Hej Efter en cykeltur på upprätt cykel idag så inser jag åter igen att liggcykeln är mycket bekvämare och säkrare. Efter tre kilometer så känner jag av armbågar, händer och rumpa. Sidvinden får mig ur kurs gång på gång och varför ska man sitta så högt? Stora hjul rullar fint och fjädrar bra men jag saknar backspegel som jag har på alla liggcyklarna. Om tio år så är det vanlig (upprätt) cykel som är konstig och alla undrar hur man kan cykla på en sådan.
Men hur ska vi göra för att få alla att inse det?
Har ni några idéer?
Jag undrar över hur mycket vi behöver Trampkraft på papper?
Kan vi utveckla webbsidorna?
Ska vi försöka göra något nyhetsbrev per mäjl?
Behöver vi en förening eller ska vi slå ihop oss med några andra?
Ska vi arrangera något SM?
Eller en Cykelfest med självbygg (workshops), parader, seminarier och tävlingar?
Vad vill ni ha?
Vad ska vi göra?
SÄG NÅGOT!
Läs om Årsmötet här http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/ProgramHPVSgeneraforsamling2005.pdf
I framtiden ska vi kanske ha mötet via Internet? Vad tycker ni?
Vänliga hälsningar
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org 040-453774 0702092563 Prästagårdsvägen 17, Arrie 235 94 Vellinge
Hej Jan-Inge,
Nu du uppmuntrar mig så direkt, ska jag säga nåt.
Efter en cykeltur på upprätt cykel idag så inser jag åter igen att liggcykeln är mycket bekvämare och säkrare. Efter tre kilometer så känner jag av armbågar, händer och rumpa. Sidvinden får mig ur kurs gång på gång och varför ska man sitta så högt? Stora hjul rullar fint och fjädrar bra men jag saknar backspegel som jag har på alla liggcyklarna.
Det allt stämmer. Men det finns nackdelar också. Jag har nu cyklat till jobbet för 4 veckor på liggcykeln och den är inte så bekväm i stan. Det finns kurvar som jag kan inte ta med liggcykeln (det är värre med VK2 än med min äldra, men även på den är det svårt). Man har sämre sikt bakåt, även om man har en spegel. Jag har svårt att vända mitt huvud på liggcykeln. Och på nåt sätt svettas det mer på liggcykeln. PGA att man ligger på ryggen, men också darför att man vill gå fortare (varför köra 20 om man kan också köra 40??). Och jag blir trött av varje morgon får samma frågor och kommentar inför trafikljuset. "Kan man verkligen cykla på sånt?", "Det ser obekvämt ut", eller det värsta, att männsikor bara skrattar. Men ni känner säkert igen det här.
Om jag vill bara cykla runt i stan, än en vanlig cykel nog enklare. Men annars är en liggcykel att föredra. Nu har jag ungefär 7 km utanför stan och 5 km in i stan till jobbet, vilket gör att valet är svårt!
Men hur ska vi göra för att få alla att inse det?
Behöver vi det?
De flesta cyklister jag ser i Göteborg cyklar mindre än 5 km och oftast i stan. Jag skulle nog inte rekommandera en liggcykel för dem; kanske en bra stadscykel med en intern växelnav; men de flesta svenskarna vill inte betala mer än 1500 kronor för en cykel. Då är en liggcykel långt bort...
Utanför Göteborg cyklar jag ganska ofta tillsammans med landsvägcyklister. Några jag brukar cykla med har även försökt min liggcykel, men de vill inte byta. De vill inte känna sig annorlunda. Och de vill kunna cykla på Vätternrundan, Vännernrundan, Mälarnrundan osv var liggcyklister är förbjudna.
Efter nästan 15 år på en liggcykel förstår jag inte varför nån skulle vilja cykla på en landsvägscykel. Jag känner inte till nån fördel av sån cykel över en liggcykel. Kanske vändradien i stan.
Men varför måsta jag övertala andra människor om det? Jag har inget problem att låna ut min liggcykel (min Optima i så fall) eller att prata om vad jag tycker är fördelarna. Men jag vill inte bli liggcykelns Jehovas vitten. Dessutom tror jag inte att det fungerar. På Göteborgskalaset var det tusentalsmänniskor som har sett vår utställning av liggcyklar och fick information. Hur många nya liggcyklister blev det?
