Hej!
Jag är alldeles ny här i liggcykelvärlden och det enda ni hört ifrån mig var nog när jag (genom Christian Fasth) frågade om det fanns någon gotlänning här i tråden. Efter lite googlande fick jag tag på två velomobiler, men ingen liggcykel. Det blir till att åka över till fastlandet och botanisera.
Men först tror jag att jag behöver snäva av utbudet lite. Det finns som ni vet en uppsjö olika hojar. Från velomobiler till amerikanska solstolar med hjul.
Inte helt självklart vad valet skall bli. Vill man välja utifrån utbudet i Sverige blir valet något enklare (mindre). Minst sagt :) Jag har ju vuxit upp nära och nästan i Danmark. Att ta sig dit vore ju inte helt omöjligt. Utbudet lär vara markant större, men tyvärr har vi ju inte växelkursen till vår fördel. Man kan tänka sig att man åker till tyskland också. Hade varit skoj med en utflykt! men nu när man redan bor ute på en ö så är det om än lite större insats. Varför tänkte man inte på allt sådant här när man var kvar i Malmö måntro? :) Där hade det ju funnits några cyklar med omnejd att testa också.
Tankarna kring valet, är följande: Eftersom jag kört race-cykel på senaste tiden, och tycker det är hyfsat komfortabelt (bortsett från körställningen (som jag visserligen byggde bort, men avskaffade aerodynamiken)). Så kan jag nog tänka mig något ganska racigt. Jag gillar att ta mig fram fort. En flack vinkel på sitsen hade funkat med andra ord! Däremot tror jag inte jag vågar köra runt med en allt för låg hoj. Det kanske är nybörjaroro, men jag inbillar mig att man blir om än mer osynlig i trafiken! Tyvärr bor vi fortfarande i ett land där normen inte är cykel utan bil, och dessutom med novisen att alla tror de syns, är viktigast och därmed kör först. Cykling är inte prioriterat i samhällsuppbyggnaden, det är det nog ingen som inte håller med om. Finns en del mid- och highracers och touringhojar jag tror passar in här. Flertalet hojar kanske rentutav!
Jag tror att steget till en understyrd hoj är lite för stort. De ser om än konstigare ut än liggcyklar gör annars i andras ögon. Jag gillar att vara orginell, men det finns gränser även för mig ;) Så ett styre framför kroppen blir det nog. Verkar lättare att leda cykeln också om man behöver det någon gång. Fortfarande många cyklar kvar att välja mellan.
Jag har alltid cyklat och älskar det. Nu har jag 1,5 mil till jobbet och hoppas kunna göra en del längre utflykter utöver jobbpendlingen. Det kunde även vara bra att kunna få med sig ett par väskor med ombyte när man skall jobba eller bestämmer sig för att handla på vägen hem från jobbet. De möjligheterna tror jag de flesta kan erbjuda men särskilt touringhojarna (?).
Kedjerör eller vad det kallas ser i mina ögon ut att rassla en hel del när man cyklar(?!) (har aldrig cyklat- eller hört någon liggcykel så jag vet ju inte). Lite av charmen med att cykla tycker jag är ljudlösheten. En del bakhjulsdrivna hojar har istället ett litet hjul någonstans längre ner på ramen. Verkar bra, men jag inser att man kan komma att bli lite oljig? Vilket är värst? :)
Framhjulsdrivning verkar ocskå kunna olja ner en del och ser ut att slita rätt hårt på kedjan. Man tappar dessutom mycket av vändradien. Kan man ens köra i stan? Annars har jag nog inget mot det. ...
Eftersom det är en ny värld för mig, och jag inte ens vet vad jag tycker om det så inbillar jag mig att man inte vågar lägga ut allt för mycket pengar på det. Men jag känner ju även till priset hojar generellt brukar ha, och att begagnatmarknaden är högst begränsad.
Jag har kollat mest på challange, M5 och raptobike.
Tilläggas kan att jag är cirka 1,90 i strumplästen och har nog inga problem att ni ner till marken på en högre cykel (om det nu är ett problem eller fördel).
Kom gärna med fler infallsvinklar och idéer!
Mvh. Fredrik Ps. om någon vill se mig ta mina första tramptag (skadeglädje har jag inget emot) och vill bistå med cykel så kommer jag gärna och testar! I Skåne och Kalmar har jag (och flickvännen) släkt och vänner så där är vi oftast när vi är på besök på fastlandet. Båtarna från Gotland går till Oskarshamn och Nynäshamn så Stockholm med omnejd är inte heller en överdrivet lång tur. Brorsan bor i Göteborg och hade säkert uppskattat ett besök han med.
Vad har du för budget?
Jag ville inte lägga ner så mycket på min första liggcykel, lyckades komma över en för strax under 11000kr sprillans ny inkl frakt och allt.
Jag har rör för kjedjan, men det är ett hyfsat mjukt rör så att det blir inte så mycket rassel att tala om.
Skulle jag valt en ny cykel idag med dom vägförhållandena jag har så skulle jag nog valt en dämpad. Kommer man med fart över asfalt med bilspår så studsar man friskt utan dämpning.
Ju lägre cykel desto lägre faller man... :)
Haha. Ja det har du rätt i! Det blir att ta på sig MC-stället första repan tror jag ;) Iaf skyddsväst, knäskydd och handskar. Förutom hjälm då såklart ;)
Budgeten du nämner hade ju varit bra. Så vitt jag förstår det så är 10000 minimumpris på liggcyklar tyvärr. Men såklart vill man inte göra onödig avkall på kvalitet. Men en kolfibercykel kanske man inte satsar på med det samma ;)
10-20 kanske?
Angående dämpningen så har du kanske rätt. Det är ni som sitter på kunskapen! jag har bara trampat vanliga cyklar. Vi har visserligen fått en helt ny cykelbana hela vägen hem och till stan, men det kommer ju inte vara den enda sträckan man cyklar hoppas jag.
On 2011-02-08 13:48, Tommy Leandersson wrote:
Vad har du för budget?
Jag ville inte lägga ner så mycket på min första liggcykel, lyckades komma över en för strax under 11000kr sprillans ny inkl frakt och allt.
Jag har rör för kjedjan, men det är ett hyfsat mjukt rör så att det blir inte så mycket rassel att tala om.
Skulle jag valt en ny cykel idag med dom vägförhållandena jag har så skulle jag nog valt en dämpad. Kommer man med fart över asfalt med bilspår så studsar man friskt utan dämpning.
Ju lägre cykel desto lägre faller man... :)
Du behöver inte MC-stället på när du testar... inte heller massa skydd mer än ett par handskar och en hjälm... :)
Problemt som jag ser när jag låter någon testcykla på liggcykel är att man springer efter och håller i. Det gör att man inte hittar balansen själv utan förlitar sig på den som springer bakom.
Det gäller bara att komma upp i fart så fort som möjligt, provar man krypköra det första man gör så är det kört och man ligger på backen... Satsa från början så är det inga problem och ju högre fart desta mer självupprättande är i alla fall min cykel.
Jag hade fördelen med att jag köpte en cykel utan att ha provat och sen fick jag lära mig själv att cykla på nytt utan att någon springer efter... Nu cyklar jag både snabbt och långsamt utan problem. :)
Jag har en medelhög... siter runt 50cm ifrån backen och jag räds inte att cykla med den in till jobbet som ligger mitt i Stockholm... man får bra ögonkontakt med bilarna... :)
Gotland har väl rätt fina asfaltsvägar? Tror om du vill att du klarar utan dämpning. Särskilt om du vill köra fort på racervis.
Tror en helt vanlig bakhjulsdriven hög- eller mellanracer kommer passa bra. Sen *vilken* som passar bäst kan vara en fråga om ergonomi, detaljer, vikt/pris osv. Gissar en cykel som kan köras med skärmar, pakethållare, bredare däck osv likväl som i "sportigt" utförande är att föredra.
Övningskörning: Hitta en nerförsbacke utan övrig trafik. Där kan du rulla nerför och koncentrera på styrning/balans utan att behöva tänka på trampandet. Vid behov kan då också fötterna vara beredda på landning.
Per Eric -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311
Jag var i din sits med liknande tankar för ett år sen ungefär.
Först som sagt, ja jag trodde det skulle bli väsen med lång kedja i rör, men nä min liggcykel är mycket tystare än min mountainbike(helt ljudlös i princip).
Jag delar din längd fast lite till, 2 meter lång ganska exakt är jag, så jag tänkte att en high racer(två stora hjul) skulle passa bäst både för min längd, synlighet i trafiken och komforten.
Iofs hade jag inget emot understyre, jag körde på ju konstigare ju bättre och rent logiskt så förklarades understyre som mer bekvämt. Tänk dig armarnas position när du sitter tillbakalutad i en skön fåtölj, dom är ju vid sidan på armstöden.
Jag e ganska lat å orkade inte ta mig nånstans för testkörning så jag såg AZUB som ett utmärkt fabrikat eftersom de har det mest justerbara sätet som man kan få att passa vem som helst.
Jag slog till på en ganska dyr modell dock för jag ville ha bra komfort och kvalite och det fick jag också, är grymt nöjd med min. Alla deras modeller går att få med över eller understyre också.
AZUB själva hävdar att dom har en återförsäljare i Malmö men jag såg inga azub på deras hemsida. http://www.cykelkliniken.com/
Jag delar även skräcken av att inte våga low racer i trafik, jag har redan med min high racer nästan blivit påkörd ett par gånger förra sommarn av ouppmärksamma bilister, speciellt vid flerfiliga väg och övergångsställen där bilen i första filen ser dig och stannar men sen kommer en annan bil i nästa fil och ser dig inte bakom den första och hamm ja... Tror jag ska börja hoppa av å le cykeln över vid sådana övergångsställen om jag måste passera ensam i fortsättnigen.
Dessutom tror jag inte de låga modellerna är alls så manövrerbara att de lämpar sig till stadstrafik medans denna high racer kan jag lätt ta mig fram överallt med minst lika bra som en vanlig cykel. Min M5 Lowracer kan knappt svänga alls så den kommer jag nog aldrig ens försöka köra med inne i stan.
Mer värt att tänka på är att liggcyklar är väldigt olämpliga för vinterväglag, jag vågar inte använda min nu på vintern och har fått gå över till en vanlig mountainbike för pendlandet istället. Har precis börjat pendla med liggcykel igen äntligen nu när snön här har töat bort. Spelade in en video av detta i helgen förresten. Där du även kommer att kunna se hur snabbt och smidigt man kan komma upp och iväg och även stanna och kliva av med understyre. http://www.youtube.com/watch?v=imZz0YLjte4
Lycka till att hitta ditt drömköp, jag tror inte du kommer ångra dig oavsett vad du tar. Nåt jag la märke till bland liggcykel-entusiaster är att ingen tycks ha hört talas om någon som köpt liggcykel och ångrat det.
On 2011-02-08 18:50, Mike Jing wrote:
Först som sagt, ja jag trodde det skulle bli väsen med lång kedja i rör, men nä min liggcykel är mycket tystare än min mountainbike(helt ljudlös i princip).
Intressant!
Jag delar din längd fast lite till, 2 meter lång ganska exakt är jag, så jag tänkte att en high racer(två stora hjul) skulle passa bäst både för min längd, synlighet i trafiken och komforten.
Jo. Det verkar ju onekligen vettigt. Man ser ju folk med vimplar o flaggor. Bilisternas blickar brukar nog ligga ganska högt.
Iofs hade jag inget emot understyre, jag körde på ju konstigare ju bättre och rent logiskt så förklarades understyre som mer bekvämt. Tänk dig armarnas position när du sitter tillbakalutad i en skön fåtölj, dom är ju vid sidan på armstöden.
Jo. Det verkar ju vettigt, men det påverkar även (marginellt) vindmotståndet vad jag förstår och så är det ju det där med att leda cykeln. Blir nog över. Schyst det med Azub och kunna leverera alla modeller med bådeock.
Vad det gäller styre vill jag nog ha ett smalt litet "T". Gillar inte utseendet på de andra som går över likt ett jättelikt horn.. svårt att förklara. De har säkert något namn ;)
AZUB själva hävdar att dom har en återförsäljare i Malmö men jag såg inga azub på deras hemsida. http://www.cykelkliniken.com/
Var där och skulle kolla, men de hade bara öppet efter överenskommelse, och jag hann o flytta :/
trevligt med video! även om musiken var typiskt youtube-video ;)
Lycka till att hitta ditt drömköp, jag tror inte du kommer ångra dig oavsett vad du tar. Nåt jag la märke till bland liggcykel-entusiaster är att ingen tycks ha hört talas om någon som köpt liggcykel och ångrat det.
Stort tack! Verkar ligga något i det!!
Förresten. vad gick hojen lös på?
