Hej alla. Jag tänker kanske komplettera med en ny cykel. Har nu en Raptobike som många andra nyliggister med vill ha nåt lite mer praktiskt men ändå hyfsat kvick. Tänker hålla på med snabb touring och kanske randonee till på sikt. Jag har släkt i USA och besöker staterna årligen så jag hade ju tänkt kanske leta där tack vara den låga dollarkursen. Ta man hem cykeln lite lätt använt på flyget kan man nog slippa tullen.
På senaste USA besök provade jag några cyklar med lång hjulas och jag trivdes omedelbart med rymliga känslan. Här i Europa finns det väl bara Hase som fortfarande gör långa liggcyklar medans i USA finns det många. Dom flesta verkar ju vara touring eller komfort cyklar, men det finns även mer performance inriktade modeller.
Börjar man googla lite börjar easy racers olika modeller och deras aluminium "gold rush" modellen i synnerlikhet torna up sig som någon sort mirakelcykel som ska vara mycket snabba trots den "köra bil" liknande upprätta ställning. Det verkar till och med finnas en sorts easy racers kult.
I början avfärdade jag dessa cyklar som dyra föråldrade komfortcyklar. Men ju mer jag läste på bentrideronline t. ex desto mer kom det fram att dom verkar ju fortfarande användas av folk för att cykla fort. Dom är inte hur tunga som helst trots storleken och en ganska välutformad vindruta ska tydligen hjälper aerodynamiken. man kan även använda en sorts konstig helkåpa i tyg och då blir cykeln en sorts pseudovelomobil och tydligen rätt så aerodynamisk.
En styv upprätt stol i kolfiber at trycka emot och en triangulerat ram ska även gör kraftöverföring bra tydligen.
Att den skulle vara lika snabb eller snabbare än en lowracer som påstås av kultmedlemmarna har jag svårt att svälja men att den skulle vara en ganska så snabb cykel med en ytterst praktiskt sittställning och därför en mycket bra "sport tourer" köper jag.
Just i kyliga regniga Sverige skulle en vindruta inte heller vara helt fel.
Men hela konceptet är så olikt det som man är van med att man vågar ju inte Köpa utan att prova.
Därför undrar jag om det finns någon i södra Sverige som har en Easy racers cykel som man kunde prova? Dom har funnits så pass långe tänkte att det kanske fanns en eller två här i krokarna.
Jag skulle också gärna testa en Easy Racer - gillar också lättcyklad LWB, även om den hembyggda jag har är mycket låg. Mats Nilsson har ju en. Mats bor väl i Halland, så vi kunde ju fråga honom!
Hej igen!
Jag gillar ju LWB-konceptet, men har som sagt inte testat en mer upprätt sådan, därför min nyfikenhet.
En välkonstruerad LWB behöver ju inte vara märkbart tyngre än en SWB. Det som bestämmer längden på en liggcykel är ju hur föraren sitter i förhållande till bakhjulet och sen hur långa benen är. En LWB är ju bara några decimeter längre i ramen, eftersom det lilla framhjulet ofta har en flack gaffelvinkel, så att styrhuvudet kan sitta ganska nära vevpartiet. Den lilla extra tyngden det för med sig är nog jämförbart med att bommen på en SWB måste överlappa. Framhjulet kan ju dessutom vara litet och lätt eftersom belastningen är liten jämfört med vad den är på en SWB.
Ytterligare en fördel för easy racer är att kedjeföingen är rak, utan brythjul, vilket borde spara kraft. Kedjan är förvisso lång, men inte längre än på en SWB.
En sak som jag bara gissar, men gärna vlll prova, är om ergonomin möjligen kan vara bättre på en easy racer - kanske namnet antyder det??
Finns det någon som har testat och ge mig och Alex lite synpunkter?
Jag har provat en rans stratus xp och en longbikes slipstream. både två i bara några minuter, stratus xp:n hade två stora hjul och kändes ganska "sportig" men jag tror nog inte att den var snabb direkt. Stolen var mycket bekväm men den var lite ostabil i låga hastigheter. den hade en "whippy" känsla också dvs inte direkt styv i ramen. Det gjorde det mycket glidigt och skön, men jag tror man förlorar ganska mycket kraft.
Slipstreamen hade undersätesstytning och kändes inte sportig alls men den var betydligt styvare än stratusen. Den var dock den särklass skönaste cykeln jag någonsin har suttit på och var hur stabil som helst i alla hastigheter. Dessutom var den löjligt välbyggt och mycket snygg. Tror som ren touring cykel är den svårslagen. Ganska tung dock och jag tror att jag vill ha styre framför mig för att ha ett ställe att sätta vattenflaskor och en vindruta. Och även för att frigör plats under sätet för väskor till touring.
Bägge cyklar är ganska upprätt med låg vevparti, ungefär som en easy racers hoj, dom hade daremot ingen vindruta och både hade mjuka stolsryggar. Jag cyklade inte länge nog för att se om jag skulle lida av "Recumbent Butt" men gillade jag positionen skarpt.
Det är just vindrutan och hårda sitsen jag vill prova med en easy racer. Blir det en kvick cykel eller bara en lite mindre slö cykel?
Det är det här konceptet jag vill prova: http://longdistancebents.blogspot.com/2007/05/david-cambon-eay-racers-gold-r...
Jag är också ute efter någon form av väderskydd, om rutan på easy racer funkar skulle jag gärna ha en sådan när det är regn och kanske också för att lindra kyla. (Har testat en liten skärm över styret på swb-n och det hjälpte när det var 16 minusgrader för två vintrar sen)
Hase Klimax verkar intressant också, men då är vi ju inne på tre hjul. Kanske skulle man kunna ha Klimax väderskydd även på en tvåhjulig lwb?
Min erfarenhet av frontkåpa säger att man måste ha kåpan väldigt nära sig för att slippa vind och regn. Man behöver ofta se över kåpan i regn om man ska få någon sikt alls, vindrutetorkare vore inte fel ;)
Mina mc-erfarenheter går i samma riktning som Lasses. Om man ska se genom en plexikåpa måste den vara mycket nära, som visiret på en mc-hjälm. Ett sådant vaxar man faktiskt för att regndropparna ska blåsas bort av fartvinden - tvärtemot vad man gör på en bilruta - med vax på rutan blir det "grått" under torkarna och man ser inget alls. (Torkare går dessvärre inte på plexi - det blir fort repigt)
Har testat visir på cykelhjälmen med uselt resultat - det blir imma direkt, bland annat eftersom man vid snabb cykling andas häftigare än vid mc-körning.
En variant är att utforma väderskyddet så att det styr upp luften lite mer, så att man ser över det utan att få regnet i ögonen. Många mc-rutor är uppböjda lite längst upp för att få den effekten. Om jag inte minns fel, så har Klimax en liten upphöjning längst bak.
Detta skulle lösa problemet med cykling i mörker och regn, när det knappast ens går att ha glasögon pga bländning frå mötande bilar.
En skillnad mot mc är ju att hastigheten trots allt är lägre för våra cyklar, så att sidvind/regn lättare träffar cyklisten även bakom en kåpa.