Vad jag ser som "problem" i vårt samhälle, är positionen av (privata) bilar. Bilens känslomässiga betydelsen är mycket stor idag. Hur många männsikor tar bilen för distanser mindre än 15 km? Hur mycket asfalt till behövs det i städer, och hur många dödar till? Såna frågor är för min del mycket viktigare än vadför cykel männsikor kör på.
Har ni några idéer?
Det bästa är nog att cykla och att blanda med andra cyklister. Jag cyklar med landsvägcyklister och har övertygad en att byta cykel i framtiden. Jag tänker även (om knät tillåter) bli medlem i ett stort lokalt cykelförening ( http://www.hisingensck.se/ ) som kör ofta. Jag tror att det kommer fler som vill köra på liggcykeln då.
Jag har ingen aning hur man når dem som tar bilen när distansen överskrider 500 m. Kanske när bensinpris blir 50 kronor/liter?
Jag undrar över hur mycket vi behöver Trampkraft på papper? Kan vi utveckla webbsidorna?
Jag tycker det är bra att ha nån form av information på papper. Jag brukar läsa Trampkraft när jag sitter i vardagsrummet och dricker nåt. Det är en helt annan känsla att ha nåt i händerna än att läsa på ett skärm.
Hur tänkte du utveckla webbsidorna? Vad vill du lägga till? Det finns förstås en skillnad mellan de amerikanska, engelska och holländska webbsidorna och liggister.org, men det är för en stor del pga antalet medlemmar.
Om du behöver hjälp med webbsidorna (eller nåt annat) så skulle jag nog vilja hjälpa till.
Ska vi försöka göra något nyhetsbrev per mäjl? Vad vill ni ha? Vad ska vi göra?
Vad ska nyhetsbrevet innehålla? Ett problem (eller en utmaning kanske) som jag ser med föreningen idag är att det är lite oklart vad man vill. Eller vad medlemerna vill. Många här i Göteborgstrakten är interesserade i att bygga olika former av cyklar. Jag är nog interesserad i att cykla mycket. Jag har undrat om en "vanlig" cykelförening skulle passa mitt behov bättre, även om jag cyklar på liggcyklar. Nu jag tänker på det, vad är det konkreta målet av hpv Sverige egentligen?
Förra året tycket jag att Hallandsloppet var roligt och ett bra tillfälle att träffas och att ha möte. Som Peter Markusson skrev tidigare är det tråkigt att sånt inte finns i år. Det är lite långt till Stockholm härifrån för att ha årsmöte utan att det finns nåt riktigt att cykla. Kanske det kan sammanfalla med ett annat lopp i Sverige nästa år, kanske i mitten av Sverige? (Halsbergsloppet?)
Ska vi arrangera något SM?
Det beror på; hur många är interesserade. Problemet, som jag har också pratat med Peter Markusson om, är att det är svårt att hitta ett bra ställe. Skulle det fungera att samarbeta med Danskarna, och att vi skapar ett insats i deras SM?
I framtiden ska vi kanske ha mötet via Internet? Vad tycker ni?
Jag tror nog det är roligt att träffas. Helst i samband med nåt sprotivt. Men visst, formella grejer kan man orna på internet också.
SÄG NÅGOT!
Jag hoppas att du fick nån insyn in vad jag tycker. Som sagt, jag vill gärna hjäpla till mer än jag gör idag; om du har förslag. En grej jag håller på med att skriva ner mina egna erfarenheter med liggcyklar, delar och att cykla på liggcyklar. Tyvärr är min svenska inte så bra än.
Mvh,
Berend.
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 8 maj 2005 vid 17:45 +0100 skrev:
SÄG NÅGOT!
Jag hoppas att du fick nån insyn in vad jag tycker. Som sagt, jag vill gärna hjäpla till mer än jag gör idag; om du har förslag. En grej jag håller på med att skriva ner mina egna erfarenheter med liggcyklar, delar och att cykla på liggcyklar. Tyvärr är min svenska inte så bra än.
Mvh,
Berend.
TACK Berend Mycket intressanta tankar. Jag tror också att liggcykeln gör sig bättre på lite längre sträckor. Själv har jag en bit in till närmsta samhälle då jag bor ute på landet och då är det perfekt med en liggcykel. Landskapet är lite holländskt, platt och mycket åkrar och blåst så med en liggcykel gärna med kåpa så ökar pendlingsavståndet rejält. Jag tror att här är liggcykeln perfekt för att ersätta bilen. I staden är som du säger det fullt tillräckligt med en billig skrotcykel som man kan cykla upp till en halvmil och sen kunna ställa var som helst utan att vara rädd för att någon ska pilla sönder cykeln.