Nja du det är inga problem att le cykeln med understyre man behöver ju inte ens hålla styret man ler den bara i ryggstödet och lutar för att svänga den men det är inte svårt att ta i styret också det är högt upp. Lowracer däremot kan du glömma att le, såvida du inte ska kräla fram med den oavsett vilket styre det är jag rädd. Även ett överstyre kommer vara nere i knähöjd om du tänker efter.
Styret du menas brukar kallas för praying mantis antar jag det som sitter på M5 Lowracern. Som detta ungefär.
Min ABUZ är i det dyraste laget, närmre 30 har jag nog kommit upp i men jag ville lyxa till det med delarna. Man kan konfigurera sina köpa exakt hur man vill där. De har modeller kring 10 tusen också men då kan man inte räkna med så bra bromsar och dämpare ju. Man väljare exakt vilka komponenter man vill ha när man beställer så sätter de ihop ett prisförslag. Alla delar som används på vanliga cyklar funkar ju utan problem.
Hej! jag har lagt upp två filmklipp av min Challenge Furai, hitta du dit till dem på HPV Sweden (Facebook) och mina (FB) sida. :) 8 feb 2011 kl. 13.30 skrev Fredrik Wallenheim:
Hej!
Jag är alldeles ny här i liggcykelvärlden och det enda ni hört ifrån mig var nog när jag (genom Christian Fasth) frågade om det fanns någon gotlänning här i tråden. Efter lite googlande fick jag tag på två velomobiler, men ingen liggcykel. Det blir till att åka över till fastlandet och botanisera.
Men först tror jag att jag behöver snäva av utbudet lite. Det finns som ni vet en uppsjö olika hojar. Från velomobiler till amerikanska solstolar med hjul.
Inte helt självklart vad valet skall bli. Vill man välja utifrån utbudet i Sverige blir valet något enklare (mindre). Minst sagt :) Jag har ju vuxit upp nära och nästan i Danmark. Att ta sig dit vore ju inte helt omöjligt. Utbudet lär vara markant större, men tyvärr har vi ju inte växelkursen till vår fördel. Man kan tänka sig att man åker till tyskland också. Hade varit skoj med en utflykt! men nu när man redan bor ute på en ö så är det om än lite större insats. Varför tänkte man inte på allt sådant här när man var kvar i Malmö måntro? :) Där hade det ju funnits några cyklar med omnejd att testa också.
Tankarna kring valet, är följande: Eftersom jag kört race-cykel på senaste tiden, och tycker det är hyfsat komfortabelt (bortsett från körställningen (som jag visserligen byggde bort, men avskaffade aerodynamiken)). Så kan jag nog tänka mig något ganska racigt. Jag gillar att ta mig fram fort. En flack vinkel på sitsen hade funkat med andra ord! Däremot tror jag inte jag vågar köra runt med en allt för låg hoj. Det kanske är nybörjaroro, men jag inbillar mig att man blir om än mer osynlig i trafiken! Tyvärr bor vi fortfarande i ett land där normen inte är cykel utan bil, och dessutom med novisen att alla tror de syns, är viktigast och därmed kör först. Cykling är inte prioriterat i samhällsuppbyggnaden, det är det nog ingen som inte håller med om. Finns en del mid- och highracers och touringhojar jag tror passar in här. Flertalet hojar kanske rentutav!
Jag tror att steget till en understyrd hoj är lite för stort. De ser om än konstigare ut än liggcyklar gör annars i andras ögon. Jag gillar att vara orginell, men det finns gränser även för mig ;) Så ett styre framför kroppen blir det nog. Verkar lättare att leda cykeln också om man behöver det någon gång. Fortfarande många cyklar kvar att välja mellan.
Jag har alltid cyklat och älskar det. Nu har jag 1,5 mil till jobbet och hoppas kunna göra en del längre utflykter utöver jobbpendlingen. Det kunde även vara bra att kunna få med sig ett par väskor med ombyte när man skall jobba eller bestämmer sig för att handla på vägen hem från jobbet. De möjligheterna tror jag de flesta kan erbjuda men särskilt touringhojarna (?).
Kedjerör eller vad det kallas ser i mina ögon ut att rassla en hel del när man cyklar(?!) (har aldrig cyklat- eller hört någon liggcykel så jag vet ju inte). Lite av charmen med att cykla tycker jag är ljudlösheten. En del bakhjulsdrivna hojar har istället ett litet hjul någonstans längre ner på ramen. Verkar bra, men jag inser att man kan komma att bli lite oljig? Vilket är värst? :)
Framhjulsdrivning verkar ocskå kunna olja ner en del och ser ut att slita rätt hårt på kedjan. Man tappar dessutom mycket av vändradien. Kan man ens köra i stan? Annars har jag nog inget mot det. ...
Eftersom det är en ny värld för mig, och jag inte ens vet vad jag tycker om det så inbillar jag mig att man inte vågar lägga ut allt för mycket pengar på det. Men jag känner ju även till priset hojar generellt brukar ha, och att begagnatmarknaden är högst begränsad.
Jag har kollat mest på challange, M5 och raptobike.
Tilläggas kan att jag är cirka 1,90 i strumplästen och har nog inga problem att ni ner till marken på en högre cykel (om det nu är ett problem eller fördel).
Kom gärna med fler infallsvinklar och idéer!
Mvh. Fredrik Ps. om någon vill se mig ta mina första tramptag (skadeglädje har jag inget emot) och vill bistå med cykel så kommer jag gärna och testar! I Skåne och Kalmar har jag (och flickvännen) släkt och vänner så där är vi oftast när vi är på besök på fastlandet. Båtarna från Gotland går till Oskarshamn och Nynäshamn så Stockholm med omnejd är inte heller en överdrivet lång tur. Brorsan bor i Göteborg och hade säkert uppskattat ett besök han med.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Med din längd så är det inget problem att välja en high racer. Då syns du bättre och får lite fördel om du cyklar med andra i klunga också. Du kan också ha 28" hjul och kunna låna en slang av någon annan cyklist om du får punka på en träningsrunda, mindre specialdelar under lättar alltid underhåll och reparationer. Nazca Gaucho 28 highracer kostar från 2095€, fördel med den är fjädring bak. Ger mycket bättre komfort men ökar vikten lite.
http://www.nazca-ligfietsen.nl/xlntcms/system/pages/PPage.php?xlnt_page_name...
Vill man åt lite lägre kvalitet men sprillans cykel så har www.stanga.cc en variant uppe i Sundsvall... http://www.stanga.cc/shop/index.php?main_page=product_info&products_id=1...
Visserligen odämpad och enkel, men den är helt ny och man kan välja mellan USS och OSS-styrning + skärmar och pakethållare...
Men då får man en enkel hoj till en billig penning. Jag har för mig att Stanga tar sina cyklar ifrån Taiwan och att modell X/T kommer ifrån TaiYingSystems ( http://taiyingsystems.com/ty-922.php#e ) som även tillverkat min http://taiyingsystems.com/ty-968.php#b . Det finns ett fabrikat som heter "Performance Recumbent" ( http://www.performancerecumbent.com/ ) som även de är TaiYing-cyklar... eller var det åtmindstånde när jag köpt min. Så att kollar du på begagnat marknaden ute i världen och ser "Performance" så är det en cykel ifrån denna fabrik och ska inte blandas ihop med en massa dyra Europeisk tillverkade cyklar så länge du inte hittar samma modell på TaiYing's hemsida. Att köpa en ram ifrån Taiwan är billigare än att köpa hela cykeln då man slipper en massa onödiga tullavgifter. ;)
Det som man får tänka på med billiga cyklarna är att de kan kännas instabila över framhjulet om man är van med en kvalitetscykel ifrån de stora märkena. Men jag har inte kännt några problem med den eftersom det är den enda jag provat...
Så ett tips... prova inte allt för dyra cyklar då de kan svida ordentligt i plånboken när man ratar lite enklare om man nu vill ha en första hoj och testa... ;)
Kan passa på att ge de olika infallsvinklarna med AZUB, allt är inte bara bra, även om jag gick in i det grövsta för att försäkra mig om kvalitet har där varit vissa problem.
Bakdämparen började väsnas nåt fruktansvärt, knarrigt ljud när man trampade hårt. Detta upptäckte jag upphörde när det kom vatten i den när det regnade ute så lösningen var rätt simpel, spruta i smörjmedel lite överallt på den och sen dess har den varit helt tyst.
Ett annat problem fick jag med ett kedjeskydd som sitter vid bakdämparen ovanför idlern som roterade framåt så att det slog i kedjan. Detta var också väldigt lätt åtgärdat genom att lossa lite och vrida tillbaks den.
Tredje problemet jag haft var att om man har pakethållare och sänker sätet till lägsta liggande positionen tar det i pakethållaren och kommer till skada när man sitter/ligger, så jag förlorade mitt första säte helt enkelt, knäcktes i ryggstödet till slut, men jag fixade ett nytt i kevlar/kolfiber som tål betydligt mer stryk och är lättare. Kombinerat i detta var även ett problem att skruvar i sätets fäste gick ner och skadade ramen i lägsta läget men de har de redan åtgärdat genom att vända dem på andra hållet nu har jag för mig de sa när jag påpekade detta.
I övrigt är jag grymt nöjd, tar mig fram överallt i trafik och på alla möjliga underlag. funkar t.o.m förvånansvärt bra på halt underlag, bara jag själv som är feg antar jag. Tycker långa uppförsbackar inte är nåt problem heller, det sägs att det är segt att klättra med liggcyklar men jag upplever det som lättare att ta uppförsbackar med denna än vad jag gjort med någon gammal vanlig cykel. Min teori om detta är nog dock att det är för att jag sitter så skönt. :) Jag befarar att lowracern kommer vara segare i uppförsbackar men jag väntar fortfarande på att kunna bekräfta detta. Läste nånstans att stora hjul, SWB klättrar bäst, det är därför den heter ibex. :)
Citat:
Lowracer däremot kan du glömma att le, såvida du inte ska kräla fram med den oavsett vilket styre det är jag rädd.
Har jag testat att göra nu med min Munzo. Går hur fint som helst, kan man leda en barncykel så kan man leda min hoj. Man håller i nackstödet och går som vanligt. Lutar för att svänga, precis som sagts tidigare i tråden. Det är till och med lättare än barncykel eftersom nackstödet sitter högre, och den styr bra själv.
Kanske beror på att det är länkstyrning och därmed inte lika känsligt med att framhjulet vinklar sig åt sidan?
Challenge Hurricane är en fantastiskt go liggcykel, som har USS som alternativ. Bör gå fint att leda även den.
Större hjul kan behövas om du kör mycket på t.ex. grusvägar och i snö. Den där hardcore Azub:en ser ut som ett värdigt grusvägsalternativ - riktigt bra.
Jo iofs kan tänka mig att low/midracers med högt ryggstöd går att le. Tänkte mest på den här M5 Lowracern jag köpte som känns mycket otymplig att försöka föra fram för hand, den är så jäkla låg och därmed välter extremt lätt också känns det som. tror högsta punkten på cykeln är övre kanten på bakhjulet.
AZUB har ju som mål att försöka göra liggcyklarnas motsvarighet till mountainbike så de är väldigt bekväma och klarar ganska grov terräng ja, jag förvånas fortfarande över hur grov terräng jag lyckas cykla genom med den ibland. Klarade en lång single track-stig förra sommarn utan att stiga av nånstans nästan, där var en hel del extremt branta upp och ner bland klippblock längs kusten. Ska försöka göra en häftig film när jag cyklar den denna sommaren.
Hej!
För tre år sen var jag på cykelmässan i Göteborg och fick kolla på liggcyklar och då ökade det redan spirande intresset.
Det enda negativa jag kan säga efter mer än 1000 mils liggcykling är att jag är irriterad på mig själv att jag inte kom igång med liggcyklar för länge sen! För har man börjat liggcykla, så går man inte tillbaka, annat än möjligen på vintern när det är snö och is. Är det bara kallt, så är ju liggcykeln "varmare" tack vare att man inte blir genomblåst och ligger med hela ryggen på en varm dyna. Så när det var 15 minusgrader förra vintern cyklade jag gärna med liggcykeln. På vintern när det är tungcyklat får man ju inte nytta av liggcykelns låga luftmotstånd, och turerna är ju kortare, så man får stå ut med att få lite ont i baken och handlederna, och att händerna somnar, när man kör dubbad vanlig cykel.
Jag började med att bygga en liggis på en minicykel - gav mersmak. Byggde sen en SWB-OSS "high-racer" med 2 st 559-hjul, med Bacchetta Giro 26 som inspirationskälla. Blev lite tung, men väldigt bra som allroundcykel, klarar ojämn grusväg bra och är skön och hyggligt snabb på asfalt. Byggde förra året en LWB med USS av gamla cykeldelar, 27 tum duomatic bak och 20 tum minicykelhjul fram och med knappa 30 graders sätesvinkel. Blev både bekväm och förhållandevis snabb - klarar 30 km/tim när jag cyklar 16 km till Vänersborg från Trollhättan.
