Fler liggisar på våra gator?
Så här i semestertid har man lite mer tid till filosofiska funderingar om sina intressen. Jag sysslar ju både med segling, eldrivna fordon och cyklar och då faller sig följande tankar naturliga. I mina funderingar har jag gjort en, kanske lätt halsbrytande, jämförelse mellan liggcyklar med några andra ännu så länge "udda" fortskaffningsmedel, segelkatamaraner/trimaraner och eldrivna fordon. Gemensamt är att de erbjuder var sina mycket lockande fördelar, som inte lämnar entusiasterna någon ro.
Katamaraner/trimaraner erbjuder mycket lågt vågbildningsmotstånd genom sina smala skrov, vilket ger fart. De är ändå stabila och bekväma. Eldrivna fordon erbjuder extremt mycket högre verkningsgrad än konventionella motordrivna fordon. Liggcyklar erbjuder lågt luftmotstånd vilket ger fart. De är dessutom bekväma.
Men gemensamt för alla tre är att de utmanar konventioner och konservatism. Det är bara en liten grupp entusiaster som hittills har lockats av fördelarna så mycket att de har vågat sig på att segla katamaran/trimaran, köra elbil eller cykla liggcykel.
Frågan är om det kan bli en förändring? Katamaranerna (och även trimaranerna) kommer nog att fortsätta vara sällsynta, för båtbranschen är konservativ. Och flerskrovsbåtarna är inte heller tillåtna i de flesta segeltävlingar. (Parallellen med liggcyklarna är uppenbar!)
Elbilarna står kanske inför ett genombrott, tack vare bättre batteriteknik och sinande olja tillsammans med klimathotet? Men starka intressen håller emot. Då ser det nog ljusare ut för elcyklarna. Lite förenklat kan man ju säga att de löser samma problem som liggcyklarna, problemet med luftmotstånd och motvind. Men till skillnad mot dessa genom att tillföra effekt inom ramen för en konventionell lösning - den upprätta "vanliga cykeln". Elcyklarna löser dessutom problemet med sega backar!
Hur är det då med liggcyklarna? Ska de fortsätta vara udda, aningen extrema farkoster i marginalen, för en liten grupp entusiaster? Risken finns. Förutom det psykologiska motståndet att så markant skilja sig från mängden, så är det både svårt och dyrt att skaffa liggcykel. Dessutom är de liggcyklar som faktiskt finns i Sverige närmast jämförbara med ganska extrema och dyra "upprätta cyklar". Även de är ganska få och förbehållna entusiasterna inom sin kategori.
Om det ska bli fler liggcyklar på våra gator och vägar, så tror jag, som jag har skrivit tidigare, att det måste finnas ett antal "instegsmodeller" som är mer lättillgängliga. Både när det gäller att cykla på, och att kunna provas och köpas till rimligt pris över disk. Kort sagt liggcyklar jämförbara med helt vanliga cyklar, som är behändiga att använda när man cyklar till jobbet, till affären och andra ärenden, även för "icke cykelentusiaster". Med den sistnämnda gruppen menar jag alla dem som cyklar som en naturlig, men oreflekterad del av sin vanliga livsföring. Och de är ju många fler än entusiasterna.
För den gruppen är det nog också viktigt att den nya, "annorlunda cykeln" inte är alltför annorlunda, och att fördelarna med den nya cykeln, t ex att den är trevlig och bekväm att cykla på, märks direkt. Inte efter timmars träning innan man överhuvud taget kan cykla på den och sedan 100 mil innan musklerna vant sig!
Jag är ju själv entusiast och cyklar gladeligen både högräser och låg(lång)räser till vardags. Som Karl i Gånghester som säljer Challenge säger, så är liggcykling starkt vanebildande, och det håller jag med om. Men efter att ha testat två i Sverige mycket sällsynta cyklar, Bernts "Rans Rocket" och Mats "Easy Racer", så tror jag att den sortens cyklar ligger närmare till hands för "vanliga cyklister". Kanske vore en lätt tillbakalutad clwb ännu bättre, men någon sådan har jag inte ens kommit i närheten av!
Med andra ord: Det behövs ett mer lättillgängligt utbud av alternativa cyklar, som ligger närmare "vanliga cyklar". Dessa kan locka fler "vanliga cyklister". En del av dem går säkert vidare till mer utpräglade liggcyklar när de har upptäckt hur skönt det är med frånvaro av sadelskav, domnande händer och problem med nacke och axlar, och vill ha lite mera fart. Först då får vi fler liggcyklar på våra gator, och vi slipper vara en liten grupp, som visserligen har det väldigt trevligt med våra cyklar, men som ändå är en mycket liten företeelse i marginalen!
