Rasmus Törnqvist skrev:
Nybörjare på cykel, nyss inflyttad i Stockholm, vill börja cykla och hoppas på att hitta en cykel och bygga upp kondition för att på sikt kunna cykelpendla till jobbet inne i stan, ca 3 mil enkel tur.
För 3-mila-pendlande är liggcykeln det enda valet! Upprätta cyklar används med fördel för kortare turer (under 5 km) men cyklar man så långt skall man ha något snabbt, bekvämt och på höst/vår-kanten varmt, dvs en liggcykel.
Beroende på hur stor del av turen som går i ren stadsmiljö bland bilar och hur man uppfattar möjligheten att bibehålla kontroll då man ligger lågt och kraftigt tillbaka lutat skall man nog försöka finna gränsen. Lågt och kraftigt tillbakalutat betyder hög fart (i alla fall så länge det inte är allt för mycket uppförsbackar) vilket gör pendlingen snabb och rolig. Klarar man något riktigt lågt och tillbakalutat kan en lowracer kan det vara optimal men många skulle nog finna det att gå för långt i ren stadstrafik. Det gäller att prova och känna sig för gränsen går och vad som passar bäst.
Tvåhjulingar är förstahandsvalet om man vill ha något snabbt, trehjulingar om man vill ha något stabilt även vid stillastående och på oberäknerligt underlag. En tadpole ger en speciell gookartliknande körkänsla som uppskattas av vissa men ogillas av andra.
Bakkåpa är en höjdare för en pendlarhojj, luftmotståndet minskar och man får med sig lite prylar vattentätt. Det finns dock mig veterligen inga billiga bakkåpesystem att köpa färdiga på marknaden.
En velomobil passar bäst om man vill ha något väderskyddat och snabbt så länge det är någorlunda platt, men man har en kåpa kring sig som skramlar under turen och som kan förta en stor del av cykelupplevelsen. De är dessutom, dyra, otympliga och måste förvaras oåtkommliga för fingriga mindre nogräknade personer.
Har man mycket backar under pendelturen och vill "trolla bort" dem är hjälpmotor en höjdare! Man kommer fram fräschare men bibehåller mycket av motionen. Visst cykelns "HPV-mojo" påverkas negativt i viss omfattning, cykeln blir tyngre, dyrare och mer komplicerad men ett bra system påverkar bara i begränsad omfattning och bibehåller det mesta av HPV-egenskaperna. Bäst fungerar ett hjälpmotorsystem i en lite tyngre cykel som är seg i uppförsbackar men går snabbt på raksträckor, velomobiler och tadpole-trikar. Mängden bra hjälmpmotorsystem växer snabbt, speciellt kring utvecklingen av batteritekniken, de blir bättre, billigare och mer lätt-tillgängliga med tiden.
För en nybörjare inom liggcykelvärlden skulle jag rekommendera att komma på liggcykelträffarna eller ringa/mejla runt och prova andras liggisar och därefter försöka finna en begagnad liggcykel som man tror passar ens behov. Efter att ha blivit bekant med liggcykelvälden och vad den kan ge, och vet vad som passar en bäst, kan man satsa på något dyrare nytt.
/Lars Viebke www.viebke.nu