Så efter att ha provat att både sitta högt och lågt och att ha OSS och USS, LWB och SWB, så kan jag ändå inte säga vad som är "bäst". Det beror så mycket på var man ska köra. På jämn och fin asfalt utanför stan så vinner den låga. I stan är den korta höga bäst, även om jag faktiskt också kör med LWB:n i stan också. Man får bara tänka på att man i princip inte syns. Vare sig av bilister eller fotgängare, vilket ibland leder till små incidenter på kombinerade cykel- och gångvägar. Folk tittar i bästa fall över axeln, men ser en inte ändå.
Just nu går tankarna på att skaffa en Fujin Suspension, dvs en låg SWB med fjädring och lite mer allroundegenskaper än en ren racer. När man väl har testat, så har man svårt att avstå den härliga fartkänslan och okänsligheten för motvind hos en låg liggcykel. Om man som jag ibland cyklar till stugan (85 km) och sen hustrun kommer några dagar senare med bilen och man åker med henne hem, är det bra att cykeln inte är för lång, om man ska ha den tvärs på cykelhållaren. LWB:n måste åka längs med på taket.
Min osäkerhet nu är om jag möjligen ska köpa en Fujin utan fjädring, med tanke på dess lägre vikt - det finns några grymma backar på vägen till stugan. För turerna hemmavid, där det inte är några större backar, har ju vikten mindre betydelse, så då kan man ju lägga några kilo på komfort.
OSS eller USS är väl en smaksak, men jag måste säga att när man har testat USS, så är det en favorit. Jag gillar inte heller den "roderkänsla" som blir på ett bakåtvinklat OSS, som varit på några hojar som jag har testat. (Min SWB med OSS har rak styrstam, ingen roderkänsla)
Ja, blev det klarare efter dessa synpunkter? Ett sista råd är nog att försöka testa flera olika varianter. Och var inte rädd för att det skulle vara svårt att cykla på någon liggcykeltyp. När jag byggde mina cyklar visste jag ju inte ens om de alls skulle vara cykelbara, än mindre att jag skulle kunna cykla på dem. Men det gick bra - försök bara inte att starta i uppförsbacke. Att starta och rulla iväg i lite svagt nerför är som andra har skrivit att rekommendera.
Lycka till!
Just det, tog mig uppför mina egna backar hem häromsistens med Munzon också. Jag postade lite videoklipp på den i en annan tråd för den som vill kolla efter hur pass låg/hög den är, jag tycker inte att den är så extrem som vissa lågracers, men ramen börjar 20 cm över backen och vevlagret sitter ganska högt i förhållande till sätet.
Får väl upp till bevis om backarna, men jag tror inte att man ska hänga upp sig för mycket på hög- medium- eller lågracer iallafall. Alla kan funka bra, men små skillnader i geometri gör stor skillnad i känslan.
Till exempel blev jag mycket förvånad över hur känslig och kvick Challenge Fujin kändes jämfört med lugnet på Hurricane när jag testade i somras. Trots att Hurricane har något kortare hjulbas, och mindre hjul (20/20 på Hurri, medans Fujin kör 20/26). Hade svårare att hitta balans och flyt på Fujin, även om den säkert är stabil som bara den när man väl hittar den. Hurricanens USS var görgo, tyckte jag då iallafall.
On 2011-02-09 14:39, Anders Drougge wrote:
Ja, blev det klarare efter dessa synpunkter? Ett sista råd är nog att försöka testa flera olika varianter. Och var inte rädd för att det skulle vara svårt att cykla på någon liggcykeltyp. När jag byggde mina cyklar visste jag ju inte ens om de alls skulle vara cykelbara, än mindre att jag skulle kunna cykla på dem. Men det gick bra - försök bara inte att starta i uppförsbacke. Att starta och rulla iväg i lite svagt nerför är som andra har skrivit att rekommendera.
Lycka till! -- Anders D
Tack Anders för alla fina tips och infallsvinklar! Jag har kollat mer på alla alternativen och hittills lutar det åt följande:
26" hjul, alternativt 24" OSS med smalt styre (tycker det ser snyggare, effektivare och bekvämare (även om jag ofta läst att uss skall vara bekvämas. En Mid eller high-racer med dämpning. Iaf dämpning bak. Nackstöd tror jag att jag vill ha. Och flack vinkel på sadeln för lite speeed :)
Prisklassen, bortsett från ett av tipsen (Stanga) ligger kring 20 tusen.. verkar vara där man hamnar. Raptobiken är lite billigare verkar det som tillsammans med Nazca och Azub
Hetaste kandidaterna nu (och som verkar gå att köpa i sverige) är Challenge Furai och Azub Ibex. Om jag bara kan motivera priset :)
Jag har nästan byggt klart min stehag-cykel ute i garaget nu. Sadeln är halvfärdig men är faktiskt redan ganska bekväm! på de två, tre minuterna jag suttit på cykeln har jag ramlat en gång i garaget.. med båda fötterna i marken. Verkar ju lovande ;)
Vet inte om det går att bifoga en bild. Men jag gör ett försök! Den ser ut som fan.. Men det skall de väll göra?
... verkade inte gå att bifoga.. kolla gärna in min nyåteruppstartade blogg. Jag la upp bilden där :) vemsom.blogspot.com
Furai är en jättetrevlig cykel (även om jag har USS). Likstora hjul underlättar hanteringen och 24" hjulen gör sitthöjden perfekt. Men jag är inte helt nöjd med kedjeföringen - i o m att det är tre klingor fram tycker jag att det blir för stora brytningar i ytterlägena. Även infästningen under sadeln, alltså fästena för rören har jag haft problem med. Det är inga stora problem men det innebär en del småirritationer när det krånglar. Men de har kanske förbättrat den delen sen jag köpte min?
//Peter
Hetaste kandidaterna nu (och som verkar gå att köpa i sverige) är Challenge Furai och Azub Ibex. Om jag bara kan motivera priset :)
Nu kanske vi går off-topic här... förlåt...
Men en annan sak jag har funderat över - det där med att man inte syns lika mycket på många liggcyklar, undrar om inte det handlar mest om att man inte ser lika mycket?
I korsningar med skymd sikt, vid sidan av bilar och sånt så har man sämre sikt jämfört med om man har vanlig cykel eller hög liggcykel. Man ser inte över buske och bil, och det skapar en känsla av osäkerhet, samtidigt med tanken att man säkert döljs bakom busken eller bilen också. Lösningen får bli att ställa sig så att man ser runt hörnet i den skymda korsningen, och att man inte klämmer in sig mellan bil och trottoarkant.
I praktiken händer det dock otroligt ofta att bilister inte ser vanliga cyklister på upprättcykel trots att de sticker upp huvudet ovanför busken eller bakom sidan på bilen. Många olyckor sker tyvärr på just det sättet. Alltså kan man säga att den vanliga cykelns höjd skapar en falsk känsla av säkerhet - precis som cykelhjälmen kan göra det.
Vad du kan vara säker på är dock att du kommer att orsaka mycket större uppmärksamhet på liggcykeln. Från gående och andra trafikanter, oavsett trafikslag. Det har jag hunnit märka, trots att jag bara har kört litegrann än. Det är till din fördel - oavsett vilken liggcykel du köper, skulle jag tro.
Kort kommentar om hjul - välj en dimension som det är lätt att få tag på bra däck till! Udda dimensioner = svårt att få tag på och dyrt. 622 mm, 559 mm och 406 mm är väl de vanligaste.
Stehag - det måste jag ha förträngt! Det var mitt allra första försök att göra minicykeln till liggcykel. Slutade efter många glada skratt från grannarna.
Jag försökte hänga på bakdelen från ytterligare en minicykel på framgaffeln på minicykeln som skulle bli liggcykel, ungefär på samma sätt som jag ser att du testar. (har kollat på din bloggsida)
På grund av tyngden från minicykelbakdelen på framgaffeln tillsammans med tyngden från benen/fötterna på pedalerna kom ekipaget lätt i egensvängning. När jag monterade minicykelbakdelen längre fram, dvs minskade försprånget, blev det lite bättre, men inte bra.
Jag har senare sett på mer proffsiga konstruktioner än min egen, t ex Zockrabikes "Kougin Ahmann" tror jag den heter, eller MTM06 FWD Low Racer (som går att googla till, finns på You Tube) att man har en mycket flack gaffelvinkel. Det kan möjligen verka stabiliserande.
Försprång och gaffelvinkel är luriga parametrar, speciellt om man också ska överföra kraft för framdrivning. Du har ju en ganska brant gaffelvinkel på ditt bygge, något som normalt ger snabbstyrda egenskaper. I vart fall på motorcyklar, som jag har en del erfarenhet av. Så det ska bli spännande att få en rapport från din första provcykling av stehagcykeln. Jag håller tummarna, men välj en bred väg!
Ett PS om Stehag
Kolla Trampkraft 33, där finns mitt stehagsprojekt med minicykel och dess efterföljare, samma minicykel med "fast" vevparti. Bortsett från allt annat som ser ut som skrutt på den cykeln, så var kedjeföringen perfekt - rakt i luften från framdrev till bakdrev!
Direktlänk till artikeln i Trampkraft... http://www.liggister.org/Trampkraft/nr33/Trampkraft33_del1.pdf
On 2011-02-10 15:54, Tommy Leandersson wrote:
Direktlänk till artikeln i Trampkraft... http://www.liggister.org/Trampkraft/nr33/Trampkraft33_del1.pdf
Tack jag hittade arkivet (har inte sett det förr) :) Vilka framsteg det blev. Jag får se om det kanske byggs något bättre eller om det köps först.
Skall jaga provcyklingar nu tror jag.
Förresten så är det "snöstorm" på Gotland idag.. vårkänslorna är totalt borta tyvärr.. Buuuuh
Trevligt!
Eftersom ingen annan rapto-ägare skrivit något här så kan jag skriva lite.
Jag köpte min raptobike för snart 2 år sedan har någonstans kring 600 mil bakom mig nu. Nästan lika lång som dig (1,88m). Har cyklat mycket sedan tidigare, men inget tävlingscyklande. Köpet gjordes efter massa läsande på nätet, utan att ha gjort mer än att provsitta på en cykel som var alldeles för liten för att jag skulle kunna cykla på den..
Raptobiken är lite känslig i styrningen tycker jag vilket gör det lite svårare till att börja med, men efter en halvtimme dagligen i ett par veckor på bakgården vågade jag mig ut i trafiken. Oerhört bekväm och blir bara stabilare ju snabbare man cyklar.
Du har helt rätt i att man syns sämre än en vanlig cykel, jag försöker undvika alla situationer där jag måste cykla på bilväg och riskerar få flera bilar efter varandra, den förste ser mig ju, men han skymmer sedan för de andra och det känns inte så bra. Blinkande lyse på hjälmen både fram och back samt neonfärgade handskar hjälper nog något.. I 50 zoner fungerar det dock då jag efter ett par månaders cykling inte hade problem att hålla jämn takt med bilarna under kortare sträckor (om inte alltid jämnt takt så i allafall tillräcklig fart för att de skulle låta bli att köra om...)
Ska du ha låg sittvinkel är backspegel i princip ett måste! I princip omöljigt att se något bakåt annars...
Personligen klarar jag inte mer än en halvtimme utan nackstöd, men det varierar mycket från person till person.
Det mesta funkar utan dämpning tycker jag. "Tvättbrädor" på grusvägar är förstås jobbigt, men oftast kan man cyklar runt dom, kullersten är värre.
Den låga ställningen är otroligt rolig. Fartskänslan är enorm, och det är en egen tillfredsställelse i att susa förbi lycraklädda upprätta cyklister i knähöjd ;)
Skulle jag köpt liggcykel idag hade det nog ändå blivit en highracer. Stora jul ger mindre känslighet för underlaget och billigare däck. Konstruktionen blir lättare och det går snabbare i uppförsbackar. Det är lättare att vara med och dra i en klunga med ordinarie cyklister..
/Petter
2011/2/8 Fredrik Wallenheim fredrik@vemsom.se:
Hej!
Jag är alldeles ny här i liggcykelvärlden och det enda ni hört ifrån mig var nog när jag (genom Christian Fasth) frågade om det fanns någon gotlänning här i tråden. Efter lite googlande fick jag tag på två velomobiler, men ingen liggcykel. Det blir till att åka över till fastlandet och botanisera.
Men först tror jag att jag behöver snäva av utbudet lite. Det finns som ni vet en uppsjö olika hojar. Från velomobiler till amerikanska solstolar med hjul.
