig effekt! Vad är då behovet att gå upp i effekt om ett vilket många verkar vilja göra förutsatt att man har systemet på en redan i grunden effektiv cykel (en snabb två- eller trehjulig liggcykel eller en velomobil, vilket vi vanligtvis pratar här på liggcykellistan) och fortfarande är ute efter att ha en cykel med HJÄLPmotor, inte en ren EU-moped eller mopedbil/elbil?
250 lagliga watt borde definitivt räcka på en effektiv (ligg)cykel eller velomobil förutsätt att effekten utnyttjas korrekt och att man som cyklist fortfarande anstränger sig. Samtidigt behövs inte grotestkt stora batterier vilket är bra ur miljösynpunkt (framställningen av stora litiumbaserade batterier är knappast att betrakta som miljövänligt!), ur ekonomisk synvinkel och ur viktsynpunkt. Med det system vi använt på CARBONTRIKES räcker det 1,7 kg-batteri (340 Wh) som systemet är försett med minst 6 mil vilket är tillräckligt för den absoluta majoriteten av cykelpendlarna. Observera att ett batteri med den kapacitet som vi använt på CARBONTRIKES är en 100-del av det som används på rena elbilar, men det räcker som sagt på en effektiv pendlar-pedelec.
Det är snarare fartbegränsningen som skulle kunna ruggas något på, men detta under förutsättning att cykelvägsnätet anpassas efter dessa högra farter vilket knappast är fallet i dagens Sverige. Alltså är dagens regler för pedelecsystem (max nominell effet 250W, ingen hjälp över 25km/h, bara hjälp när man trampar) enligt min mening lagom anpassade till verkligheten och gör att pedelec-cyklarna fortfarande är just cyklar, speciellt om man använder ett ultralätt system med frihjul (som gör att det inte blir något motstånd när systemet är urkopplat eller när man cyklar fortare än systemet klarar).
/Lars Viebke, CARBONTRIKES