Jag vill själv gärna ha Trampkraft på papper. Problemet är att det är mycket jobb och kostar alla föreningens pengar. Kan vi på något sätt dela på jobbet? Just nu är det Peter och jag som känner att det är vi som ska göra nästa nummer. Vi måste samla in texter och bilder, sätta samman det till en tidning och få ut det till medlemmarna. Är det någon som har någon snillrik idé hur vi ska kunna fördela arbetet?
Webbsidorna är en historia. Nu har vi en blogg där många kan skriva om de vill och alla kan kommentera. Vill du skriva på bloggen Berend så säg bara till så fixar vi inloggning till dig. Själv gillar jag webbforum bättre än maillista. Det är besvärligt att kolla i arkivet för maillistor för mig det är lättare att titta i webbforum. Vad tycker ni? I framtiden kan vi kanske dela upp webbsidorna så någon har hand om hembyggen, någon om tävlingar, någon om kalendarium osv? Utveckla mer? Ja jag tycker det har hänt mycket med våra webbsidor sedan vi började på webben. Vem vet vad som väntar bakom nästa hörn? När vi började så hade vi ingen aning om vad blogg var eller wiki eller något annat. Vad kan behövas? Det behöver inte vara något tekniskt heller. Någon kanske kommer på någon tävling som fototävlingen vi har haft eller många gillar listor tio i topp med liggcyklar eller vad man nu kan hitta på?
Nyhetsbrevet per mail var tänkt som ett sätt att visa att vi finns och vad vi gör för tidningar, TV, institutioner, föreningar och andra.
Bygga har nog sin plats i föreningen. Det är många som bygger och kanske ännu fler som drömmer om att bygga något.
Tävla är utvecklande men man behöver inte tävla på traditionellt cykelvis det går att variera mycket.
Träffas är det viktigaste men att åka hundratals mil för ett årsmöte för egna pengar är kanske inte det man prioriterar först. Själva årsmötet blir kanske mest demokraftiskt om man håller mötet via en kombinerad chat och wiki? SEn så har man mer "rena" cykelträffar med olika aktiviteter för att träffas med cyklar/HPVer!
Föreningens mål är: (citat ur stadgarna) "§2 Verksamhetsinriktning HPV Sverige är en ideell förening med uppgift att bredda intresset för alla fordon av HPVtyp inom Sverige. Syftet är att stödja HPV i alla dess former framför allt det mindre vanliga (dvs ej vanlig cykling)...." Läs mer i HPVS stadgar http://www.liggister.org/stadgarhpvs.pdf
Hoppas det var lite svar på dina funderingar Berend?
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org 040-453774 0702092563 Prästagårdsvägen 17, Arrie 235 94 Vellinge
Hej!
Efter Berends nyanserade och läsvärda svar vill jag också lägga mig i diskussionen.
För att börja från slutet: Trampkraft är en viktig och uppskattad medlemsförmån som vi ska bevara och utveckla. Texter och bilder kan produceras av vem som helst i föreningen och tidningen fungerar därför som ett forum för att bredda var och ens hpv-intresse.
Problemet är produktionen. Papper är roligt men idag är det exklusivt. Det kostar mycket tid och även en hel del pengar att producera på papper. Jag föreslår att Trampkraft helt och hållet görs digitalt och distribueras som pdf-fil till medlemmarna. Känner man för att läsa på papper printar man ut sitt ex. Man fick då ha en enklare layout som baseras på stående A4 men det tycker inte jag innebär någon större förlust. I gengäld behöver vi inte hålla igen på sidantalet av rädsla för att tryckkostnaderna ska skena iväg. Bilderna kan visas i färg men kan lika väl printas ut i svart/vitt.
En annan kul grej med pdf är att man kan lägga in länkar i texterna.
Till de som inte har tillgång till dator (eller av annan anledning önskar så) skickar vi printade exemplar.
On May 8, 2005, at 17:45, Berend van Wachem wrote:
Det allt stämmer. Men det finns nackdelar också. Jag har nu cyklat till jobbet för 4 veckor på liggcykeln och den är inte så bekväm i stan. Det finns kurvar som jag kan inte ta med liggcykeln (det är värre med VK2 än med min äldra, men även på den är det svårt). Man har sämre sikt bakåt, även om man har en spegel. Jag har svårt att vända mitt huvud på liggcykeln. Och på nåt sätt svettas det mer på liggcykeln. PGA att man ligger på ryggen, men också darför att man vill gå fortare (varför köra 20 om man kan också köra 40??).
Aah, liggcykelfällan! Man kör utav helvete, som om någon jagade en. Ända tills man kommer på att det är man själv ...
Faktum är att människor i omgivande trafikmiljö uppvisar en mer öppen och positiv atttyd till mig på liggcykeln om jag cyklar långsamt och anpassar mig till övrig cykeltrafik än om jag blåser på som om jag försökte bevisa något.
Vad jag ser som "problem" i vårt samhälle, är positionen av (privata) bilar. Bilens känslomässiga betydelsen är mycket stor idag. Hur många männsikor tar bilen för distanser mindre än 15 km? Hur mycket asfalt till behövs det i städer, och hur många dödar till? Såna frågor är för min del mycket viktigare än vadför cykel männsikor kör på.
Hear, hear!
Ett problem (eller en utmaning kanske) som jag ser med föreningen idag är att det är lite oklart vad man vill. Eller vad medlemerna vill. Många här i Göteborgstrakten är interesserade i att bygga olika former av cyklar. Jag är nog interesserad i att cykla mycket. Jag har undrat om en "vanlig" cykelförening skulle passa mitt behov bättre, även om jag cyklar på liggcyklar. Nu jag tänker på det, vad är det konkreta målet av hpv Sverige egentligen?
Vad man kallar en bra fråga ...
... som vi borde diskutera mycket mer.
olaf
On 2005-05-08, at 18.46, Jan-Inge Ljungberg wrote:
Träffas är det viktigaste men att åka hundratals mil för ett årsmöte för egna pengar är kanske inte det man prioriterar först. Själva årsmötet blir kanske mest demokraftiskt om man håller mötet via en kombinerad chat och wiki? SEn så har man mer "rena" cykelträffar med olika aktiviteter för att träffas med cyklar/HPVer!
Jag tycker detsamma. Eftersom föreningen är så utspridd över landet är det mest demokratiskt att ha årsmötet via nätet. Medlemmar utan egen nätåtkomst kan säkert skaffa sig sådan via kommunala bibliotek eller kompisar. Möjligheterna att deltaga blir i alla fall bättre för fler än om man ska behöva kosta på sig en dyr resa.
===
On 2005-05-08, at 18.53, Olaf Johansson wrote:
Jag föreslår att Trampkraft helt och hållet görs digitalt och distribueras som pdf-fil till medlemmarna. Känner man för att läsa på papper printar man ut sitt ex. Man fick då ha en enklare layout som baseras på stående A4 men det tycker inte jag innebär någon större förlust. I gengäld behöver vi inte hålla igen på sidantalet av rädsla för att tryckkostnaderna ska skena iväg. Bilderna kan visas i färg men kan lika väl printas ut i svart/vitt.
En annan kul grej med pdf är att man kan lägga in länkar i texterna.
Till de som inte har tillgång till dator (eller av annan anledning önskar så) skickar vi printade exemplar.
Tycker jag i och för sig är en bra idé. Men jag tror inte det löser några problem – svårigheten är inte att få tidningen tryckt och distribuerad, utan att få ihop materialet, och den svårigheten kvarstår oavsett format.
===
Hej allesammans! Det verkar bli ett mycket intressant årsmöte att döma av diskussionen nedan som redan startat. MEN hittills är det bara 9 som anmält sig!?! Jag har förstått att en del tvekar att resa till Stockholm utan liggcykel, det är som att komma till Nobelmiddagen utan frack. Därför ska jag demonstrera min specialsydda väska med vilken man, än så länge obehindrat, åker tåg tvärs och kors över landet. Med sin liggcykel. Alltså anmäl er, till mig. Mvh krister@spolander.se 08 720 01 25
-------------------------
Hej Jan-Inge,
Nu du uppmuntrar mig så direkt, ska jag säga nåt.
Efter en cykeltur på upprätt cykel idag så inser jag åter igen att liggcykeln är mycket bekvämare och säkrare. Efter tre kilometer så känner jag av armbågar, händer och rumpa. Sidvinden får mig ur kurs gång på gång och varför ska man sitta så högt? Stora hjul rullar fint och fjädrar bra men jag saknar backspegel som jag har på alla liggcyklarna.