Inte helt självklart vad valet skall bli. Vill man välja utifrån utbudet i Sverige blir valet något enklare (mindre). Minst sagt :) Jag har ju vuxit upp nära och nästan i Danmark. Att ta sig dit vore ju inte helt omöjligt. Utbudet lär vara markant större, men tyvärr har vi ju inte växelkursen till vår fördel. Man kan tänka sig att man åker till tyskland också. Hade varit skoj med en utflykt! men nu när man redan bor ute på en ö så är det om än lite större insats. Varför tänkte man inte på allt sådant här när man var kvar i Malmö måntro? :) Där hade det ju funnits några cyklar med omnejd att testa också.
Tankarna kring valet, är följande: Eftersom jag kört race-cykel på senaste tiden, och tycker det är hyfsat komfortabelt (bortsett från körställningen (som jag visserligen byggde bort, men avskaffade aerodynamiken)). Så kan jag nog tänka mig något ganska racigt. Jag gillar att ta mig fram fort. En flack vinkel på sitsen hade funkat med andra ord! Däremot tror jag inte jag vågar köra runt med en allt för låg hoj. Det kanske är nybörjaroro, men jag inbillar mig att man blir om än mer osynlig i trafiken! Tyvärr bor vi fortfarande i ett land där normen inte är cykel utan bil, och dessutom med novisen att alla tror de syns, är viktigast och därmed kör först. Cykling är inte prioriterat i samhällsuppbyggnaden, det är det nog ingen som inte håller med om. Finns en del mid- och highracers och touringhojar jag tror passar in här. Flertalet hojar kanske rentutav!
Jag tror att steget till en understyrd hoj är lite för stort. De ser om än konstigare ut än liggcyklar gör annars i andras ögon. Jag gillar att vara orginell, men det finns gränser även för mig ;) Så ett styre framför kroppen blir det nog. Verkar lättare att leda cykeln också om man behöver det någon gång. Fortfarande många cyklar kvar att välja mellan.
Jag har alltid cyklat och älskar det. Nu har jag 1,5 mil till jobbet och hoppas kunna göra en del längre utflykter utöver jobbpendlingen. Det kunde även vara bra att kunna få med sig ett par väskor med ombyte när man skall jobba eller bestämmer sig för att handla på vägen hem från jobbet. De möjligheterna tror jag de flesta kan erbjuda men särskilt touringhojarna (?).
Kedjerör eller vad det kallas ser i mina ögon ut att rassla en hel del när man cyklar(?!) (har aldrig cyklat- eller hört någon liggcykel så jag vet ju inte). Lite av charmen med att cykla tycker jag är ljudlösheten. En del bakhjulsdrivna hojar har istället ett litet hjul någonstans längre ner på ramen. Verkar bra, men jag inser att man kan komma att bli lite oljig? Vilket är värst? :)
Framhjulsdrivning verkar ocskå kunna olja ner en del och ser ut att slita rätt hårt på kedjan. Man tappar dessutom mycket av vändradien. Kan man ens köra i stan? Annars har jag nog inget mot det. ...
Eftersom det är en ny värld för mig, och jag inte ens vet vad jag tycker om det så inbillar jag mig att man inte vågar lägga ut allt för mycket pengar på det. Men jag känner ju även till priset hojar generellt brukar ha, och att begagnatmarknaden är högst begränsad.
Jag har kollat mest på challange, M5 och raptobike.
Tilläggas kan att jag är cirka 1,90 i strumplästen och har nog inga problem att ni ner till marken på en högre cykel (om det nu är ett problem eller fördel).
Kom gärna med fler infallsvinklar och idéer!
Mvh. Fredrik Ps. om någon vill se mig ta mina första tramptag (skadeglädje har jag inget emot) och vill bistå med cykel så kommer jag gärna och testar! I Skåne och Kalmar har jag (och flickvännen) släkt och vänner så där är vi oftast när vi är på besök på fastlandet. Båtarna från Gotland går till Oskarshamn och Nynäshamn så Stockholm med omnejd är inte heller en överdrivet lång tur. Brorsan bor i Göteborg och hade säkert uppskattat ett besök han med.
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Vad gäller växlarna - den korta erfarenhet jag har av DualDrive har varit väldigt positiv. Det är så gött att slippa växelförare och drev där fram, och att dessutom kunna växla mellan de tre lägena utan att behöva trampa eller ens rulla. Det är en bra hjälp i trafiken. Tror att Azub kan sätta på DualDrive om man vill, men man får nog fråga.
Länk till zockra Kouign Amann (tydligen en fransk kaka :)): http://www.zockra-factory.com/index.php?option=com_content&view=article&...
Video på när dom cyklar den (lite bättre än killen som testade MTM06:an, dom har väl fått chans att vänja sig lite...): http://www.zockra-factory.com/index.php?option=com_expose&Itemid=58
MBB verkar kul. Vet inte riktigt om det är något i principen som skiljer Stehag från zockras Kouign Amann eller från Cruzbike. Men visst är kolfiber läckert...
Som jag skrev, så byggde jag en stehagvariant på en minicykel. Den blev allt annat än kursstabil. Den blev ju lite mer stabil när jag monterade "drivpaketet" längre fram, dvs minskade försprånget. Gaffelvinkeln kunde jag inte ändra. Jag har kollat på ritningen till den franska liggcykeln och funnit att den har en ganska flack gaffelvinkel och relativt litet försprång (dvs avståndet från hjulets kontaktpunkt med marken och där en tänkt linje genom styrlagren skulle träffa marken) Flack gaffelvinkel och stort försprång leder till oönskade egenskaper i låg fart. Jag kan märka det på en av mina motorcyklar, som förmodligen mest av designskäl har en flack gaffelvinkel. Vid långsam kurvtagning vill den svänga mer än jag har tänkt mig, pga att centrifugalkraften är låg och tyngden vid lutad mc vill få den att svänga. Vid hög fart uppträder inte problemet. Min andra mc har brant gaffelvinkel och kortare försprång. Den har inget problem i låg fart. Vid framhjulsdrift via byttrissor vill man ha en rak gaffel för att inte få oönskade krafter från drivningen. Rak gaffel leder till större försprång och cykeln blir nervös i styrningen i låg fart. (Som t ex raptobike) Vid stehagvarianten tillkommer dessutom vikten av cyklistens fötter på pedalerna och kraften för att driva cykeln. Troligen neutraliseras dessa krafter mer av en flack gaffelvinkel. När man kollar på filmen med den franska liggisen går den ju rakt och fint och kan styras med enbart fötterna. Som alla vet så finns det cyklar som går att cykla på utan att hålla i styret, och så finns det cyklar som det inte alls fungerar på. Små skillnader i gaffelvinkel och försprång har med andra ord stor inverkan. Men det är komplicerat att räkna på det. Men det är kanske ett ämne för en helt egen diskussionstråd. Mycket av det vi har kommit in på tycker jag leder till att man måste testa före köp av ny hoj, så att man får en hoj med egenskaper som man trivs med.
En HP Velotechnik Grasshopper till salu på säljes-sidorna, hade du sett det Fredrik? DualDrive, skivbromsar... fällbar.
Jo. Det finns två potentiella hojar på blocket. Den andra dessutom ganska mycket billigare. Ser rätt schyst ut.
Får kanske kolla närmre på igen. Men inte hundra som jag tänkt heller väll? Mindre hjul. Olika hjuldimensioner. Inte lika snabba?
Mvh. Fredrik
13 feb 2011 kl. 23:42 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
En HP Velotechnik Grasshopper till salu på säljes-sidorna, hade du sett det Fredrik? DualDrive, skivbromsar... fällbar.
-- /zixvelo troglodist
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Med risk att ytterligare förvirra bilden för dig som förstagångsliggist kommer här lite tankar om fördelen med låga liggcyklar och lite om konceptet låg LWB, som det ju finns få av i Sverige, men som är den typ av låg liggcykel som jag har erfarenhet av. Se det mest som exempel på en låg liggcykel. Som jag ser det har det mindre betydelse om du väljer LWB eller SWB.
Först vill jag citera den kände liggcyklisten Sean Costins "tre budord": 1) Låg, 2) tillbakalutad och 3) med en effektiv drivning. Detta är enligt honom nödvändigt för att få den eftertraktade farten, som jag förstår att du också är ute efter. Sen vill jag nog lägga till att en liggcykel måste vara lätt och lättrullad. Annars kommer man ju inte upp i den fart där luftmotståndet gör sig gällande, till liggcykelns fördel.
Gotland är ju flackt, men blåsigt - solen och vindarnas ö eller hur?
Så låg och tillbakalutad bör en nog en liggcykel vara, som ska köras där. Det blåser dessutom mindre nära marken. En väldigt praktisk sak med en låg liggcykel är att det inte tar längre tid om man skulle råka få motvind.
Det tredje budordet, effektiv drivning förutsätter en rak och okomplicerad kedjeföring - inte helt enkelt att ordna vid framhjulsdrift. Med stehagkonstruktion blir kedjan kort och direkt - men problem kan uppstå med styrstabiliteten om man inte hittar rätt gaffelvinkel och försprång mm. Återstår bakhjulsdrift, som på de flesta liggcyklar, med problem att dra kedjan med så lite böjar som möjligt. (De kompromisslösa låter kedjan gå invid framhjulet)
Min låga LWB kan vara ett exempel på hur jag har försökt uppfylla de tre budorden:
Den är låg, tillbakalutad och har effektiv drivning tack vare rak kedjeföring. Ett enda brythjul på drivsidan med mycket liten avböjning av kedjan, och ingen kedjeväxel med drev som kedjan ska passera. Enda problemet är att kedjan blir lång, men det blir den ju på en låg SWB också. Kedjelängden bestäms ju av cyklistens längd, och hur långt framför bakhjulet man sitter, inte av framhjulets placering. Så trots bara 2 växlar i navet, en tyngd på 17 kilo, och 40 kronors däck så är den tack vare aerodynamiken riktigt snabb. Som jag skrev tidigare 30 km/tim som snitt på de 16 km mellan Trollhättan och Vänersborg med 64-årig "veteranmotor".
LWB-konceptet är ju ovanligt i Sverige, men rätt så underskattat tycker jag, efter att ha provat. Konstruktionsprincipen för LWB gör ju att man kan ha ett stort, lättrullat och komforthöjande bakhjul, som tar upp en större del av ekipagets vikt. Kedjeföringen blir rak och kraftbesparande. Med USS får man en mycket bekväm körställning och ingen "roderstyrning". Har man dessutom "utväxlad styrning" (dvs framhjulet styr mer än styrets vinkel), så känns inte cykeln så lång i styrreaktionerna. Vad det lilla framhjulet framför fötterna på cyklisten har för sig, det har vårdslöst uttryckt inte så stor betydelse. Kör man i en grop är framhjulet så långt från kroppen att stöten inte känns så mycket. Det stora bakhjulet gör gropen mindre kännbar också. Fartupplevelsen är otrolig, både för att man är nära marken och för att det i regel också går fort. Med min mycket enkla LWB har jag förvånat mina "ståcykelkompisar" genom att köra ifrån dem även på knixiga cykelbanor. Man får dock passa sig så att man inte slår i händerna och styret mot refuger, när man svänger snävt. Det är också en härlig känsla att i svaga långa nerförsbackar glida ifrån dem utan ett tramptag, när de samtidigt får trampa hela tiden. Uppför är det inte heller något problem, men den flacka körställningen gör att man får ta ett stadigt tag i styret för att inte "åka uppåt" på sätet, när man tar i. Böjen upptill på sätet går visserligen att ta spjärn emot med axlarna, men man får passa sig, så att man inte böjer överkroppen och trycker ihop bröstkorgen, så att andningen försvåras. Nackstöd är ett bra tillbehör, men kommer i konflikt med cykelhjälmen - man skulle ha en med "urtag" bak, så att nackstödet kunde stödja på bakhuvudet och inte på nacksenorna, vilket inte är bekvämt.
Om jag skulle göra någon sorts sammanfattning på hur jag ser på valet av liggcykel, så hamnar jag nog på att man bör ha två liggcyklar. En hög SWB för körning i stan, körning på grus och körning tillsammans med "vanliga" cyklister. Alla tre tillfällen när farten inte är det avgörande. En låg liggcykel, LWB eller SWB är väl en smaksak, för snabb körning på de längre distanserna, mest utanför stan, och utan sällskap av andra "vanliga cyklister" - de hänger ändå inte med. De två liggcyklarna kan med fördel förses med olika sorts däck - den höga med robusta touringdäck som klarar grus och vassa trottoarkanter, och den låga med lätta snabba landsvägsdäck. (De får gärna vara av punkteringssäker typ, det är ju inte så kul att få punka när man är långt hemifrån)
Slutsats: Om du får din höga stehagscykel att fungera, så har du ju den höga liggcykeln. Återstår "bara" att hitta en lämplig låg liggcykel. Mitt råd är alltså att du ska skaffa en "tillbakalutad", låg, lätt och snabb cykel som ger dig härliga fartupplevelser, framför allt på de längre distanserna.
