Hej allihop!
Hur skulle en bra grusligg se ut???
Jag skulle säga att före detta din gamla Jouta RX har potential att vara en bra grusliggist. - 26 tum både fram och bak - stötdämpning både fram och bak - goda möjligheter att reglera tyngdpunktens läge längsledes genom att flytta säte och bom
Med vänlig hälsning, Peter
------------------------------------------ Ekokompaniet Rådgivning - Bildelning - Miljö (Advice - Carsharing - Environment)
Hemsida: http://www.bildelning.nu
Besöksadress: Klippan 6, Göteborg
Postadress: Ekokompaniet Svalebogatan 16 S - 414 75 Göteborg SWEDEN
Tel +46 (0)31 775 26 36 Fax +46 (0)31 12 62 18 Cel +46 (0)70 512 71 60
------------------------------------------
Hej på oss
Smaken är som baken men när jag var det ur egnaerfarenheter jag skrev. Små hjul klarar lösgrus sämre än stora hjul. Grsuvägar är sådant här vi i norr lever med delvis när ni söderut har asfalt ;-). Framför allt cyklar med mycket vikt på bakhjulet blir känsliga easy Racer är väl mest extrem men även nu Cannondale har mycket vikt bak. Framhjulet blir därför för lätt lastad och tappar lättare grepp. Det finn säkert någotn djup matematisk föremelför allt också men jag skriver av egna erfarenheter.
Skall jag beskriva hur jag ser det sä är det: - Jämn viktföredelning - lämplig hjulstorlek så man når backen utan att stå på tå när man sitter i sits - Kunna ha feta däck - Fjädring ev, ser själv inte det som något måste
Det har funnits flera modeller även om få beskrivit sig som grushojar. BieE släppte nyligen en modell. Går vi bakåt i tiden så hade am Haluzak flera styck, ty Ostrad ett annnat namn.
Mats N
Jodå, kan intygas att den fungerar på de flesta underlag. Givetvis ska man då ha mer MTB-aktiga däck (fungerar nu iaf. på sommargrusvägar).
Undrar också om man kan köra i vinter med dubbdäck, eller måste man ge den vinterlov ett tag? Rolf har ju två cyklar med tevligt gula skal båda två, varav vintercykeln är en trike med vindskärm i plexiglas. Men alla är ju inte så proffesionellt rustade ;-)
Hur gör ni andra?
/Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.nu/~per/ / per@rosnix.nu GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Hej på oss
Själv har jag provat alla mina liggcyklar på vinterunderlag och för mig har det inneburit att det är mtb med vinterdäck som gäller perioden med vitt på backen. Man får vara fakir och lida i 6 månader eller så. Nackdel är att man tappar inspiration lite grann men man har verkligen något att se fram emot på våren. Värre för de som kan liggcykla året runt.
Mats
Per Eric Rosén skrev:
Jodå, kan intygas att den fungerar på de flesta underlag. Givetvis ska man då ha mer MTB-aktiga däck (fungerar nu iaf. på sommargrusvägar).
Undrar också om man kan köra i vinter med dubbdäck, eller måste man ge den vinterlov ett tag? Rolf har ju två cyklar med tevligt gula skal båda två, varav vintercykeln är en trike med vindskärm i plexiglas. Men alla är ju inte så proffesionellt rustade ;-)
Hur gör ni andra?
/Per Eric
^): Per Eric Rosén http://rosnix.nu/~per/ / per@rosnix.nu GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Mats Nilsson skrev:
Själv har jag provat alla mina liggcyklar på vinterunderlag och för mig har det inneburit att det är mtb med vinterdäck som gäller perioden med vitt på backen. Man får vara fakir och lida i 6 månader eller så.
Min kommentar:
Kanske jag retar upp en del liggcyklister men jag kunde inte låta bli att kommentera... Jag har sett många som skriver att upprätta cyklar är extremt obekväma, att man får väldigt ont i baken osv. (Inte då främst Mats Nilsson)
Jag är oxo liggcyklist och har byggt två egna och lagt ner multum med tid men jag är mer realistisk: upprätta cyklar är generellt inte extremt obekväma, inte ens väldigt obekväma! Får man ont i baken är man antingen väldigt ovan och/eller har en opassande sadel. Jag rekomenderar köp av ny sadel eller gelöverdrag. Kostar max nån hundring! Vid långfärdscykling, upprätt kan man däremot få problem med händerna och axlarna, men det går iallafall delvis råda bot på genom en mer upprätt sittställning (mindre aerodynamisk).
Visst många liggcyklar är bekvämare, snabbare och roligare att cykla med men jag tycker att andra skäl som möjlighet att utnyttja väl fungerande fjädring, möjlighet att unyttja bakkåpa eller speciella packningslösningar är minst lika viktiga! Jag har cyklat 4 cykelsemestrar upprätt (bla tur och retur Paris, Medelhavet - Sverige) men även 3 cykelsemestrar liggande. Som längs har jag suttit på en upprätt cykel i mer än 1,5 dygn i sträck (ca 36 timmar) då jag en semester testade att cykla 50 mil i sträck. Enda problemet då är ena knät som krånglar men det gör det även då jag cyklar liggande tillräckligt långt... :o/
Tjusningen att cykla liggande på långfärdsturer jämfört med upprätt är i mitt fall mycket att trotts hårt pumpade däck kunna glida över guppiga vägar som tenderar vara vanligt lite här och där i Europa pga fjädringen som sväljer det mesta effektivt istället för som på en upprätt utan fjädring - studsa fram, eller som på en upprätt med bra fjädring - delvis leka gunghäst och att kunna glida fram i nerförsbackar i 70km/h (packningen i bakkåpa) då en upprätt fullpackad cykel stannar kring 40-50km/h, och inte behöva påverkas så mycket av den eviga motvinden i tex Holland. Eller kanske kunna cykla på våren eller hösten då det är kallt utan att frysa pga den lilla frontytan och omslutande stolen, kanske tom framkåpa eller helkåpa.
Så låt oss inte vara orealistiska och allt för extrema, visst många liggcyklar är fantastiska men det gör inte upprätta cyklar generellt urusla!
Då det gäller vintercyklar är min åsikt klar - det skall vara upprätt, helst navväxlar, navbromsar, navdynamo, rostskyddad kedja och absolut dubbdäck, iallafall i Stockholmsområdet. De flesta liggcyklar, speciellt de mer liggande och de med mindre hjul uppför sig inte bra då det är halt och snö, och iallafall jag undviker att cykla mer än nödvändigt på vintern varför en (bekvämare, ev snabbare och roligare) liggcykel är nästintill direkt onödig. Men i Stockholmsområdet (om man undantar stadskärnan) tenderar det vara snö/slask/saltblandning iprincip hela vintern och inte i söder där det mesta av vintern är bar, eller i norr där man slipper det mesta av problemet med förödande saltslask.
Får se om nån blev upprörd....?
Ha de så bra! /Lars... http://come.to/liggcykel
Då det gäller vintercyklar är min åsikt klar - det skall vara upprätt, helst navväxlar, navbromsar, navdynamo, rostskyddad kedja och absolut dubbdäck, iallafall i Stockholmsområdet.
kan inte förstå denna faiblesse för navbromsar.. min åsikt är väldigt enkel, hade nav/trumbromsar varit så bra, så hade vi fortfarande använt dem på bilar och motorcyklar..
och välkommen tillbaka (o:
morpheo x allende skrev:
Då det gäller vintercyklar är min åsikt klar - det skall vara upprätt, helst navväxlar, navbromsar, navdynamo, rostskyddad kedja och absolut dubbdäck, iallafall i Stockholmsområdet.
kan inte förstå denna faiblesse för navbromsar.. min åsikt är väldigt
enkel,
hade nav/trumbromsar varit så bra, så hade vi fortfarande använt dem på bilar och motorcyklar..
På de fordonen används numera mer skivbromsar pga den bättre bromsförmågan och bättre kylning men det handlar om helt andra farter och vikter än hos (vanliga) cyklar.
Jag har mest erfarenhet av Shimanos rullbroms (6 rullar som trycks ut mot trumma genom att en sexkantig "mutter" vrids). Bak duger navbromsar mer än tillräckligt då det gäller bromskraften då det mesta av tyngden förflyttas till framhjulet vid inbromsning, men fram är de förståss segare än bra fälg- eller skivbromsar. Kylningen kan oxo vara ett problem vid mer extrem körning och med packning i rejäla nedförsbackar men fälgbromsar funkar kasst på vintern speciellt då det bara är nån minusgrad då det lätt bildas ett isskickt, även skivbromsar är mer utsatta än inkapslade navbromsar. Rullbromsarna är prisvärda, iprincip underhållsfria (lite fett då och då) och finns i kombination med navdynamo. Rullbromsarna väger dock för mycket för att vara ett vettigt allternativ på högprestandacyklar, och den segare bromsförmågan och känslan gör dem till ett dåligt alternativ på bla MTB:n.
På en långfärds-/semestercykel skulle jag inte välja navbromsar framför fälgbromsar eller ev skivbromsar. Men en bra vintercykel är inte en bra långfärdscykel....
/Lars... http://come.to/liggcykel
kan inte förstå denna faiblesse för navbromsar.. min åsikt
är väldigt enkel,
hade nav/trumbromsar varit så bra, så hade vi fortfarande
använt dem på
bilar och motorcyklar..
På de fordonen används numera mer skivbromsar pga den bättre bromsförmågan och bättre kylning men det handlar om helt andra farter och vikter än hos (vanliga) cyklar.
med min och cykelns sammanlagda vikt på runt 150kg och normala hastigheter på närmare 40-50 knyck, så vill jag ha en helt fantastisk bromsförmåga (o:
och dessutom vad gäller mtb:s.. långa branta nerförsbackar önskar jag jämt att jag hade skiva bak - tyvärr tillåter inte min baksving slika tingestar, varmed adapter skall införskaffas så jag kan få skiva bak.. ska bli skönt att byta ut fälgbromsarna, trots att de är maguras hydrauliska.. de äter fälg nåt rent förbannat..