Kommentar till Ian Feldmans mail (nederst):
Jag håller med Ian om att det som hemmabyggare är svårt att optimera en cykelkonstruktion av kolfiberkomposit, även om min kolfiberliggis (URO4) inte är så bra exempel (cykeln är byggd som en långfärdscykel och jag överdimensionerade rejält överallt för inte vara i närheten av risken för en krach på långfärdsturer långt hemifrån och långt från någon som kan laga).
Men för den som vågar sig på att dimensionera med mindre säkerhetsmarginal, har en bra känsla för var belastningarna kommer att uppkomma, var man skall skall ha X antal lager med väv i rätt riktning, var man skall använda kolfiber med hög E-modul (HM-kvalité) och var man skall använda kolfiber med hög styrka (HS-kvalité) och var man kanske skall använda glasfiber (E-glas eller S-glas) och som dessutom inte plockar på några "onödiga" delar på cykeln (stänkskärmar, pakethållate mm) och satsar lätta cykeldelar finns potential för att ta fram en lätt cykel. Men oavsett hur bra man lyckas, så skall det mycket till för att cykeln, om det är ett one-off-bygge, att den blir lättare än motsvarande fabriksbyggd cykel. För det krävs antingen kvalificerade optimeringar likt de man utnyttjar då man tar fram avancerade flygplan eller att man optimerar på gammalt hederligtvis genom att prova sig fram med flera prototyper som testas.
För hemmabyggare är i stället kolfiberkompositkonstruktionens största fördel att den ger stora designmöjligheter och att man kan bygga en avancerad ram och cykeldelar utan att ha tillgång till några stora, dyra specialverktyg. Om man därtill tar fram negativa formar och utnyttjar dessa rätt kan man sen snabbt ta fram fler exemplar av ramen eller cykeldelarna. På det sättet kommer jag att ta fram min blivande kolfibertrike, antagligen med en form som bygger på Anders Jönssons nuvarande kolfibertrike eller hans kommande, som planeras vara klar till vintern.
Vikten på min planerade trike planeras hamna kring 17kg inkl alla "bekvämlighetsdetaljer" (stänkskärmar, pakethållare mm) vilket är ungefär det samma som för motsvarande stålkonstruktion. Slutpriset kommer att hamna kring 6000 kr. För vikter och priser på delar se: http://w1.844.telia.com/~u84408370/trikeprojekt/trikevikt.htm
/Lars http://come.to/liggcykel
Ian Feldman skrev:
Karbon lockar när man jagar vikt men det brukar vara mycket dyrt men Velokrafts priser är överkomliga och det ser fint ut nu när jag fått titta i verkligheten på det.
Jag tror att viktbesparingen du pratar om är mer teoretisk än reel, därför att hembyggare inte förmår optimera materialet bättre, om ens tillräckligt - Lars Viebke har mycket erfarenhet av detta, och talang för mekanisk konstruktion, men hans CF- cykel är inte särskilt mycket lättare än vore den gjort av CroMo.
Den suboptimeringen är ännu mer markant när det gäller CF- trikes -- de två som jag provat, http://ihpva.org/com/Gnat och Anders Jönssons egen (äldre man i Stockholm som Lars raggat up), är båda lika tunga eller tyngre, än motsvarande, fast bevisligen enklare till formen, metalltrikes.
Men låt gå, att i sådana supersmala konstruktioner som Velokrafts racer, kommer CF till sin rätt. Om man nu har racing i åtanke... och det har man inte ;-))
__Ian