Tack Anders för all info och tankar.
Jo. Gotland är flackt! Vilket är ganska skönt måste jag säga. Jag flyttade från Skåne och inser att Skåne är backigare. (Att Skåne skulle vara platt är faktiskt en myt. Kanske inte direkt bergit. Men backigare än Gotland).
En snabb cykel är ett av de punkterna jag tagit upp i mina önskemål precis som du förstått. Som jag förstår det och vad jag upplevt av tidigare ("stå")cyklar uppnår man fart genom ett par faktorer.
Luftmotstånd och rullmotstånd är de två primära.
Cykelns utformning i sig, om man inte har väskor eller kåpor påverkar knappt. Alla cyklar är i stort sett byggda av rör. Stänkskärmar och styre är det stora. Alltså fokus på en flack körställning för att minska luftmotståndet.
Rullmotståndet påverkas av hjul, däck, växlar osv. Däcken bör vara smala, hårt pumpade och ha en stor diameter för att vara riktningsstabila (påverkas också av gaffelvinklar, hjulbas osv).
Få låga cyklar har stora hjul. Ju lägre hoj, desto mindre hjul oftast. Kompromisser som jag ser det. Saker man måste kompensera för att få stabila höghastighetsegenskaper. Vändradien blir så vitt jag förstår enorm exempelvis.
Verkar luta åt en midracer av något slag? 24" eller 26"-hjul?
Förresten Anders. Du skriver om din cykel. Vart hittar jag bilder/info osv?
Sorry Mats. Inga trehjulingar!
(Stehagscykeln är inte tänkt som en lösning. Bara för att prova då här inte finns någon liggcykel på ön. Och så roligt att bygga lite under vintern).
On 2011-02-14 12:54, Fredrik Wallenheim wrote:
Förresten Anders. Du skriver om din cykel. Vart hittar jag bilder/info osv?
Never mind! hittade http://liggister.org/DrouggeHig081001.htm
Fredrik, visst har du rätt, Grasshoppern har mindre hjul och är egentligen mest lik den där Challenge Hurricane... för grus blir det bättre med Azubs högracer eller dylikt. Om du tar intryck av Anders D:s idé om att lösa det med en hög och en låg hoj så kan det kanske vara värt det att ta en titt på Rans långa cyklar. X-Stream 26 är förhållandevis allsidig jämfört med den rena race-LWB:n X-Stream. Den är rätt hög, har stora hjul, tillbakalutad sittställning och bakhjulsdrift. Rans-teamet vann RAAM 2009 med X-Stream i raceversionen. Lite skrivet om X-Stream 26 här: http://www.ransbikes.com/ITR83.htm
Tyvärr är den cykeln ända borta i USA. Vi behöver mer liggcyklar att välja på i det här landet...
Och för att spä på lite, kolla denna - låg, lång, delta-trike, ser stabil och fin ut. Och har stora hjul: http://patentpending.blogs.com/photos/uncategorized/2007/05/22/trike_4_paul2... Styrningen är jag lite mer tveksam till... men när du har byggt om din Stehag till detta så är du klar ;)
Täta kontakter nu! Kolla på tråden vintercykling så kan du se min LWB, nu under namnet "Lowracer4ice". Nu är den försedd med två små hjul i stället för trickskidorna, som jag hade när det var mer snö. Har varit ute och sladdat lite och ska testa att cykla till Vänersborg om en stund. Med extrahjulen gör den sig bäst rakt fram - det känns lite skumt att luta ner sig mot stödhjulet när man svänger.
"Highracern" håller jag på att modifiera dvs banta. Har tagit bort fjädringen och lättat lite här och var. Siktar på att komma under 15 kilo. (Vägde förut mer än 21 kg och är f n nere 15,6 kg, men lättare plywood i sätet och al-rör i styrstolpen återstår. Plus lättare däck)
Har också kollat på X-stream-26, ser intressant ut och bör rulla lätt på sina stora hjul. Poängen med LWB är som jag ser det att man kan satsa på lättrullat och hög kvalitet på bakhjulet, som tar största delen av vikten, medan framhjulet kan vara litet och lätt, då det bär endast en liten del av vikten. Jag tror också att en framhjulspunka i hög fart blir mindre ödesdiger på en LWB eftersom framhjulet är mindre belastat och "snabbstyrt" om man har utväxlad styrning.
Drivning - framhjulsdrift är inte så illa. Raptobike Midracer har alla egenskaper du önskar annars, tror jag. Priset relativt fördelaktigt, och vill man så kan man köpa bara frameset.
Raptobike midracer kan vara bra, men jag skulle vänta och se lite. Hans lösning där man förlänger cykeln genom att öka hjulbasen kan ge intressanta effekter om man är kort eller lång. Själv kör jag med Zox midracer fungerar suveränt och Zox har olika ramstorlekar i stället lite för dyr kanske men väl beprövad och bra.Härhttp://www.zoxbikes.com/index.php?page_id=300
Den 14 februari 2011 16:02 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Drivning - framhjulsdrift är inte så illa. Raptobike Midracer har alla egenskaper du önskar annars, tror jag. Priset relativt fördelaktigt, och vill man så kan man köpa bara frameset.
-- /zixvelo troglodist
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Mmm, Zox är en annan favorit. Zox 26 där. Väl beprövade som du säger, den zox20-klon jag testade hade inga problem med manövrerbarheten eller vändradien.
Är det någon här på forumet som har kolla på Metabikes? Jag hittar nästan inga diskussioner om dem på internet. De har flera varianter av mid/high racers, billigaste går på 12k exkl. frakt.
Nu har jag börjat snäva in mig känner jag. Prismässigt hade det känts väldigt bra om det hela hamnade under 20 tusen. Verkligen. Särskilt med tanke på att det är min första hoj. Det betyder ju inte att man skall gå o köpa en kompromiss bara för det. Challenge tycker jag är fina, men kostar därefter.
Tyvärr har jag också börjat snegla på "vanliga" hojar. Det hade varit så enkelt att slippa förklara för alla att man gör ett udda val. Anledningen till att jag kom i kontakt med Christian första gången var visserligen att jag just inte var så nöjd med sittställningen och alla nackdelar med min cykel, som var lite åt racehållet, men ombyggd för att bli mer bekväm.
*Åter till ämnet: *Mina tankar ligger nu närmst på raptobike som har fina priset tycker jag. Visserligen ingen dämpning.. Men säkert ändå mer bekväma än sitthojjar :)
Jag har även gått lite ifrån kravet på att det måste vara en högre cykel, typ mid eller high. Lowracer hade nog inte varit fel ändå. Nu har visserligen Raptobike tagit fram en midracer, så den möjligheten finns ju kvar.
*Fördel lowracern: *Priset mer beprövad modell Ser bättre ut för packning?
*Fördel midracern: *Justering för läng och sittställning görs genom att förlänga ramen. Kedjan behöver således inte förlängas för att passa långa ben. Däremot påverkas hjulavståndet och gaffelvinkeln(något) när man förlänger ramen. Finns som touringmodell, vilket visserligen lowracern kan customiseras till också.
*Nackdelar? *Vändradien, hur dålig är den? Slitage. Styrningen verkar slita på kedja och växlar.. Måste beställas från utlandet... kanske inte är en jättenackdel. Jag har aldrig provat någon... Men det finns ju folk som har dylika hojar i Sverige (vem bjuder över för provning? :)
PEPP!!
2011/2/19 Fredrik Wallenheim fredrik@vemsom.se
*Åter till ämnet: *Mina tankar ligger nu närmst på raptobike som har fina priset tycker jag. Visserligen ingen dämpning.. Men säkert ändå mer bekväma än sitthojjar :)
Jag tror inte du kommer bli missnöjd med en rapto. Kullersten är jobbigt i
längden eftersom det skakar, men annars tar man allt som man tar jag alla underlag som en vanlig racer kan ta. Bekvämligheten är grymt bra. Handtagen sitter bra till, och sätet är bra (jag bytte ut stoppningen mot ventisit, rekommenderas.). Efter vätternrundan i fjor hade jag inte ont någon stans mer än i lårmusklerna :)
*Fördel lowracern: *Priset mer beprövad modell Ser bättre ut för packning?
Jag bara "tourat" två gånger (dvs med tält och sovsäck). I fjor hade jag en
liten tur genom danmark och norge på ca 20 mil med 24 kg packning, vilket inte var några problem alls (allt i väskor över bakhjulet).
*Nackdelar?
*Vändradien, hur dålig är den?
Vändradien är rätt kass med 8 växlar (som en liten smidig bil ungefär), men nu har jag bytt till 7-växlad kasett vilket betyder mindre kasett och det påverkar vändradien rejält! (oftast när man tar snäva svängar är man ju i ettan och då ligger kedjan som närmst hulet.) Nu är det inga problem att ta en u-sväng på en vanlig smal stadsgata längre :)
Slitage. Styrningen verkar slita på kedja och växlar..
Kedjan roteras förstås lite fram och tillbaka, men det är sällan kedjan kommer emot däck eller så - jag har inte upplevt något problem, brukar byta kedja efter ett par hundra mil, cyklat ca 550 mil sammanlagt på den hittills..
Måste beställas från utlandet... kanske inte är en jättenackdel.
Jag fick min utan problem 2 veckor efter att jag beställt den, men senare när säsongen verkligen drog i gång var väntetiden flera månader. Så vitt jag vet så brukar allt fungera och har inte hört om någon som fått fel tillbehör (som klinga, stoppning och nackstöd tex) vid beställningen.
Jag har aldrig provat någon... Men det finns ju folk som har dylika hojar i Sverige (vem bjuder över för provning? :)
Du får gärna prova min om du har vägarna förbi Malmö. Borde vara rätt inställd för din längd också :)
Du får gärna prova min om du har vägarna förbi Malmö. Borde vara rätt inställd för din längd också :)
Super! Synd jag flyttat bara! ;D
Får ta och prioritera in en resa då kanske.. Måste beställa snart så den hinner hit till våren som du skriver!! Vad tror du om mina funderingar kring mid-racern kontra lowracern (som jag antar du har)
2011/2/19 Fredrik Wallenheim fredrik@vemsom.se
Får ta och prioritera in en resa då kanske.. Måste beställa snart så den hinner hit till våren som du skriver!!
Hör av dig, bara. Du har ju min mailadress.
Vad tror du om mina funderingar kring mid-racern kontra lowracern (som jag antar du har)
Ingen aning. Jag har inte kollat något vidare på raptos midracer.
Jag har själv valt lowracer. Man ska vara medveten om att det innebär att man kommer rätt lågt ner mot asfalten... (jösses vad smart. Ungefär som studsfotingarna i Lewis Dawn Treader: "Vatten är hemskt vått!")
Personligen tror jag att det är värt det för att få bort lite vind, på en del av sträckan jag cyklar till jobbet blåser det nästan jämnt. Men vad jag inte tänkte på särskilt mycket alls när jag tittade på liggcyklar, men tänker hela tiden på nu efter att ha liksom prövat det på riktigt, är att det egentligen handlar ännu mer om höjden på vevlagret kontra huvudet. Alltså hur högt har du benen? Nu när jag sitter på Munzon och tittar framåt så är det väldigt begripligt att man inte sätter vilken kåpa som helst på den, eller på någon lowracer med fast vevlager för den delen. En centimeter för hög kåpa och man ser inte längre marken över kåpan - och att titta igenom går inte, det skulle bli för flack tittvinkel eller en fånig, ful och meningslös kåpa.
Python och liknande med vevlagret på en ledad axel har en fördel där: vevlagret kan ligga typ mitt på hjulet, vilket gör att benen inte sticker upp lika långt. Precis som på en tadpole-trike kan man ligga lågt utan att ha benen högt :)
En mid racer kan göras mycket mindre extrem därvidlag - inte alla kanske, men många är det. Titta på Bachetta Giro 26/20 till exempel, eller Lightning Phantom. För mig är det där (numera) lite för mesigt, jag ville längre bak.
Men just Raptobike ser på bilderna ut att vara typ ungefär likadan oavsett low eller mid racer. Dock är de inte lika extrema som flera andra low racers. Riktigt låg sitthöjd kombinerat med högt placerat vevlager och mycket tillbakalutat ger tillsammans en hoj som passar bäst på bana. Raptobikes mid racer och Zox (dyrare) mid racer verkar ligga (förlåt) på en bra kompromiss.
Mina 5 spänn...
Hej!
När du skrev....
"Tyvärr har jag också börjat snegla på "vanliga" hojar. Det hade varit så enkelt att slippa förklara för alla att man gör ett udda val."