Sedan jag skrev ovanstående har det tillkommit en "ny" cykel i min samling, Lennart Mellqvists "Grassklipper", som jag grymt har choppat med inspiration från MC-världens långgaffelchoppers. Resultatet: en cykel med lite "Hardly Davidson-stuk". Fin att cykla på och rönte stor positiv uppmärksamhet vid senaste veteranbilsträffen vid slussarna i Trollhättan. Den har ännu mer styrkt mig i min uppfattning, som jag har framfört i den här lilla betraktelsen. En liten bild bifogas, än fattas bekväm dyna, men det kommer. Rom byggdes inte på en dag!
Det kommer också en fin artikel av Bo Dellensten på Trampkrafts sidor i tidningen Cykling som just visar cyklar som kan vara attraktiva även utanför liggistentusiasternas lilla krets. Bacchetta Bella vars bild toppar artikeln verkar vara fin! Kanske kan den artikeln inspirera några "vanliga" cyklister att titta på liggcyklarna med större intresse?
Liggcykelvänliga hälsningar Anders D
Walmart i USA hade när jag började leta liggcykel en enkel billig variant, dock verkar denna ha försvunnit. Om det beror på kvalitetsproblem eller annat har jag ingen aning om.
Min personliga uppfattning är att UCI's regler som stoppat innovationen på nya typer av cyklar som sätter en hel del käppar i hjulen. Även nyare innovationer som bygger utanför vad de anser vara normalt stoppas.
För att få upp intresset så måste man synas och man måste visa vad cyklarna går för... annars är de bara "udda". Att få ställa upp med liggcyklar i "vanliga" tävlingar så kommer man att synas, ännu mer om man har cyklister som vinner loppen.
Det man behvöer göra är att plocka fram en instegs liggcykel som är billig att tillverka i en större serie och få någon cykelkedja att börja saluföra dessa i butik, så att de kommer till den stora allmänheten. Cykeln måste ligga runt 5000kr, för det verkar vara en magisk gräns för vanliga dödliga att hosta upp för en cykel.
När man får blodad tand så finns det en uppsjö modeller att välja mellan...
Går det att tillverka en "liggcykel" eller "komfortcykel" för under 5000kr? Om man kan sälja dessa http://translate.google.se/translate?sl=fi&tl=sv&js=n&prev=_t&am... för ordinarie pris €399 så borde man kunna tillverka en enkel instegsliggis för under 5000kr. Gäller bara hitta en riskkapitalist som älskar cyklar och då liggcyklar... ;)
Trevliga reflektioner Anders och jag tror att vi är ganska många "frälsta" som umgås med liknande tankar. Jag kan se två ganska olika potentiella ingångar till recumbent för en lite bredare massa. Dels tror jag på den lite chopperliknande kategorin av cyklar vilken finns både som en utveckling från DF-cykelsida (benämns ofta cruiser eller long wheel base) och från liggcykelsidan.
Den andra kategorin som jag tänker på är highracerstilen vilken jag tror har riktigt stor potential att bli en vanlig syn. På senare år har flera tillverkare fått fram cyklar som känns väldigt användarvänliga. En av mina favoriter i kategorin är Optima HighBaron med sin härligt enkla böljande ram. I stora serier och med lite billigare komponentval så borde en sådan cykel kunna erbjudas för under 8000 kr och fortfarande vara en potent racer. Om sedan Biltema eller Cykelringen får upp intresset så är det nog realistiskt att komma ner under 5000 kr.
Gemensamt för att få ett större genomslag är att cyklarna nog inte får sticka ut som alltför udda. Och detta gäller nog inte bara utseende utan även hur de kan parkeras, lastas osv. Min egen trike är påtagligt begränsad i det avseendet. Jag pendlar med den till jobbet och där kan jag ställa in den i ett låst cykelrum. Jag har haft lite funderingar på hur jag skulle kunna parkera utomhus eller i cykelställ under tak, men har inte hittat någon plats som känns riktigt bekväm (ännu?).
MacTommy: Jag kan bara hålla med din kritik mot UCI. Ett par exempel från UCI i deras regeliver är en maximalt tillåten bredd på 33 mm på däcken inom cyklocross. Man kan fråga sig vad poängen är med en sådan regel? Eller förbud mot en cykelsko som anses vara allför aerodynamisk. Ytterligare ett område som är lite absurdt att följa är tempocyklar och triatloncyklar. Här skiljer sig reglerna så att triatleterna har aningen större handlingsutrymme än tempocyklisterna.
Var på en MTB-utflykt igår och på avslutande fikat berättade en av de gamla rävarna hur de vid något tillfälle försökt sig på att lusläsa UCI-reglern för vad som egentligen gäller. Man hittade regler för i princip alla detaljer inte bara vad gäller själva cykeln utan också handskar, skor, tröja och så vidare. Det enda man inte hittade någon regelskrivning om var byxorna. Det fanns alltså krav på att cyklisten skulle bära skor, tröja, handskar och hjälm och allt inom vissa givna regle, men med byxor var det inte så noga, dessa hade man rätt att vara utan :d
Enda vettiga argumentet jag kan se _för_ UCIs regler är att det stora luftmotståndet gör det viktigare att ligga på rulle och då blir det mer taktik i cyklandet..
