Man önskade att vi var lite mer "franska", eller hur man ska uttrycka det, och inte så ängsliga av oss. Vår nolltolerans mot ditten och datten tenderar att bli smått extrem.
Det skulle inte förvåna mig om man kunde minska antalet döda med 50 per år inom något annat område med en mindre insats än att göra om allmänna vägar till fuskmotorvägar. Har man gjort någon sådan jämförelse? Och om man gynnade andra transportmedel (t ex cykel) på bilisternas bekostnad, så att fler cyklade istället för att ta bilen, skulle inte det få väldigt stora effekter på miljön och hälsan? Jag är ännu inte övertygad om vajervägarnas förträfflighet ställt mot andra verksamheter, eftersom jag inte sett några alternativ redovisade (annat än sänkta hastigheter här och nu förstås).
En gång i tiden sa man skämtsamt att lättviktaren förhindrade inaveln på landsbygden. Nu verkar vi vara på väg tillbaka till att isolera landsbygden igen, och det på ett värre sätt än innan lättviktaren - nu kan man inte ta sig fram längre på NÅGOT annat sätt än med stor, dyr, klumpig och bränsleslukande bil.
Nej, du har rätt, Krister, att kräva sänkta hastigheter är politiskt självmord. Ändå har vi här sett ett förslag från politiker för ett tag sedan om sänkta hastigheter på vägar med blandad trafik. Då handlade det om 30 km/h, vilket är orealistiskt på allmänna landsvägar förstås, men 70 som basfart på landet och 30 i stan vore en bra utgångspunkt för diskussionerna.
Men att se till att dessa hastigheter hålls i verkligheten är nog inte görligt med annat än chip i bilarna och andra kontrollåtgärder. Och? Tänker vi vidare på det här sättet, vad vi tycker är "realistiskt", och att förbjuda cykling på vajerväg och att enbart cykling är motiverat ifall det är separerat från vägarna, var hamnar vi då?
Till slut blir det rent hopplöst att försöka ta sig fram med cykel och vi skriver under på att det är okej att cykla enbart ifall det finns cykelvägar. Vi faller till föga för att bilister kör och tillåts köra som galningar och har företräde överallt och ska ha alla resurser. Vi skriver under på att det är cyklisterna som är farliga som är ute och cyklar, inte att det är bilarna som är farliga trots att så många bilister dör i trafiken att vi anser det nödvändigt med en nollvision...
Allt det här tenderar till slut att bli löjligt. Samtidigt är det mycket allvarligt. Att förutsätta att man bara kan cykla där redan många cyklar, som Vägverket gör, är inte produktivt och utvecklar knappast cyklandet.
Jag tror inte att klimathotet ändrar på något i grunden. Bilen får kosta löjligt mycket och ändå använder vi den. I och för sig finns sådant som talar emot detta, som vägtullarna i London.
Möjligen måste vi ändra på vårt förhållningssätt - inte minst det att nollvisionen kanske är bra, men också kanske samtidigt är att skjuta över målet. Signalen som nollvisionen ger just nu är att bilsamhället drivs till det extrema och frågan är om och hur man tänker lösa det - med cykelvägar där redan många cyklar? Med tanke på den arrogans och ovilja Vägverket visat mig i den här frågan så är jag tyvärr rätt så pessimistisk. Vajervägar kommer att fortsätta att breda ut sig som den "succé" de är, och även 9-metersvägar kommer att bebyggas - kom ihåg att Vägverket vill bygga bygga bygga och kommer motivera projekt på projekt på projekt, och de kommer inte att stoppa förrän de är överens med de styrande om att gå en annan väg - och hur realistiskt är det?
Trots min pessimism så tuggar jag ändå på i någon sorts obotlig optimism. Jag vill ändå tro på att något går att göra, och om inte annat, så kan man irritera (det gör man även om man på ett vänligt sätt talar om missförhållandena, vilket är att föredra) de som förstämmer, förlåt, bestämmer i samhället. Till slut de kanske tröttnar och lyssnar på oss.
Jag skriver definitivt under på HPVS skrivelse. Den är bra och kärnfull och jag ser gärna en uppslutning bakom den från andra aktörer, om det är möjligt och sådana önskemål finns.
Det är ju lite larvigt om man nu slår på stora trumman från Vägverkets sida för cykel klass III som ska utgöra alternativ till färdtjänst, buss och bil och dessutom står på egna starka ben, om man inte samtidigt kan ta sig fram på ett vettigt sätt med dessa fordon. I princip lever denna klass under strängare villkor än cyklar, eftersom många brukare inte kan kliva av sitt fordon och lyfta dem över hinder, etc. Man kan ju dessutom visionera om att handikappade kan ta sig fram ut på landet en bit eller mellan gårdar för egen maskin - om nu inte vajervägarna sätter definitivt stopp för detta.
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325