....så kan jag uppmuntra dig med att det först känns lite udda att köra liggcykel på en plats där dessa bara förknippas med turister, men att det snabbt går över. Åtminstone i Trollhättan möts man oftast av positiva reaktioner. Småkillar ropar "cool cykel". Äldre konstaterar "det där ser bekvämt ut". Något skratt kan det väl också bli, men de som försöker köra ikapp med mig skrattar inte... (14-åriga killar med stora BMX med tjocka däck, som testar sina krafter, blir väldigt förvånade när de blir ordentligt frånåkta)
Det enda jag tycker är synd med mitt liggcyklande är att jag inte kom på det tidigare.
Och när man testat att "ligga lågt" vill man inte gå tillbaka till att "ligga högt".
När jag fick ihop min låga LWB, så hade jag ju två liggisar att välja på, men den låga LWB:n blev snabbt favorit. Den var visserligen inte så väldigt mycket snabbare (32 min/16 km i stället för 35 min/16 km från Trollhättan till Vänersborg), men den kändes mycket snabbare, särskilt i accelerationen konstigt nog, med bara 2 växlar. Kan bero på 5 kg lägre vikt och lättare hjul/däck. Först tänkte jag köra låg LWB på "långtur" och hög SWB i stan, men snart nog tog jag LWB:n i stan också.
Jag citerar ett uttalande från kappsegling, när man med tanke på vindriktningen funderar på att sätta spinnaker: "In doubt, carry your spinnacker!" Sak samma om du tvekar, välj den låga. På den höga kommer du alltid att fundera på om det kanske hade varit bättre med låg.
Jag har dessvärre inte kört raptobike, men sneglat länge på den som ett alternativ för inköp. Men med tanke på vändradien är jag inte orolig. Min LWB har en hjulbas på 205 cm och rejäl vändradie. Ändå har jag sällan problem med det.
En lite fördel har den höga när det är blött. På LWB:n är det svårt att få till en framskärm som helt hindrar skvätt bakåt, som man då får på undersidan av låren. Regnbyxor behövs då.
On 2011-02-22 14:34, Anders Drougge wrote:
Hej!
(och en massa vettigt till!)
Tack Anders! Jag måste nog isåfall konstatera att jag nu till 90% bestämt mig för en Raptobike Lowracer.
Inkluderade frakten i priset (tyckte frakten var dyr! 200 euro, jag trodde alla körde fraktfritt numera) och hamnade på ungefär vad jag kommit på jag vill spendera. Dessutom tillkommer ju alltid en massa annat jag inte tänkt så mycket på ännu. Pakethållare (köper jag nog med hojen), väskor, pedalar, skor, bättre cykelkläder (än min vanliga sjaskiga stil)..
Hur fungerar liggisar förresten att cykla i med "vanliga" kläder? dvs inte tights (okej, vissa använder det både privat och på jobbet med (förslagsvis folk med vackra ben). Är det lite ihopsnörning av högra byxbenet som gäller likt för "vanliga" cyklar?
Tack för peppet Anders!!!
Jag fastnar lättare med t.ex. skosnören i klingan när jag kör liggcykel mot vanlig cykel... därför har jag tagit för vana att alltid se till att det inte är något sladdrigt som är i närheten av framklingan... kanske funkar bra utan - men jag chansar inte... :)
Rackarns... hade det varit samma pris på Raptobiken som när jag köpte min TaiYing så hade jag kört en Raptobike Lowracer idag... 8o
2011/2/22 Fredrik Wallenheim fredrik@vemsom.se
Pakethållare (köper jag nog med hojen), väskor, pedalar, skor, bättre cykelkläder (än min vanliga sjaskiga stil)..
Hur fungerar liggisar förresten att cykla i med "vanliga" kläder? dvs inte tights (okej, vissa använder det både privat och på jobbet med (förslagsvis folk med vackra ben). Är det lite ihopsnörning av högra byxbenet som gäller likt för "vanliga" cyklar?
Om inte dina byxor är väldigt tajta så bör du nog snöra igen båda byxbenen, annars går luften rakt in i och med att benen pekar i färdriktningen. Provat cykla en gång med vida shorts. Det blev bra fläkt men i övrigt enbart nackdelar. I och med att kedjeföringen på rapton så kommer det bli oljefläckar på insidan av höger lår oavsett hur du bär dig åt, om du inte bara cyklar när det är helt torrt ute. Om jag ska iväg på något speciellt så brukar jag ha med mig ett par tunna linnebyxor i väskan som jag kan dra över när jag kommer fram.
Intressant M5 classic (första modellen) ombyggd till framhjulsdrift! till salu http://liggecykelforeningen.dk/Markedsplads/Forside Kolla bilderna! https://picasaweb.google.com/smuble/M5#
´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸¸.·´¯`·.¸ ><((((º>
Jan-Inge Ljungberg
Möllemadsvägen 40 E 239 42 Falsterbo
040-453774 0702092563
webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org
Skype: hpvfriend http://www.last.fm/user/hpvfriend
Jag gillar Raptobike lowracer, den är jättekul på landsväg, särkilt när andra har motvind. Men ingen cykel är bra på allt, och på cykelbanor bland barnvagnar och hundar och begränsad sikt är ingen lowracer särskilt kul. Som jag skrev i en annan tråd köpte jag en cykel till, en AZUB med feta ballongdäck och paket hållare. Den suger i motvind på landsväg, men känns lugnare i tätorten. Hade det inte varit för Arnolds märkligt höga fraktkostnader (han var ännu dyrare för två år sedan)hade de två tillsammans bara kostat några lappar över 20 tusen. En "nybörjare" köper ju inte två cyklar på ett bräde, men att man skiljer på pendlarhoj och racer är inget konstigt bland "sitt-upp" cyklister, så man kan ha det i åtanke.
Flera av de äldre liggcyklarna har ganska kort hjulbas. Även den där M5:an. Är det nån särskild anledning till det? Det ser konstigt ut tycker jag, men vem vet, kanske är det bra.
Gjorde en provbeställing fram till betalning på Raptobike nu. Lite rekning ;)
Kunde inte välja fraktsätt utan bara hämta i holland.
till 95% har jag bestämt mig att det blir en lowracer från Raptobike.
Vad ingår? Vad mer vill jag ha?
Stänkskärmar? Pakethållare? Dyna? annat drev?
Uppdateringar kan man göra framöver. Finare växlar osv. Om nu behovet uppstår.
Skärmar är ovanligt om man vill köra fort.
Pakethållare kan man fixa själv (jag har en från biltema som iofs tar vikten men skramlar - Christian Fasth har en som verkar bättre monterad och dessutom ser ut att funka som bakskärm, och det är rätt skönt att slippa lera i nacken.
Dyna kan jag varmt rekommendera ventisit, definitivt värt pengarna imo.
Jag har 75T drev. Det är för stort även för de plattaste ställen i skåne. Vad som är lagom beror på hur stora uppförsbackar du vill klara av och hur roligt du tycker det är att få upp farten i nerförsbackar. Med 75T är det inga problem att fortsätta trampa över 80 km/t och skulle inte tro att det är något problem över 100 heller även om jag inte testat. Jag tror jag börjat med standarddrevet och sen beställt större eller mindre ifall du inte är nöjd.
Du ska definitivt ha en bom med fäste för derailleur - det kostar så lite nu och kostar så mycket om du skulle vilja ha en senare.
Behovet av nackstöd varierar väldigt från person till person. Jag börjar få problem efter en halvtimme utan, andra klarar hela vätternrundan utan problem.
Kommer inte på mer just nu, hoppas någon annan kan fylla i.
/Petter
2011/2/22 Fredrik Wallenheim fredrik@vemsom.se
Gjorde en provbeställing fram till betalning på Raptobike nu. Lite rekning ;)
Kunde inte välja fraktsätt utan bara hämta i holland.
till 95% har jag bestämt mig att det blir en lowracer från Raptobike.
Vad ingår? Vad mer vill jag ha?
Stänkskärmar? Pakethållare? Dyna? annat drev?
Uppdateringar kan man göra framöver. Finare växlar osv. Om nu behovet uppstår. -- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Raptobike är säkert ett bra val. Ett råd: Ergonomin är mycket viktigare på liggcyklar än på "vanliga" cyklar. En del tillverkare av liggisar ber att man anger x-seam, dvs man sitter mot en vägg och mäter avståndet till fotsulorna så har man det måttet. Men om man som jag är "bålmänniska" dvs har förhållandevis korta ben och lång rygg, så är sätesstorleken väl så viktig. Och när man köper nytt så kan man ju få allt perfekt anpassat till sin person! Förutom att det är trevligt att besöka cykellandet Holland, så är det ett mycket gott skäl till att prova in sin nya cykel så att den "sitter perfekt". När det gäller klädsel så har jag samma erfarenheter som redan beskrivits. Jag brukar cykla i jeans och viker dem tight runt vaderna och drar sockorna över - kan lämpligen vara svarta och långa. En kompis till mig har något slags fotskydd för regn, som fästs runt vaderna med kardborre. Kan också vara något att testa. För regn, så är det som jag skrev regnbyxor som gäller så snart det är vått på marken. Jackan bör inte ha dragkedja i mitten, för då hittar regnet vägen till magen. Eller så får man ha en vid jacka som man viker "omlott" så att det inte blir en sjö vid dragkedjan. Hålls lämpligen fast med ett snöre, så att det inte flaxar upp.
Jag vill slå ett slag för DualDrive, oavsett bom. Tycker att DualDrive är väldigt mycket bättre än att hålla på med extra drev vid vevlagret. Snabbare att växla med DualDrive än med framdrevsväxelförare (rekordlångt cykelord?). Och mindre risk för kedjehopp.
Kan inte Raptobike bygga med DualDrive? De har ju annat SRAM, så det borde gå tycker jag.
Har du monterat ditt dual drive Petter?
Den 23 februari 2011 13:24 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Jag vill slå ett slag för DualDrive, oavsett bom. Tycker att DualDrive är väldigt mycket bättre än att hålla på med extra drev vid vevlagret. Snabbare att växla med DualDrive än med framdrevsväxelförare (rekordlångt cykelord?). Och mindre risk för kedjehopp.
Kan inte Raptobike bygga med DualDrive? De har ju annat SRAM, så det borde gå tycker jag. -- /zixvelo troglodist
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Sådär! En Raptobike Lowracer beställd! Enligt Arnold skulle det bara ta ett par veckor innan den kom!.. Tyvärr kunde han inte fixa vår och snöfritt lagom till hojen kom. Men jag är väll nöjd ändå :)
Det blev standard sånär som dubbla kransar fram (65/53 istället för 60/50), komfortdyna, Schwalbe Durano-sulor, backspegel och ställbart nackstöd.
Stort tack för all hjälp och inspiration.. Nu skall vädret bara bli bra och jag skall försöka lära mig cykla igen! Blir väldigt spännande... nästan skräckinjagande... läskigt. Osäkert. ... är dessutom fortfarande lite rädd att jag inte skall gilla det och har kastat pengar i sjön, men jag litar väll på er :)
Pepp!
On 2011-02-24 21:25, Christian Fasth wrote:
Grattis! Mycket bra val om jag får säga det själv:-) Kan du nu bara flytta ner till Skåne igen så ska vi starta en riktig RaptoBike klubb (Skåne är nog Rapto-tätast i Sverige). /Christian
Hehe ja det är inte Gotland iaf! Fast per capita blir det nog tätare! 1/65000 (Gotlands näst största "stad" har 2500 invånare...)
Jo. Man saknar ju Skåne såklart. Men en skånsk fana som cykelflagga kanske hade varit bra?
2011/2/23 Johan Fohlin
Har du monterat ditt dual drive Petter?
Japp, men har bara hunnit med en tur för att testa. Väldigt praktiskt, men
betydligt mer motstånd än jag är van vid. Skillnaden är ungefär lika stor som mellan marathon och durano däck, känns det som. Ska prova lite till, hade först tänkt att använda dualdrive både till touring och racing, men nu lutar det mer åt att beställa en ny bom med växelfäste för racing.
Måste säga att jag är väldigt glad över de senaste raptonyheterna. Kommer det först ett kit för att göra om den till en lutande delta och sedan kåpa så det blir en velomobil så har man ju allt man behöver :)
Grattis och lycka till! Kul, det var 17 vad du beslutade dig snabbt!
Jo. Jag trodde ju leveransdatumet var i mitten av april. Men så ringde jag till Arnold på Raptobike för att få lite funderingar besvarade så visade det sig att det nu bara var ett par veckor.
Andra faktorer var. Priset och att flera här har dylika cyklar och verkar trivas ypperligt. Sen hittade jag en video på youtube med en utvärdering som var inspirerande. Vidare tycker jag den är rätt snygg och lite rå. Blir mindre NO-lärare och Manchester.
