Hej Sara!
Jag heter Sara och har ett problem. Jag vill hitta ett bra transportmedel som inte är en bil för att pendla ca 2-4 mil per dag. Jag har tittat på vanliga vespor och elmopeder. Vilken av dem är egentligen mest miljövänlig? (Batteriet i elmopeden kontra avgaser..).
Ett annat alternativ är vad jag förstår elcykel, men är de tillräckligt bra för så långa avstånd?
Kul att du bryr dig och inte bara följer bilströmmen :-)
Om du är seriös finns det en hel del fordon med hastighet mellan cykel och bil, allihopa miljöbättre. De varierar bla i om de går på trampkraft, el eller både och, mängden väderskydd och lastkapacitet.
Sen behöver man inte använda samma fordon hela tiden. Ex. kanske du kan cykla vissa dagar, och köra elmoppe andra. De gånger du har mycket last kan du hänga på kärra på moppen, eller rentav använda en (bilpool-)bil.
Jag antar att du inte har kollektivtrafik på sträckan. Om du har det delvis kan du kanske ha en cykel på varje ställe, eller använda en hopvikbar cykel (Brompton http://brompton.se/ är vad jag använder).
En vän och medcyklist, Frederik van de Walle, har skrivit ett exarbete på KTH som tar upp "transportmatrisen"; att i stället för att anse att "större = bättre" för fordon hela tiden (och förmodat att man ska gå från cykel till moppe till bil när man växer upp), så finns olika optimala fordon från de krav man har, ex motion, väderskydd, pris, last, hastighet ...
http://www.velomobiling.com/book/print/13 och http://users.pandora.be/fietser/FVDW.htm
Börjar hursomhelst här med de "minsta" fordonen och går sen uppåt ... Jag gissar att du vill hålla pendlingen under 1h, helst 40 minuter enkel väg?
Cyklar och elcykel ------------------ Om pendingen ligger i den lägre delen av intervallet, och du har en väg du trivs med kan en vanlig cykel funka, vissa eller alla dagar. Använd en racer- / audax- eller touringcykel med släta däck, stänkskärmar, cykelväska för packningen och en körposition du är bekväm med. Om du har dusch på jobbet kan du köra "sportigt" dit och ta morgonduschen på jobbet.
Jag själv skulle för en pendling på 2-4 mil använda liggcykel, dels för att de för samma ansträngning går snabbare även än en racercykel, dels för att de har en ypperlig ergonomi för längre färder. Jag är nog är lite bekväm av mig ändå :-). Se mer på förening HPVS hemsida:
En elcykel (vilket enligt lagen är en cykel med elmotor som hjälper pedalkraften, och bara får bidra med kraft upp till 25 km/h) kommer inte vara särskilt *snabbare* - både ligg- och snabbare vanliga cyklar borde du i något sånär platt landskap kunna hålla 25 km/h i snitt med. Däremot kommer den göra det *enklare* om du känner att det är för långt (men tiden inte är något problem), eller de dagar du inte har ork att trampa allt själv.
Dessutom kan de få upp snittet om du har en backig väg, genom att höja farten uppför från säg 8 km/h till 16-20 km/h.
Velomobil --------- Ett intressant fordon är velomobilen. Man kan se det som en utveckling av (ligg)cykeln, men det är också så biltillverkarnas konceptbilar börjar se ut när de försöker vara med i energisnål-tävlingar, förutom att de har en pytteliten motor i (som är svagare än föraren skulle kunna ge själv).
En velomobil är hursomhelst ett strömlinjeformat pedaldrivet fordon, där man sitter väderskyddat inut, och som är byggt med praktisk användning (till skillnad från bara tävling) i åtanke. De flesta är trehjuliga.
Frederik pendlade Väsby-KTH (något över 2 mil) och påstår att velomobil var snabbare än såväl kollektivtrafik och bil (inga köer) på sträckan.
En velomobil kan förses med elhjälpmotor som på vanlig cykel. Det är mest användbart i backar - i velomobil når du 25 km/h utan ansträngning ändå. Om du kör mer sportigt kan du kanske få upp snitthastigheten till 30-35.
Fördel är väderskydd, ergonomi, hastighet och givetvis att du ändå har en cykel med vad de innebär av motion och låg driftskostnad. Nackdelar är initialkostnaden, och att de än så länge måste importeras från utlandet (de flesta kommer från nederländerna). Om du pendlar till ett stökigt område kan det vara bra med inomhus-P också, eftersom velomobiler ser rätt "coola" ut och lätt blir utsätta för lite väl mycket nyfikenhet annars.
Se http://velomobil.se/ (en delsida av liggcykelklubbens sidor)
Moped ----- När det gäller mopeder borde el vara att överlägset val. Moppe-motorer har ofta höga utsläppsvärden. El går dessutom tystare, och har högre energieffektivitet (90% mot 40%). Batterier kostar resurser, men kan för det mesta återanvändas. De miljövärsta batterierna (bly och NiCD) bör du undvika hursomhelst i elfordon (särskilt de som också är pedaldrivna), eftersom de dessutom är de som lagrar minst energi per kilogram.
Som jag ser det är fördelen att du kan köra 45 km/h, vilket gör längre sträckor överkomligare bekvämt, plus att elmoppar finns i handeln. En viss nackdel är väl att man inte får sin dagliga motion, plus försäkring och ej väderskyddad (om man får trampa brukar man hålla sig varmare).
Velomobil + moped = elbil ------------------------- Vissa velomobiler börjar närma sig konceptet elbil, genom att ha en elmotor kraftigare än vad som är tillåtet på elcykel. De räknas då som EU-moped med krav på miniålder och försäkring, men får å andra sidan köras med motor i 45 km/h. De flesta tillåter fortfarande att du trampar, och beroende på vikt kan de gå rätt OK på bara trampkraft. Se exempelvis
Vissa är t.o.m. godkända som motorcykel, och börjar då riktigt närma sig konceptet bil, om än ett betydligt miljöbättre val än sk. "miljö"bilar.
Provkörning ----------- Om du bor i Uppsala vet jag att i alla fall Leffes Cykel har en elcykel. Om du vill titta på liggcykel eller velomobil är det enklast att ställa en fråga på liggcykelklubbens forum; se återigen http://liggister.org/. Jag har en Bromton och ett antal liggcyklar i Uppsala du gärna får prova.
Om du vill får du gärna berätta mer om din pendlingsväg. Vart blir det? Hör hursomhelst gärna av dig om hur det går i ditt fordonsval!
vänliga hälsningar Per Eric, Uppsala Cykelförening
PS. Jag skickar CC till HPVS forum/lista, så fler kan ge råd DS. -- ^): Per Eric Rosén http://rosnix.net/~per/ / per@rosnix.net GPG 7A7A BD68 ADC0 01E1 F560 79FD 33D1 1EC3 1EBB 7311