Aha,
Det kan vara jag som monterat dom fel, då? Eller så kanske det bara är psykelogiskt?
Skämt åsido, idén är bra, men jag tycker att genomförandet skulle gjorts bättre. Jag var tvungen att böja till lamphållaren kraftigt för att statorn skulle nå in till magneterna. Och rosten kommer snabbt på alla metalldelar. Den här typen av belysning sitter ju på i ur och skur, och bör vara tillverkad i rostfritt eller alu. Shimanos navgenerator från Biltema vinner på poäng, om man frågar mig. Däremot är jag mycket intresserad av vad utvärderingen kommer att säga om trafiksäkerheten med blinkande ljus på cykel. Där kan Reelight ha en riktigt bra poäng med sitt ständigt blinkande ljus.
17 mar 2007 kl. 19.55 skrev Erik Sandblom:
07-03-17 07.36, skrev Peter Markusson på peter.markusson@telia.com följande:
Alla har rätt. Det är inte tillåtet med blinkande cykelljus, och det pågår just nu ett test i Göteborg. Det är alltså bara de 1 000 testpiloterna som får ha det. Testet genomförs för att se vilka effekter blinkande cykelljus har på trafiksäkerheten.
Min sambo, som just inlett cykelpendlingssäsongen med sin Nishiki- hybrid, hör till testarna. Hon har hittills konstaterat att det blir lite tyngre att trampa, och att det inte räcker till som enda belysning i mörker.
Jag ställde min cykel upp och ner och snurrade på hjulen med reelightsen på. De snurrade hur länge som helst. Det kan man räkna ut genom att strömmen som behövs för att få en diod att blinka till, är otroligt liten.
Erik Sandblom
Oil is for sissies
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda