Halloj alla upprätta och liggande cyklister!
Jag kom hem från årets cykelsemester för en vecka sen men pga trassal med konvertering från ISDN till ADSL har jag dröjt med att mejla...
Det blev som planerat två veckor i Grekland, ett varv runt Peleponessos (moturs), en ö eller halvö, iprincip stor som Sicilien, ca 100 mil i omkrets. Flyg till och från Athen (Apollo). Allt som allt 117 mil på 12 effektiva cykeldagar. 10 europeiska landet avklarat...
Skall skriva en mer ordentligare reseskilldring då fotona från semestern är framkallade och lägga på hemsidan men skriver kort(?) hur det var de som är intresserade (Reinhold Skoglunds hemsida rekomenderas annars - bra reseskildringar och cykelsemestrar i Grekland).
Det blev en liggande semester, på kolfiberliggisen men packningen i bakkåpan. Tältade på kampingplattser men hade inte med kök och försökte ha så minimal packning som möjligt pga backarna och att bakkåpan eg inte är tillräckligt stor om man skall få lite överkapacitet för mat osv (ca 60 l skall bygga en ny på ca 90 l). ca 17kg exl mat och dricka. För övrigt hade liggcykeln precis innan förbättrats med en oljedämpning (eg oljefjäder utan fjäderfunktion för Mercedesbiluckor, köpt för 129kr på Biltema) på bakgaffeln i komplement till gummiklumpen vilket gjorde den något långsammare på tillbakavägen vilket i sin tur plockade bort det mesta av tendensen för överkast vid vissa gupp. Funkade över förväntan och visade sig bra då många Grekiska (asfalterade) vägar var rejält guppiga och ojämna.
Som helhet var semestern mycket trevlig även om det på den södra delen var kanske något för backigt (bla två pass med 1200m stigning och några med det halva), faktist i min mening något för varmt just i uppförsbackarna (trotts årstiden), och framförallt på tok för korta dagar (13 timmar ljus), men trevlig natur, flera trevliga vägar, bra kampingplattser, möjlighet till badande (ca 25-26 grader i vattnet), inte tillstymmelse till regn, kortbyxeväder hela tiden och framförallt som på cykelsemestrande generellt - massor av upplevelser och kontakt med lokalbefolkningen osv... Det var Medelhavet vilket betyder att folk inte håller inne med kommentarer vilket yttrade sig i massor av tutande av förbikörande bilar (mestadels glatt), vinkande, ropande, frågande osv... Sånt får man uppenbarligen räkna med om man cyklar liggcykel, och i viss mån fullpackad upprätt touring dock lite jobbigt i längden tyckte jag. Ungefär lika mycket kommentarer som då jag cyklade i södra Italien även om alla i Italien var odelat positiva och i många fall beundrande medan man i Grekland fick då och då sura kommentarer och elaka skratt... :o/
Bilisterna i Grekland kör som man gör i Medelhavsländer - hetsigt men uppmärksamt vilket faktist ofta känns säkrare då man cyklar än tex i Sverige där reglerna generellt följs bättre men där många bilister är ouppmärksamma. Grekiska bilisterna är dock inte lika trevliga mot cyklister som tex Italienska och Franska som tenderar bromsa in rejält och och köra lågt ifrån - mer som i Sverige eller England. Detta kommer sig antagligen i från att racercykling Italien och Frankrike är nationalsporter och massa färgglada smalhjulingcyklister hurtar fram på vägarna medan de få cyklister som finns i Grekland, med få undantag, är ungar på varuhushojjar. Och långfärdscyklister här och där (jag träffade sammanlagt ca 10st, tyska, amerikanska, engelska och schweiziska, bla ett amerikanskt par som var ute på en treårstur, hade cyklat i europa i ett år nu och hade planerat cykla jorden runt vilket dock grusades pga terrorattacken i USA)
Jag försökte hålla mig på vägen närmst vattnet men några kustvägar på samma sätt som i Italien och Frankrike var det ofta inte frågan om utan mer slingrande vägar en bit från havet speciellt på södra Peleponessos med rejäla backa upp och ner och inte som utmed den Italienska västkusten och Franska medelhavskusten direkt utmed vattnet. Faktiskt inte en enda tunnel, utan kring berg gick vägarna antingen runt eller över. Jag har förstått att många långfärdscyklister föredrar denna typer av kustvägar även om jag inte är beredd att hålla med även om de slingriga serpentinvägarna och stigningen förståss gav många vackra vyer. Utmed den södra delen av Peleponessos gick motorvägen paralellt med den äldre vilket gjorde att man slapp de flesta av bilarna men tyvärr inte många lastbilar och bussar. Motorvägarna kostar att åka på vilket kan vara ett skäl. Utmed den norra delen var många vägar iprincip helt bilfria (och lastbil/buss-fria), vilket var trevligt. :o)
En traditionel cykelsemster med kamping brukar betyda ett en relativt stor del av resan går åt att hitta bra och inte allt för dyra kampingar. Min karta (skala 1:300 000) visade kampingar med två symboler beroende på om de var öppna hela året eller bara på sommarn. De flesta fanns ungefär på samma platts i verkligheten men som alltid så existerande inte en del i verkligheten av olika anledningar (antagligen främst att de har lagt ner). Jag fick på kampingen i Corint ett medlemskap för en kampingklubb "Sunshine" vilket visade sig utmärkt då kampingar med i klubben fanns garanterat i verkligheten(!), hade bra service, rena toaletter och duschar och bra priser, mycket pga den 20 procentiga lågsesongsrabatten man fick. Valde kampingar i klubben då det var möjligt, blev 6 nätter. Rekomenderas!
Trotts att jag var ute så sent för sesången så var de flesta kampingarna fortfarande öppna och många var närmast fulla. Mestadels tyska husbilskampare men även många tältande bilister vilket är ovanligt i andra länder i Europa jag har varit i. Få rörliga och fasta husvagnar vilket är vanligast annars längre norut i Europa. Priserna jag fick betala låg kring ett genomsnitt på 50kr, mycket pga sesongsrabaten. Detta inkluderade alltid varm dusch då iprincip alla nyttjar soluppvärmda vattenberedare. Detta är nära genomsnittet jag har betalt i Europa och något lägre än utmed den Italienska kusten.
I Grekland är det direkt olagligt att kampa på andra plattser än legitimerade kampingplattser, men jag var tvungen att göra det ändå två av nätterna pga bristen på kanpingplattser på vissa ställen. En natt på en strand i sydöstra Peleponessos, en platts jag blev anvisad av några tyska touringcyklister jag träffade och som mycket riktigt, trotts förbudsskylten(!) utnyttjades av tre husbilar och rekomenderades av ortsbefolkningen.
Det var varmt som jag påtalade i början, 25-30 grader i skuggan men solen låg lågt och cyklade man söderut så brände den mer än den brukar göra mitt på sommarn och det kändes faktist varmare. Detta tillsammans med backarna gjorde att man svettades rejält och det gick åt mycket vatten, minst 4-5 liter om dagen (jag dricker vanligtvis ganska lite). Cykeln är utrustad med hållare för två flaskor under bakkåpan och där hängde jag vanliga 1,5 liters PET-varianter men bytte ut locken mot "plopplocket" som finns på Pripps-Energy-drickan (rekomenderas om man inte har slang!). Uttöver de tre litrerna som jag bar med blev det att fylla på eller köpa en till under eftermiddagen. Kranvattnet var alldeles utmärkt nästan överallt och vissa kampingar hade vattenkylare och watermakers för att rena vattnet om kravvattnet det inte råkade vara bra. Köpte bara en gång flaskvatten utan föredrog isté som jag tycker smakar bättre då det blir ljummet/solvarmt eller läsk för att få i mig socker.
Jag hade som jag skrev inget kök vilket betydde att den mestadels blev mackor som fick stå för huvuddelen av de långsamma kolhydraterna som är ett måste vid denna typ av fysisk aktivitet. Bredde för två dagar i taget och lade i locket på lådan vilket gjorde att de blev varma mackor (faktist godare) pga att lådan är kolfibersvart (nästa låda/stol skall vara ljus för att inte bli brännhet om den står i (Medelhavs)solen) Något restaurangbesök på de få snabbkök som fanns men jag tyckte främst att jag inte hade tid för traditionella restauranger pga de korta dagarna även om restaurangbesök nog inte blir mycket dyrare än mackorna. Frukt köpte jag utmed vägen och grönsaksbutiker. Har man med sig kök blir det mer omväxlande och framförallt billigare men som sagt varken utrymmet eller vikten tillät detta och dessutom hade det inte varit möjligt att laga mat på kvällarna på kampingarna som ofta inte var belysta varvid det var kolsvart kring kl 20.
Kommenterar slutligen Athen. Den nya flygplattsen ligger ca 3 mil öster om Athen och för att komma till Pelepenessos måste man antingen ta sig igenom Athen eller åka runt vilket blir en lång omväg. Första kilometrarna från flygplattsen är den enda vägen en 6-filig motorväg (dock utan tull och utan cykelförbudsskyltar). Inte alls trevligt då man cyklar. Athen är som cykelstad bland det värsta jag har varit med om - extrem stress, stora tätt trafikerade vägar, oändliga mängder avgaser, relativt långa distanser. Väster om Athen centrum finns de få allternativ till den 4-6-filiga extremt tungt trafikerade vägen. Jag har cyklat igenom många Europeiska storstäder men Athen är absolut bland de hemskaste. :o( Jag vyklade norr om staden åt ena hållet vilket var en lång omväg och gick genom långt ifrån trevliga industriområden.
Bäst allternativ är nog att åka söder om Athen och sen följa västkusten och gena över öarna väster om Athen, om man nu skall från flygplattsen till Peleponessos.
Skall man bese Athen och de antika lämningarna skall man nog göra det med något annat fortskaffningsmedel än cykel!
Närmsta kampingarna till flygplattsen ligger utmed östra kusten. 5-10 fågelkilometrar från flygplattsen men 20-30 cykelkilometrar pga motorvägen. Det finns en citykamping ca en mil väster om Athen centrum, men den vet jag inte hur den är. Närmsta österut efter Athen ligger 6 mil från Athen centrum, dvs ca 9-10 mil från flygplattsen.
Som helhet rekomenderar jag nog Italienska västkusten framför iallafall denna del av Grekland, om man skall ta en vår eller höst-cykelsemester i Medelhavsområdet. Inte fullt så backigt, väg närmare kusten, trevligare bilister, inte helt olik natur och inte fullt lika varmt är huvudskälen.
Annars rekomenderar jag fortfarande främst turen jag gjorde 1999: Nice österut, utmed kusten några dagar, (eller alternativt till Rom och söderut utmed kusten) sen norrut över Alperna, Schweiz, Lichtenstein, Österrike, Tyskland (södra, bla utmed Rehn), Holland, Tyskland (norra) och däriftån med färja över till Sverige. Tar 3-5 veckor, ger maximal omväxling både gällande natur, länder, vägar, väder osv...
Personligen vill jag nog ha en enkell platt semester nästa gång, i ett något kallare land, som känns mer civilicerat där inte alla tutar och troar, ett land med cykelvägar.... Har avklarat Holland, norra Tyskland och norra Belgien som uppfyller de kraven, men kanske Danmark?
Får se hur det blir med tiden. Till Grekland kommer jag vilket fall som helst då vi har familjens segelbåt i Grekland och och kommer att segla runt åtminstone en sommar (6 veckor).
Happ... De va de.
Ha re! /Lars... http://come.to/liggcykel