Alltså jag är väl barnsligt naive och orealistisk. Man ramlar väl lätt för minsta lilla grop med en sådan men jag tycker den är cool på nåt sätt. Redan då för så länge sedan fast det entusiaster som gillade mycket små cyklar. Vet någon nåt mer om honom? Slog han ihjäl sig i någon olycka med cykeln? Eller gav han upp och skaffade en "riktig" cykel? Alltså siten med bilden heter Corbis men jag finner inte bilden man måste veta sökord. Minns någon nåt slags
namn på cyklen eller killen eller årtal nåt? Kategori?
---- Bilagor finns på HPVS forum --- Detta brev innehöll bilagor, som i stället finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=getfile&id=432
Hela inlägget finns på: http://rosnix.net/hpvs-forum/index.php?t=msg&goto=30449&#msg_30449
Av bilden att dömma, så måste det vara bra länge sedan. Och med tanke på antalet tänder på kranshjulet och bakkransen, så lär man kunnat komma upp i rätt så respektabel hastighet. Vilket torde vara livsfarligt, med tanke på de små hjulen. Svar på dina frågor, nej det var det inte! För det har jag inte. Jag blev bara lite fascinerad över att man kan cykla på en sådan märklig sak. Och att man tillverkar en sån cykel!? Hur tänkte konstrutören?
Mycket fascinerande!
Mvh Claus P
Mycket intressant skapelse, antagligen avsedd för att vara enkel att bära med sig. Men rätt opraktisk, det går ju inte att bromsa med den och man kan i princip bara åka på plana ytor. Om han överlevde den där kanske han köpte en Brompton sen.
Svårt att veta när bilden är tagen? Jag minns inte. :)
Alltså någon gång har jag sett någon uppgift om när och var kanske på Corbis eller här i vårt forum eller på bike forum nåt.
Brompton när kom de till? http://en.wikipedia.org/wiki/Brompton_Bicycle Citat:
In 1976 Andrew Ritchie founded the company, named after the Brompton Oratory
alltså jag tror att Corbis bilden är från tiden när de lödde ihop och inte svetsade ihop cyklar :) Alltså mycket
längesdan? 1925 till 1940? Om han var född säg 1900 eller 1920 så visst kanske han har ägt en Brompton.
Till och med jag funderade på att skaffa en från Blocket
Som tur var ångrade jag mig. Okej de har väl sin charm.
Brom får man väl göra med sådana där moderna grip armar nåt.
Äsch jag är völ bara avundsjuk på att han vågade. Mycket retad blev han nog och ingen tjej tittar väl åt någon med sådan liten cykel.
Mysteriet nästan löst? Det gäller att välja rätt sök ord site:corbisimages.com small bicycle
blev den här länken http://www.corbisimages.com/stock-photo/rights-managed/IH181109/man-with-ver...
Man with Very Small Bicycle Stock Photo ID: IH181109 Date Photographed: ca. 1920
1920 gissar de så vi vet inte om han gjort den själv eller om den fanns i production. Troligen han gjort den som nåt slags "Proof of Concept" eller vad det heter.
Men alltså 1920 då var min far en 18 år eller nåt. De gillade att experimentera på den tiden också.
Wow det tog lång tid att finna Charles Haskel Clark. http://www.foldingcyclist.com/folding-bike-news-page-2.html http://www.google.com/patents/US1381281 Citat:
In 1919, Charles Haskell Clark filed a patent (granted in 1921) for a portable bicycle that was easy to carry onto trains or street cars. Below left is a photo of Mr. Clark from the December 1919 issue of Scientific American with his "city bicycle" and below right is his patent drawing.
Citat:
In 1919, Charles Haskell Clark of New York City filed a patent (granted in 1921) (patent US1381281) for a portable bicycle that was easy to carry onto trains or street cars. Additional advantages of small wheels, described in the patent, were the reduced interference with skirts and the ability to dodge in and out among the crowd.[4] The December 1919 issue of Scientific American had an article describing Mr. Clark's "city bicycle".
Undrar hur många han fick sålda? På den tiden svetsade de väl inte så de lödde istället eller limmade de?
Jag har inte läst texten. Gammaldags Engleska. Står det om hur långt mellan hjulaxalarna? Hur stora var hjulen? Om han var en 30 år 1920 så blir det 122 år sedan han föddes. Han kan ha barn som har kvar ett exemplar som minne eller något Cykel Museum som har tyckt den är rätt unik och värd att ställa ut eller bevara i något magasin.
Citat:
Undrar hur många han fick sålda? På den tiden svetsade de väl inte så de lödde istället eller limmade de?
Nja, svetsen hade allt funnits ett bra tag, sen 1880 talet...
Vet inte vad det heter på svenska men "lugging" var vanligt på den tiden så vitt jag vet - dvs att man satte en liten handsmidd sak runt rörbitarna och sen hällde i smält metal som funkade som en lödning. På äldre cyklar så är det detta som syns som utsmyckningar där rörbitarna möts på ramen.
2012/10/2 Björn Edlund kvartermastaren@hotmail.com
Citat:
Undrar hur många han fick sålda? På den tiden svetsade de väl inte så de lödde istället eller limmade de?
Nja, svetsen hade allt funnits ett bra tag, sen 1880 talet...
http://www.tekniskamuseet.se/1/1777.html
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Den Tue, 02 October 2012 08:16 skrev bjed0001:
Citat:
Undrar hur många han fick sålda? På den tiden svetsade de väl inte så de lödde istället eller limmade de?
Nja, svetsen hade allt funnits ett bra tag, sen 1880 talet...
Jo det är klart att svetsen funnits ett tag men förr så löddes dom flesta cykelramar och på vissa håll gör dom det än. Lim tror jag knappt man använde förr man hade inget vidare lim för metall innan dom modernare limmen kom