Mvh. Fredrik
24 feb 2011 kl. 22:28 skrev Mats Leidö mats.leido@telia.com:
Grattis och lycka till! Kul, det var 17 vad du beslutade dig snabbt! -- /zixvelo troglodist
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Grattis, du blir säkert nöjd med en lowracer! Ska bli intressant att läsa rapport från första turen. Får man fråga vad priset blev för fartåket?
Eller så kan man, som certifierad tjockis, knirka uppför med 53-60 och 11-32 och sedan låta gravitationen ta hand om utförslöpan :d
Zallisen beskriver bra hur det kändes för mig. Men känslan kommer efterhand, och låt dig inte stressas av att det kanske känns annorlunda än du har väntat dig. Det är typ nästan som att lära sig cykla på nytt, så det funkade bäst för mig att ta det småportioner. Jag har försökt hålla mig på lågtrafikerade vägar eller allra helst cykelvägar, parker, tomma parkeringar och annat asfalterat riskfritt. Mycket intryck, jag blev alldeles svettig av all koncentration första gångerna, så det har varit rätt bra att inte behöva känna dåligt samvete för att man inte sätter igång och cyklar till jobbet genast. Det är ju fortfarande is på cykelvägarna :) Galen är man kanske, som lägger en massa tid och pengar på liggcykel, men dumdristig behöver man ju inte vara för det.
Bram sa: "börja med att bara gå framåt med fötterna. När du får upp lite fart, rulla. Testa sen att lyfta upp ena foten och trampa runt"
Om man kan cykla utan att hålla i styret beror mer på cykeln än på cyklisten. Jag har ju tidigare skrivit om försprång och gaffelvinkel och det är kombinationen av dessa som avgör om det går att cykla utan att hålla i styret. En cykel som har "lagom" försprång relativt gaffelvinkeln går att cykla utan att hålla i styret. (Försprång = avståndet från punkten där hjulet vilar på marken till en punkt där en tänkt linje genom styrlagrens centrum skär marken) Prova hur försprånget verkar genom att hålla långt bak på cykeln så att den står precis upprätt. Ta sen andra handen och tryck framdelen på cykeln åt sidan. Styret kommer då att svänga åt det hållet man trycker, eftersom försprånget verkar som en liten hävarm. Samma effekt uppnås när man lutar cykeln, fast då är det tyngden som åstadkommer att styret svänger. Motverkas delvis av centrifugalkraften som uppstår när cykeln börjar svänga, när man cyklar. Det är detta intrikata samspel av krafter som gör att man kan styra cykeln genom att förskjuta vikten och luta cykeln åt det håll man vill svänga. En cykel som Raptobiken har en rak gaffel och därmed ett relativt stort försprång. Det gör den "nervös" i styrningen vid låg fart, men stabilare i hög fart, vilket verkar stämma väl med vad raptobikeägare har skrivit. Utan att ha provat Raptobiken gissar jag att den inte går så bra att cykla utan att hålla i styret, eller vad säger raptobikeägarna? När det gäller start håller jag med om det tipset som fanns tidigare i den här tråden. Starta och frirulla i lagom nedförsbacke, och sätt upp fötterna på pedalerna när du känner att du har balansen.
På min HPDHPV hände följande märkliga, apropå att cykla handsfree: jag bestämde mig för att prova en annan styrinställning för att få händerna lite längre fram (från vridpunkten för styret, USS med länk). Plötsligt kunde jag cykla flera tiotals meter rakt fram utan att hålla i styret, vilket var omöjligt med den tidigare inställningen. Det var ganska brant gaffelvinkel på den och 1,5-2 cm försprång skulle jag gissa.
nåd o frid erik
----- Original Message ---- From: Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se To: hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Wed, March 2, 2011 7:31:32 AM Subject: Re: [hpvs] Skaffa första hojen
Om man kan cykla utan att hålla i styret beror mer på cykeln än på cyklisten. Jag har ju tidigare skrivit om försprång och gaffelvinkel och det är kombinationen av dessa som avgör om det går att cykla utan att hålla i styret. En cykel som har "lagom" försprång relativt gaffelvinkeln går att cykla utan att hålla i styret. (Försprång = avståndet från punkten där hjulet vilar på marken till en punkt där en tänkt linje genom styrlagrens centrum skär marken) Prova hur försprånget verkar genom att hålla långt bak på cykeln så att den står precis upprätt. Ta sen andra handen och tryck framdelen på cykeln åt sidan. Styret kommer då att svänga åt det hållet man trycker, eftersom försprånget verkar som en liten hävarm. Samma effekt uppnås när man lutar cykeln, fast då är det tyngden som åstadkommer att styret svänger. Motverkas delvis av centrifugalkraften som uppstår när cykeln börjar svänga, när man cyklar. Det är detta intrikata samspel av krafter som gör att man kan styra cykeln genom att förskjuta vikten och luta cykeln åt det håll man vill svänga. En cykel som Raptobiken har en rak gaffel och därmed ett relativt stort försprång. Det gör den "nervös" i styrningen vid låg fart, men stabilare i hög fart, vilket verkar stämma väl med vad raptobikeägare har skrivit. Utan att ha provat Raptobiken gissar jag att den inte går så bra att cykla utan att hålla i styret, eller vad säger raptobikeägarna? När det gäller start håller jag med om det tipset som fanns tidigare i den här tråden. Starta och frirulla i lagom nedförsbacke, och sätt upp fötterna på pedalerna när du känner att du har balansen.
Ja, Fredrik, på motorcyklar ställs det på sin spets hur styrgeometrin fungerar. En mc har ju i regel hög fart, vilket också ger en större motkraft genom centrifugalkraften när man svänger. Eftersom centrifugalkraften ökar med kvadraten på hastigheten, så får man på motorcykel välja försprång och gaffelvinkel efter i vilken fart man vill ha idealiska styrförhållanden.
I en bok om mc-körning läste jag att varje sväng påbörjas med en liten sväng åt motsatt håll. Dvs ska man svänga höger, så trycker man höger handtag framåt (man motstyr), så börjar motorcykeln luta åt höger. När mc:n väl lutar åt höger släpper man lite på "framåttrycket" och mc:n svänger åt höger. I en högersväng i hög fart får man fortsätta att hålla trycket framåt på höger handtag. Så fort man släpper på "mottrycket" så rätar mc:n upp sig. (Tack vare försprånget) Det låter konstigt för den som inte har provat, men så är det.
Men, i låg fart t ex runt ett gathörn, så lägger man ner hojen och då börjar försprånget ge sig till känna, så att hojen vill svänga mer. Centrifugalkraften är ju liten i låg fart. Löses lättast genom att ge mer gas, så att man inte hamnar på trottoaren!
Jag har tre motorcyklar, men ingen av dem går något vidare att köra utan att hålla i styret. (Inte ens den som har "semestergas" vilket iofs är otillåtet) Kanske har jag inte vågat i tillräckligt hög fart?
Jag är lite osäker på hur mycket av mc-förhållanden går att applicera på cyklar, med tanke på att det gäller olika hastigheter och vikter. Men det borde väl gå att dra några paralleller?
Framåt våren ska jag kolla gaffelvinklar och försprång på mina vanliga cyklar och liggcyklar. Då kanske jag kan se om de som går att cykla utan att hålla i styret har någon speciell karakteristik när det gäller försprång och gaffelvinkel. Värdelöst vetande kanske, men lockande ändå att få veta.
En annan rolig detalj eller faktor i sammanhanget är att däckets diameter är mindre på sidan vilket gör att hastigheten är lägre där. Detta gör, oavsett hastighet, att cykeln svänger när den lutas.
Mvh. Fredrik
2 mar 2011 kl. 14:04 skrev Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se:
Ja, Fredrik, på motorcyklar ställs det på sin spets hur styrgeometrin fungerar. En mc har ju i regel hög fart, vilket också ger en större motkraft genom centrifugalkraften när man svänger. Eftersom centrifugalkraften ökar med kvadraten på hastigheten, så får man på motorcykel välja försprång och gaffelvinkel efter i vilken fart man vill ha idealiska styrförhållanden.
I en bok om mc-körning läste jag att varje sväng påbörjas med en liten sväng åt motsatt håll. Dvs ska man svänga höger, så trycker man höger handtag framåt (man motstyr), så börjar motorcykeln luta åt höger. När mc:n väl lutar åt höger släpper man lite på "framåttrycket" och mc:n svänger åt höger. I en högersväng i hög fart får man fortsätta att hålla trycket framåt på höger handtag. Så fort man släpper på "mottrycket" så rätar mc:n upp sig. (Tack vare försprånget) Det låter konstigt för den som inte har provat, men så är det.
Men, i låg fart t ex runt ett gathörn, så lägger man ner hojen och då börjar försprånget ge sig till känna, så att hojen vill svänga mer. Centrifugalkraften är ju liten i låg fart. Löses lättast genom att ge mer gas, så att man inte hamnar på trottoaren!
Jag har tre motorcyklar, men ingen av dem går något vidare att köra utan att hålla i styret. (Inte ens den som har "semestergas" vilket iofs är otillåtet) Kanske har jag inte vågat i tillräckligt hög fart?
Jag är lite osäker på hur mycket av mc-förhållanden går att applicera på cyklar, med tanke på att det gäller olika hastigheter och vikter. Men det borde väl gå att dra några paralleller?
Framåt våren ska jag kolla gaffelvinklar och försprång på mina vanliga cyklar och liggcyklar. Då kanske jag kan se om de som går att cykla utan att hålla i styret har någon speciell karakteristik när det gäller försprång och gaffelvinkel. Värdelöst vetande kanske, men lockande ändå att få veta. -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
På en annan ämna än styrgeometri; använder cykel handskar ner du träna, så att du sätt ner handen på marken om du tappa balans vid låg fart. Dels skydda dem händer men kanske viktigare är att skydda din helt ny cykel från skada. Det är en kort avstånd till vägen men det kan hända fort att man hamna just där. Det hänt mig förr juni medan jag tränat upp mig på Taifun lowracern. I denna fall det är är kanske en fördel att växel apparat är fixerade på fram hjulet. Taifunen tåg emot några skapar på växel apparat som sitta på bakhjul axeln. Min maskin var inte helt nya och hade fler skrapar från tidigare, så smärtan var inte lika stor som det kunna hade varit om det hade varit helt ny tillverkat M.v.h. 2 mar 2011 kl. 14.19 skrev Fredrik Wallenheim:
En annan rolig detalj eller faktor i sammanhanget är att däckets diameter är mindre på sidan vilket gör att hastigheten är lägre där. Detta gör, oavsett hastighet, att cykeln svänger när den lutas.
Mvh. Fredrik
2 mar 2011 kl. 14:04 skrev Anders Drougge anders.drougge@hdcs.se:
Ja, Fredrik, på motorcyklar ställs det på sin spets hur styrgeometrin fungerar. En mc har ju i regel hög fart, vilket också ger en större motkraft genom centrifugalkraften när man svänger. Eftersom centrifugalkraften ökar med kvadraten på hastigheten, så får man på motorcykel välja försprång och gaffelvinkel efter i vilken fart man vill ha idealiska styrförhållanden.
I en bok om mc-körning läste jag att varje sväng påbörjas med en liten sväng åt motsatt håll. Dvs ska man svänga höger, så trycker man höger handtag framåt (man motstyr), så börjar motorcykeln luta åt höger. När mc:n väl lutar åt höger släpper man lite på "framåttrycket" och mc:n svänger åt höger. I en högersväng i hög fart får man fortsätta att hålla trycket framåt på höger handtag. Så fort man släpper på "mottrycket" så rätar mc:n upp sig. (Tack vare försprånget) Det låter konstigt för den som inte har provat, men så är det.
Men, i låg fart t ex runt ett gathörn, så lägger man ner hojen och då börjar försprånget ge sig till känna, så att hojen vill svänga mer. Centrifugalkraften är ju liten i låg fart. Löses lättast genom att ge mer gas, så att man inte hamnar på trottoaren!
Jag har tre motorcyklar, men ingen av dem går något vidare att köra utan att hålla i styret. (Inte ens den som har "semestergas" vilket iofs är otillåtet) Kanske har jag inte vågat i tillräckligt hög fart?
Jag är lite osäker på hur mycket av mc-förhållanden går att applicera på cyklar, med tanke på att det gäller olika hastigheter och vikter. Men det borde väl gå att dra några paralleller?
Framåt våren ska jag kolla gaffelvinklar och försprång på mina vanliga cyklar och liggcyklar. Då kanske jag kan se om de som går att cykla utan att hålla i styret har någon speciell karakteristik när det gäller försprång och gaffelvinkel. Värdelöst vetande kanske, men lockande ändå att få veta. -- Anders D
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Eriks fenomen är nog mer svårförklarat eftersom varken gaffelvinkel eller försprång ändrades.
