Angående vikcyklars lasförmåga verkar det finnas en felaktig upfattning från vissa att den är sämre än för fullstora upprätta cyklar. Jag menar att en vikcykel, åtminstone en fullstor, dvs med normal hjulbas (kring 100 cm) och minst 16-tumshjul snarare är bättre att lasta än en upprätt cykel med stora hjul. Det beror på att packningen kan fästas längre ner, att cykeln därmed blir stabilare, att pakethållaren har kortare stöd och därmed blir starkare och styvare samt att det finns mer plats ovanför hjule. Speciellt stor är skillnaden ovan framhjulet. Normal hjulbas gör dessutom att cykeln inte stegrar så lätt i kraftiga upförsbackar och risken reduceras helt med lite packning fram.
Den touringanpassade biltemavikis som jag skrivit om packade jag med som mest 40 kilo eller kanske mer och en volym som närmast skulle vara omöjligt att få på en vanlig storhjult upprätt cykel, se denna bild: http://www.viebke.nu/vikcyklar/mulan/bilder/Mulan_maxpackning.jpg
Faktum är att biltemavikisens paketsystem är så styvt att det är den första cykel med touringpackning, dvs full packning fram och bak som jag kunnat stå upp och cykla med i kraftiga uppförsbackar.
Även Bromptonen har jag "misshandlat" med mycket packning, åtminstone 20 kg fram (i väskan på ramen) och lika mycket bak (på pakethållaren), framförallt vid storhandlingar under långfärdseglingar. Här använder jag t.ex. brompton för att hämta lite vatten (15l fram, 10l bak): http://www.viebke.nu/vikcyklar/brompton/bilder/25l_vatten.jpg
Det viktiga när man lastar vikcyklar som Brompton är att man flyttar packningen så långt som möjligt bak på pakethållaren. Annars tar den hälarna när man trampar. Bromptons standardpakethållare har ploppar på undersidan för att underlätta så att gummibandet kan hålla packningen på plats bakom hälarna. På Biltemavikisen bytte jag mot en längre pakethållare än den som följde med för att få plats med mycket bagage.
/Lars Viebke