2012/8/17 Magnus Billberger magnus.billberger@ecoprofile.se
MacTommy: Jag kan bara hålla med din kritik mot UCI. Ett par exempel från UCI i deras regeliver är en maximalt tillåten bredd på 33 mm på däcken inom cyklocross. Man kan fråga sig vad poängen är med en sådan regel? Eller förbud mot en cykelsko som anses vara allför aerodynamisk. Ytterligare ett område som är lite absurdt att följa är tempocyklar och triatloncyklar. Här skiljer sig reglerna så att triatleterna har aningen större handlingsutrymme än tempocyklisterna.
Var på en MTB-utflykt igår och på avslutande fikat berättade en av de gamla rävarna hur de vid något tillfälle försökt sig på att lusläsa UCI-reglern för vad som egentligen gäller. Man hittade regler för i princip alla detaljer inte bara vad gäller själva cykeln utan också handskar, skor, tröja och så vidare. Det enda man inte hittade någon regelskrivning om var byxorna. Det fanns alltså krav på att cyklisten skulle bära skor, tröja, handskar och hjälm och allt inom vissa givna regle, men med byxor var det inte så noga, dessa hade man rätt att vara utan :d
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Då ska jag börja tävla byxlös... Så UCI får leka med regelboken lite till... :)
Savenma som jag hänvisade till har enbart en butik en bit upp i finländska skogarna, det är intressant att de har en "komfort-cykel" för €399... dagens Forex-kurs är 3 457,02 SEK + frakt och då med nuvarande pris på €199... 1 724,18SEK + frakt.
Hade jag haft kontakter i närheten eller hade någon som bilade genom Finland så skulle jag köpa en på stört om jag hade möjligheten. De kan frakta till Sverige, men de har jätteproblem med att ta emot betalningar utanför kommunen. De har något lokalt bankkontor som var jättemysko när jag köpte min liggcykel via Finland och till slut så fick jag över pengarna.
Men jag tror att det finns möjligheter att plocka fram lågpris cyklar till allmänheten och det man ska satsa på är en superbillig lågprismodell till barn, för de är de som kommer sukta mest längre fram i livet... ;)
Hmm.. var i Finland ligger detta? Jag har ingift släkt i Haparanda - blir lite sugen på att ha en semestercykel i Norrland :)
2012/8/17 Tommy Leandersson mactommy@spray.se
Då ska jag börja tävla byxlös... Så UCI får leka med regelboken lite till... :)
Savenma som jag hänvisade till har enbart en butik en bit upp i finländska skogarna, det är intressant att de har en "komfort-cykel" för €399... dagens Forex-kurs är 3 457,02 SEK + frakt och då med nuvarande pris på €199... 1 724,18SEK + frakt.
Hade jag haft kontakter i närheten eller hade någon som bilade genom Finland så skulle jag köpa en på stört om jag hade möjligheten. De kan frakta till Sverige, men de har jätteproblem med att ta emot betalningar utanför kommunen. De har något lokalt bankkontor som var jättemysko när jag köpte min liggcykel via Finland och till slut så fick jag över pengarna.
Men jag tror att det finns möjligheter att plocka fram lågpris cyklar till allmänheten och det man ska satsa på är en superbillig lågprismodell till barn, för de är de som kommer sukta mest längre fram i livet... ;) -- ` ´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.O^~òº
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Om jag har gjort rätt... Så bör de ligga i området runt Nivala... http://www.eniro.fi/kartta/Nivala/
Typ, höjd med Umeå...
En affärsmodell som jag tycker är intressant när det gäller att få ner priset osv är den som dom använder sig av på recycled recumbents där dom använder sig av begagnade DF ramar för att bygga nya cyklar i TE stil.
Givet är att det inte rör sig om några större produktionsserier då det är en ensam entusiast som driver det men priset blir lågt och det finns stort utrymme för flexibilitet.
Skulle det inte gå att göra något liknande på denna sidan Atlanten? Vi har ju redan cykelköket i Malmö och Göteborg vilket visar på att det ligger i tidsandan nu med DIY och återvinning. Jag tror iaf att det skulle vara ett bra sätt att få uppmärksamhet och därmed skapa efterfrågan.
Alla har intressanta och bra inlägg men ni kan väl skriva ut hela ord i stället för förkortningar som jag inte förstår
Haha jag ber om ursäkt :d ibland brister självinsikten och man inser inte att alla ligger på samma nördnivå som en själv.
DF står för Diamond Frame- alltså en "vanlig" cykelram.
TE är en förkortning för Tour Easy vilket är en klassisk cykelmodell som är väldigt populär bland hemmabyggare i framförallt USA och liknar väldigt mycket cykeln i det första inlägget.
DIY= Do It Yourself
Hoppas det hjälpte lite iaf :)