Frågan är om det är meningsfullt annat än som ett kul räkneexempel att räkna på cyklistens energiåtgång. För att få i sig vitaminer, spårämnen, mineraler mm måste man äta en viss mängd mat, så allsidig som möjligt. Det är faktiskt nästan omöjligt att få i sig allt man behöver på svältkost.
Det innebär att man måste röra sig, så att man kommer upp i en energiförbrukning som motsvarar intaget, för att må bra och inte lägga på sig. Om man då väljer att cykla till jobbet, även en längre distans, så har man löst problemet.
Jag hörde härom dagen att en ny trend, framför allt hos unga familjer, som har extremt ont om tid, är att just göra cyklingen till och från jobbet, förskolan och kanske till butiken till den motion man behöver. Man bygger in motionen i vardagsrutinen och spar in tiden att gå extra på gym etc.
Tänk vad mycket man spar då: Förutom tiden att gå på gym, även kostnaden för gymkort, och även reskostnader genom att det är mycket billigare att cykla. Samhället spar sjukvårdskostnader, och dyra "bilinvesteringar" och miljön mår så mycket bättre, liksom individen. Bara vinster!!