Kan det vara styrets vikt? Det borde väl vara en mer trolig förklaring om det hade varit ett bakåtvinklat OSS.
Att det blev mer friktion just efter ändringen? Så att styret stannade i det läge det hade när du släppte det? Och att det sen gick några 10-tal meter innan det börjar luta för mycket?
Ja Fredrik det finns många faktorer att ta hänsyn till, och det gör det rätt svårt att beräkna. En faktor i högre hastighet är också gyroverkan från hjulen, som verkar stabiliserande. Den faktorn du nämner är nog ännu viktigare för motorcyklar, som ju i hög fart svänger mest tack vare sin lutning. De relativt sett tyngre mc-hjulen har ju också en avsevärd gyroverkan. På våra cyklar har vi ju väldigt smala och lätta hjul, så krafterna från att däcket är smalare på sidan och gyroverkan är nog rätt små, men säkert inte försumbara. En helt annan sak: När du testar din nya Raptobike, gör inte det misstaget som många som testar motorcykel gör - att köra på "bakgården" för att det skulle vara "säkrare". Det är ju det svåraste man kan göra på en tvåhjuling som man är ovan vid - att köra på små trånga ytor. För när man äntligen kommer igång och hittar balansen, så tar ju utrymmet slut!
Har just hittat nåt att bjuda på. Jag råkade just springa på de få små videosnuttarna som finns på när jag lyckades komma iväg på min liggcykel första gången någonsin. Jag lär mig snabbt när jag vill så det var faktiskt redan på min tredje avspark. :) Här kan jag knappt cykla när jag håller i styret ens. http://www.youtube.com/watch?v=DrAhjaGQEu4
Snyggt för att vara första gången! Hade det gått åt skogen bland bilarna hade du väl fått följa den Wallenbergska uppmaningen till rorsmannen, när det höll på att gå åt helvete i Sandhamn: Sikta på nåt billigt!
hehe, de som filmade blev besvikna de trodde de skulle få en krash på filmen, fast jag hade redan insett att bromsen är den rätta panikknappen. :)
Vi får väll se om jag gör er mindre besvikna. ;)
Skall ta med allra första tagen med;)
Mvh. Fredrik
3 mar 2011 kl. 14:16 skrev Mike Jing asd@zalamander.se:
hehe, de som filmade blev besvikna de trodde de skulle få en krash på filmen, fast jag hade redan insett att bromsen är den rätta panikknappen. :)
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Pratade precis med Arnold på Raptobike som sa att han just skickat iväg hojen med fraktfirman som skall leverera den!
Han gissade att det skulle ta cirka en vecka från nu!
En till två veckor trodde han när jag la beställningen (i torsdags). Han håller vad han lovar :) Hoppas det fortsätter på samma vis!
/F
Då är det bara att hoppas på att vintern ger sig och att asfalten ligger torr och fin om någon vecka. Vi brukar åka till fjällen vecka 10, vilket vi gör även i år, dvs nästa vecka. Min erfarenhet är att när man kommer tillbaka, så har våren kommit. Låt oss hoppas att det blir så i år, för då får du ju hojen i exakt rätt tid.
Ett tips för den som vill fördjupa sig i gaffelvinklar och försprång mm kan titta på den utmärkta instruktionen "Full kontroll" för motorcyklister. Det första kapitlet tar upp vilka fysiska faktorer som påverkar en mc, och mycket av det tror jag är tillämpligt på snabba cyklar. Om inte adressen nedan fungerar, det blev några konstiga %-tecken när jag kopierade, så kommer man nog dit via google. Leta efter Full Kontroll SVENO
http://www.svmc.se/upload/Infomaterial/FULL%20KONTROLL%20SVENO.pdf
Skickar med en liten bild från Tolle, som gör långgafflar till choppers. Negativt försprång anges som livsfarligt - inget vidare för Phyton!
On 2011-03-03 17:53, Anders Drougge wrote:
Då är det bara att hoppas på att vintern ger sig och att asfalten ligger torr och fin om någon vecka. Vi brukar åka till fjällen vecka 10, vilket vi gör även i år, dvs nästa vecka. Min erfarenhet är att när man kommer tillbaka, så har våren kommit. Låt oss hoppas att det blir så i år, för då får du ju hojen i exakt rätt tid.
Ett tips för den som vill fördjupa sig i gaffelvinklar och försprång mm kan titta på den utmärkta instruktionen "Full kontroll" för motorcyklister. Det första kapitlet tar upp vilka fysiska faktorer som påverkar en mc, och mycket av det tror jag är tillämpligt på snabba cyklar. Om inte adressen nedan fungerar, det blev några konstiga %-tecken när jag kopierade, så kommer man nog dit via google. Leta efter Full Kontroll SVENO
http://www.svmc.se/upload/Infomaterial/FULL%20KONTROLL%20SVENO.pdf
Skickar med en liten bild från Tolle, som gör långgafflar till choppers. Negativt försprång anges som livsfarligt - inget vidare för Phyton!
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Kan verkligen också rekommendera denna skrift.. ... vem blir först att bygga en ligg-mc?... Snabb som saaat-n
Jag har sett filmklipp för ett par år sen på en japansk elektrisk ligg-MC som såg väldigt lovande ut, hade gärna haft en men sen bara försvann den spårlöst. Uppköpt och nerlagd av oljebolagen? :/
Den heter tydligen Genesis Sumo, här är klippet på den http://www.youtube.com/watch?v=Hs4GXH5Q3Rk
Ligg/Sitt-MC? den ser i alla fall bekväm, häftig och futuristisk ut tycker jag, men sedan den filmen 2007 har det varit helt tyst och dess hemsida har försvunnit från nätet. :< Vet inte hur vinkeln på den där framgaffeln fungerar med försprånget det ser ganska speciellt ut. :)
Påminner en del om Akiras mc i animé-filmen med samma namn ( http://www.youtube.com/watch?v=lz5uSnxi4Sw&feature=related). Den röda i klippet. På annat ställe i filmen kunde den även vinkla om framgaffeln så att hjulavståndet minskade i låga hastigheter och gaffelvinkeln även funkade som fjädring.. lyckades inte hitta något klipp på just den biten. Hursomhelst, Akira var en av de första stora animé-filmerna som blev populära utanför Japan. Mycket möjligt att Genesis Sumo är inspirerad av den.
2011/3/3 Mike Jing asd@zalamander.se
Jag har sett filmklipp för ett par år sen på en japansk elektrisk ligg-MC som såg väldigt lovande ut, hade gärna haft en men sen bara försvann den spårlöst. Uppköpt och nerlagd av oljebolagen? :/
Den heter tydligen Genesis Sumo, här är klippet på den http://www.youtube.com/watch?v=Hs4GXH5Q3Rk
Ligg/Sitt-MC? den ser i alla fall bekväm, häftig och futuristisk ut tycker jag, men sedan den filmen 2007 har det varit helt tyst och dess hemsida har försvunnit från nätet. :< Vet inte hur vinkeln på den där framgaffeln fungerar med försprånget det ser ganska speciellt ut. :)
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Påminner en del om Akiras mc i animé-filmen med samma namn
Du hann före mig Petter :-) Det är mycket riktigt Kanedas hoj i Akira som inspirerat Sumo. På nätet kan man hitta flera projekt som försöker bygga replikor men vad jag vet är det ingen som riktigt lyckats (förutom en och annan mockup i reklamsyfte). Sumo har navstyrning därav den konstiga "gaffeln". /Christian
Givetvis vet jag att den ser ut exakt som den modellen Akira kör och även den som Cloud Strife kör i Advent Children. Jag kände inte att det var lönt att nämna dock för jag kunde inte tro att det fanns en enda annan Anime-nörd som jag på detta forumet. :)
2011/3/4 Mike Jing
Givetvis vet jag att den ser ut exakt som den modellen Akira kör och även den som Cloud Strife kör i Advent Children. Jag kände inte att det var lönt att nämna dock för jag kunde inte tro att det fanns en enda annan Anime-nörd som jag på detta forumet. :)
Alltid kul när man lyckas koppla ihp sina intressen på nya sätt. Länge sen jag tittade på Animé också.. Bortsett från de nyare som blivit mainstream i Sverige (Spirited Away etc) så är det länge sen jag sett något bra.
Ghost in the Shell är nog min absoluta favorit så här långt..
Är Cloud Strife bra?
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Det är alltså en film baserad på spelserien Final Fantasy, nummer 7. men den är nog inte så himla intressant om man inte har spelat det spelet.
Det görs fortfarande mängder av intressant Anime för alla olika smaker i dagsläget det blir bara mer och bättre även om det mesta är skit, man får leta efter guldkornen.
Ojoj va off-topic vi kör här. :) Kör vidare till forumet på http://www.bakabt.com/ så kommer du garanterat hitta tips på saker du gillar.
Det är redan gjort. Kolla in sofia hogs eller annan HD klubb och kolla upp gamla choppers med "stockholmsstyre" Där ligger du i princip. Jag skulle besiktiga en sådan hoj när jag jobbade hos Frasse i Hörby. Jävligt lång gaffel, bakåtdraget styre, dyna som på en optima, fotkoppling och handväxel till en gammal växellåda ytan synk på ettan. Det var en intressant upplevelse, hemresan efter besiktningen var en ren njutning men dit var det skräckblandad förtjusning
Snygg el-mc, fast en hybrid med el + muskelkraft vore väl ännu bättre? Nu kommer vi långt från ämnet, men här är en film om eco mobile, en korsning mellan en velomobile och en mc? (Idén med stödhjul som fälls ut vore kanske något för en 2-hjulig velomobil?)
http://www.youtube.com/watch?v=VbdkZB9-Sd4
Kolla också på schweiziska Twike, den är en el-muskel-hybrid. har inte adressen, men hittas lätt via google
Jo den är fin den har jag också sett. Hade inte sett en film där han testar den dock, tackar. :)
Tyvärr finns det ett litet problem med båda dessa tvåhjulingar. Fungerar de verkligen ok på snorhala vintervägar? :/
Matt Shumakers electric drive har en del påvver och han bygger den på beställning. Sitter på liggcyklar. RC-motor, moddad RC-controller och specialsvarvad nedväxlingslåda som kopplas till navet med en egen kedja. Flera kW effekt, alldeles för mycket för en cykel egentligen, men nog vore det kul att ha en sån, dolt monterad, och fräsa iväg från rödljusen med... Funkis på vintern? Jag är tveksam om den ens kan köras i regn.
Vintern tillhör tåliga velomobiler och mountainbikes. Tror jag.
"Vintern tillhör tåliga velomobiler och MTB"
Ja kanske, men det finns undantag. Min grovhuggna LWB med små stödhjul 10 cm över marken och med "60 cm spårvidd som quad" går som tåget genom modd och över is och spår. I morse körde jag till Vänersborg 16 km enkel resa. Lite is på några ställen - inga problem. På em i körde jag under järnvägen = hög fart ner för att ha fart upp, så som man kör med liggis. (Det är något för dig Fredrik att ta till dig - det lönar sig på ett helt annat sätt med en liggis att ta fart inför uppförsbackar!) Längst ner var det dessvärre is, modd och spår. Några läskiga kast, och markkänningar med stödhjulen på ömse sidor rätade upp ekipaget, så det gick bra. Stödhjul är bättre än skidor när det ibland är is, ibland ren asfalt, eftersom de tar i vid normala svängar också.
Gött e de, Anders! Ja, din LWB har man ju hört om, förstås, vintern tillhör även den. Jag hoppas få till vintertrike-prototyp nu till våren, och, om den rullar fint, bygga till kåpa till vintern.
Sådär! idag kom hojen! Uppackad... men.. det verkar som fästet där "bak"växeln sitter är sned, så att minsta klingan inte går att använda och att växelarmen tar i fälgen när den är mot högsta.. Har tyvärr inte fått tag på Arnold på Raptobike för att se om så är fallet och hur vi skall lösa det.
Trist hur som helst. Verkar inte blivit i frakten eftersom växeln sitter på och är hel.
Återkommer
förresten så kom våren också idag. HALLELUJA!
On 2011-03-11 19:29, Fredrik Wallenheim wrote:
Sådär! idag kom hojen! Uppackad... men.. det verkar som fästet där "bak"växeln sitter är sned, så att minsta klingan inte går att använda och att växelarmen tar i fälgen när den är mot högsta.. Har tyvärr inte fått tag på Arnold på Raptobike för att se om så är fallet och hur vi skall lösa det.
Trist hur som helst. Verkar inte blivit i frakten eftersom växeln sitter på och är hel.
Återkommer
förresten så kom våren också idag. HALLELUJA!
Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Gick att bocka rätt :)
tur man är stark