Snabbare elcyklar, men även snabbare cyklar i allmänhet aktualiserar en av mina käpphästar: Det måste finnas olika sorts cykelvägar lika väl som det finns olika bilvägar. Växjö har en bra uppdelning: Huvudcykelvägnät för snabb cykling t ex pendling, och grannskapsnät för de korta turerna till affären, skolan, idrottsanläggningen etc. Huvudcykelvägnäten binder ihop grannskapsnäten. I centrum kan man därutöver ha gångfartsgata - på en sådan är man ju "framme" när man cyklar till centrum, men det kräver också att det finns alternativa leder förbi centrum för den som bara ska passera. Det är ju ganska rimligt att om vi som cyklar anpassar oss till dem som går i centrum, så måste de som går anpassa sig till oss cyklister ute på de stora stråken - t ex på de cykelvägar som går emellan olika småorter och huvudorten i kommunerna.
Sen har jag en teknisk kommentar: En elmotor brukar märkas upp med den effekt den tål under konstant belastning en längre tid. Av bister erfarenhet har jag lärt mig att en elmotor bör vara överdimensionerad för att inte bli för varm - har bränt ett antal motorer. "Trimmar" man för mycket sjunker elmotorns verkningsgrad och det mesta av förlusten blir värme.
En elmotor på en cykel bör ha frihjul, annars bromsar den ju när man inte vill förbruka el. Mer broms ju större motor man har. Om man vill ha elassist för "långfärd" vill man ju cykla utan motstånd från motorn när det är platt och nedför. Regenerering har vi diskuterat i en annan tråd, men allmänt kan man säga att den ger lite på en cykel. Bättre om möjligt att använda farten nedför till rull när det planar ut.
Apropå den energislukande bilen: Hälften av alla bilresor är kortare än 5 km, så där finns en del att ta av.