Antalet trafikolyckor är några hundratusen årligen. En del av dem hanteras av trafikförsäkringsföretagen, år 2007 handlade det om 277.000 trafikförsäkringsskador (två tredjedelar handlar om kollision mellan två eller flera trafikförsäkringspliktiga fordon).
Till detta kommer en väldig massa singelolyckor som aldrig anmäls av det enkla skälet att bilen är gammal och alltså inte helförsäkrad, eller därför att föraren varit full och i det tillståndet drar sig för att kontakta polisen.
Den här typen av skador är att betrakta som slitage i vägtrafiksystemet. Bilen repareras, eller skrotas och vederbörande köper en annan bil (eller ännu hellre en cykel, eller allra helst en recumbent).
En helt annan sak är de olyckor som leder till personskada. Många tiotusentals människor skadas så att de måste till akutsjukvården, omkring 12.000 så svårt att de måste läggas in på sjukhus för slutenvård, och 3.000 får bestående skador. Och 400 dör.
Det är förstås de allvarliga personskadorna som måste bekämpas.
Och det görs mycket framgångsrikt med mitträckesvägar. Mitträckerna reducerar de riktigt allvarliga olyckorna, frontningarna. Om det sen sker till priset av att våra älskade bilar blir plåtskadade så må det vara hända, det är ett billigt pris. Folk kommer ju ändå att köpa nya bilar och om det sker lite tidigare än planerat är det väl ingen katastrof.
Samma mekanism - att man byter svåra personskador mot lindrigare plåtskador - finns exempelvis för rondeller. De reducerar hastigheten (rätt utformade), minskar kollisionshastigheterna och därmed de svårare skadorna, men kan öka antalet plåtskador (exempelvis genom att påkörningarna bakifrån kan öka före rondellen därför att folk håller för korta avstånd och inte hinner reagera på framförvarandes högst befogade fartdämpning).
Nåväl, vad är poängen? Jo, vi kommer alltid att ha en enorm massa olyckor i vägtrafiksystemet så länge det har så många frihetsgrader som dagens. Men vi kan förskjuta skadorna så att det är fordonen som skadas, inte människorna. Det gör vi genom att hindra kollisionsenergierna att nå våra ömtåliga kroppar. Eller att energierna blir så pass låga att det bara blir lindriga skador.
Och där är faktiskt mitträckesvägarna mycket effektiva. Liksom en massa andra åtgärder men de ska jag inte ta upp nu.
Ha det bra, ligg ner och ha det bättre
Krister
PS. En annan sak är att vi cyklister inte gillar mitträckesvägar. Men det beror ju på att det inte finns alternativ- eller parallellvägar. Det är ju det vi ska slåss för.
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För B D Skickat: den 11 december 2009 12:53 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: Re: [hpvs] Har vägverket skjutut sig i foten?
Är det inte så att Vägverket ställer kostnaden i relation till minskat antal dödsolyckor? Att en vajerväg i det hänseendet är mycket billigare än en motorväg? Fast bygger alltså den ekvationen på att försäkringsbolaget bekostar reparation av vägen efter en olycka? Isåfall riskerar hela projektet att bli en glädjekalkyl, misstänker jag.
Om olyckorna ökar, ökar också personskadorna, och i så fall, vilken typ?
/Bruno
__________________________________________________________ Går det långsamt? Skaffa dig en snabbare bredbandsuppkoppling. Sök och jämför priser hos Kelkoo. http://www.kelkoo.se/c-100015813-bredband.html?partnerId=96914325 -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs