Jag tänkte uppdatera liggcykellistan lite kring vad som händer i trikevärlden...
ICE var tidigare den tadpoletriketillverkare med marknadens bredaste program med allt från allroundmodeller, extrema sportmodeller, modeller för tung touring till ultrakompakta modeller. Och möjlighet att för vissa modeller välja ultrasmalt utförande (totalbredden 68cm om jag inte minns fel) vilket underlättar hanteringen av triken rejält men kräver smala nav och låg sitthöjd för att inte äventyra stabileten..
För några år sedan kom ICE med några lågprismodeller som till skillnad från de tidigare modellerna framförallt gav mindre valmöjligheter men samtidigt ett mycket lägre pris. De gamla modellerna kallades då "custummodeller". Relativt snart pausade ICE tillverkningen av sina custummodeller officiellt pga stor efterfrågan på lågprismodellerna men först nu är custummodellerna helt bortplockade från hemsidan: http://www.ice.hpv.co.uk
Därmed har ICE bara två modeller: Q - en halvsportig allroundmodell T - en högre mindre sportig allroundmodell
Båda ganska lika med 20"-hjul runt om, troligtvis samma bakdel, en elastomerdämpad del i aluminium troligtvis Kina- eller Taiwan-tillverkad (framdelen verkar fortfarande vara tillverkad i England dock troligtvis inte så länge till). Ingen renodlad sportmodeller eller touringmodell utan egentligen verkar båda vara allroundmodeller.
För touring är det oklart vilken som är bäst, T verkar det som enligt ICE, men Q misstänker jag pga den längre hjulbasen och den lägre sitthöjden vilket ger mer plats för packningen och mer stabilitet. Ingen passar i alla fall för tung touring (maxvikt för pakethållaren = 25kg) om man inte satsar på vagn som bagagelösning.
Båda finns i brett och halvbrett utförande, 88cm och 78cm totalbredd, dvs ingen är egentligen tillräckligt smal för att lätt kunna tas genom vanliga dörröppningar (bredd ca 75cm, ger i praktiken en praktisk maxbredd på 70-73cm).
Som trikeintresserad är det lite tråkigt att konstatera att ICE nu lagt ner sin stora bredd av tadpoles. Men troligtvis var det inte möjligt att vid den låga volymen hålla ett så stort modellprogram vilket trots höga kundpriser gav förlust och att valet att bara satsa på bara två lågprismodeller visat sig mer rationellt och vinstgivande. Och då har de valt två modeller som båda bör passa en så bred användargrupp som möjligt.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Lars Viebke lars@viebke.nu skrev: Jag tänkte uppdatera liggcykellistan lite kring vad som händer i trikevärlden...
Båda ganska lika med 20"-hjul runt om, troligtvis samma bakdel, en elastomerdämpad del i aluminium troligtvis Kina- eller Taiwan-tillverkad (framdelen verkar fortfarande vara tillverkad i England dock troligtvis inte så länge till).
Om jag får gå in på detaljer så är även den allra främsta delen, dvs den skjutbara bommen där vevpartiet sitter, gjord i aluminium (6061 om nån ville veta det) medan däremot mellandelen, korset, dvs. den röd eller blålackade delen mycket riktigt gjord av "T45 Carbon Manganese steel" hopsatt i Falmouth, Cornwall, England. Åtminstone t.v.
Ingen renodlad sportmodeller eller touringmodell utan egentligen verkar båda vara allroundmodeller.
Q (och QNT) kan även fås med en hårdskalssits. Det är väl det närmaste man kan komma en racermodell. Q är väl att anse som en hyfsat sportig modell, IMHO.
För touring är det oklart vilken som är bäst, T verkar det som enligt ICE, men Q misstänker jag pga den längre hjulbasen och den lägre sitthöjden vilket ger mer plats för packningen och mer stabilitet. Ingen passar i alla fall för tung touring (maxvikt för pakethållaren = 25kg) om man inte satsar på vagn som bagagelösning. Det är samma pakethållare på båda modellerna.
Båda finns i brett och halvbrett utförande, 88cm och 78cm totalbredd, dvs ingen är egentligen tillräckligt smal för att lätt kunna tas genom vanliga dörröppningar (bredd ca 75cm, ger i praktiken en praktisk maxbredd på 70-73cm). Är väl en kompromiss mellan bredd/stabilitet och svängradie.
/Lars Viebke www.viebke.nu
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
H.d.s.l.
Bernt
--------------------------------- Låna pengar utan säkerhet. Sök och jämför hos Yahoo! Shopping.
även den allra främsta delen, dvs den skjutbara bommen där
Bernt Carlberg skrev:
vevpartiet sitter, gjord i aluminium medan däremot mellandelen, korset, mycket riktigt gjord av "T45 Carbon Manganese steel" hopsatt i Falmouth, Cornwall, England. Åtminstone t.v.
Intressant att ICE har valt denna lösning. Man kan bara spekulera om orsakerna men troligtvis har de funnit detta vara den flexiblaste metoden men även att volymen styr material- och tillverkningsland snarare än materialens egenskaper.
Bakdelen och bommen är gemensamma mellan modellerna mellan korset styr modellutförandet men även bredden. Totalt finns det alltså fyra olika utföranden av korset (två modeller, två bredder) varför de säljer minst fyra gånger så många gemensamma asientillverkade aluminiumdetaljer (bakparti och bom) i förhållande till det minst sålda korset. Därmed kan tillverkningsvolymen av aluminiumdelarna överstigit den kritiska volym där asientillverkning är lönsam medan korset fortfarande tillverkas under denna volym varvid de fortfarande tillverkas i stål i England.
Stål är mer utmattningsresistent än aluminium medan aluminium, i alla fall om man konstruerar rätt, medger högre styvhet och lägre vikt. Aluminium medger även högre flexibilitet med pressning och hydroformning av rören till komplicerade former. Dock är det ovanligt med tillverkning av aluminiumramar i västvärlden, Kina och Taiwan har kommit mycket längre (om inte annat är det mycket billigare att svetsa aluminium i Kina (aluminiumramar svetsas alltid för hand)). I de fall där vi fortfarande har behållt tillverkningen i väst handlar det nästan uteslutande om stål. Jämför gärna med Skeppshult och Brompton som tillhör den lilla skala som behållt västtillverkning och som som samtidigt behållt stålet som rammaterial (undantag finns dock, främst Cannondale, som mig veterligen fortfarande tillverkar sina finare aluminiumramar i USA).
/Lars Viebke www.viebke.nu