Det allt stämmer. Men det finns nackdelar också. Jag har nu cyklat till jobbet för 4 veckor på liggcykeln och den är inte så bekväm i stan. Det finns kurvar som jag kan inte ta med liggcykeln (det är värre med VK2 än med min äldra, men även på den är det svårt). Man har sämre sikt bakåt, även om man har en spegel. Jag har svårt att vända mitt huvud på liggcykeln. Och på nåt sätt svettas det mer på liggcykeln. PGA att man ligger på ryggen, men också darför att man vill gå fortare (varför köra 20 om man kan också köra 40??). Och jag blir trött av varje morgon får samma frågor och kommentar inför trafikljuset. "Kan man verkligen cykla på sånt?", "Det ser obekvämt ut", eller det värsta, att männsikor bara skrattar. Men ni känner säkert igen det här.
Om jag vill bara cykla runt i stan, än en vanlig cykel nog enklare. Men annars är en liggcykel att föredra. Nu har jag ungefär 7 km utanför stan och 5 km in i stan till jobbet, vilket gör att valet är svårt!
Men hur ska vi göra för att få alla att inse det?
Behöver vi det?
De flesta cyklister jag ser i Göteborg cyklar mindre än 5 km och oftast i stan. Jag skulle nog inte rekommandera en liggcykel för dem; kanske en bra stadscykel med en intern växelnav; men de flesta svenskarna vill inte betala mer än 1500 kronor för en cykel. Då är en liggcykel långt bort...
Utanför Göteborg cyklar jag ganska ofta tillsammans med landsvägcyklister. Några jag brukar cykla med har även försökt min liggcykel, men de vill inte byta. De vill inte känna sig annorlunda. Och de vill kunna cykla på Vätternrundan, Vännernrundan, Mälarnrundan osv var liggcyklister är förbjudna.
Efter nästan 15 år på en liggcykel förstår jag inte varför nån skulle vilja cykla på en landsvägscykel. Jag känner inte till nån fördel av sån cykel över en liggcykel. Kanske vändradien i stan.
Men varför måsta jag övertala andra människor om det? Jag har inget problem att låna ut min liggcykel (min Optima i så fall) eller att prata om vad jag tycker är fördelarna. Men jag vill inte bli liggcykelns Jehovas vitten. Dessutom tror jag inte att det fungerar. På Göteborgskalaset var det tusentalsmänniskor som har sett vår utställning av liggcyklar och fick information. Hur många nya liggcyklister blev det?
Vad jag ser som "problem" i vårt samhälle, är positionen av (privata) bilar. Bilens känslomässiga betydelsen är mycket stor idag. Hur många männsikor tar bilen för distanser mindre än 15 km? Hur mycket asfalt till behövs det i städer, och hur många dödar till? Såna frågor är för min del mycket viktigare än vadför cykel männsikor kör på.
Har ni några idéer?
Det bästa är nog att cykla och att blanda med andra cyklister. Jag cyklar med landsvägcyklister och har övertygad en att byta cykel i framtiden. Jag tänker även (om knät tillåter) bli medlem i ett stort lokalt cykelförening ( http://www.hisingensck.se/ ) som kör ofta. Jag tror att det kommer fler som vill köra på liggcykeln då.
Jag har ingen aning hur man når dem som tar bilen när distansen överskrider 500 m. Kanske när bensinpris blir 50 kronor/liter?
Jag undrar över hur mycket vi behöver Trampkraft på papper? Kan vi utveckla webbsidorna?
Jag tycker det är bra att ha nån form av information på papper. Jag brukar läsa Trampkraft när jag sitter i vardagsrummet och dricker nåt. Det är en helt annan känsla att ha nåt i händerna än att läsa på ett skärm.
Hur tänkte du utveckla webbsidorna? Vad vill du lägga till? Det finns förstås en skillnad mellan de amerikanska, engelska och holländska webbsidorna och liggister.org, men det är för en stor del pga antalet medlemmar.
Om du behöver hjälp med webbsidorna (eller nåt annat) så skulle jag nog vilja hjälpa till.
Ska vi försöka göra något nyhetsbrev per mäjl? Vad vill ni ha? Vad ska vi göra?
Vad ska nyhetsbrevet innehålla? Ett problem (eller en utmaning kanske) som jag ser med föreningen idag är att det är lite oklart vad man vill. Eller vad medlemerna vill. Många här i Göteborgstrakten är interesserade i att bygga olika former av cyklar. Jag är nog interesserad i att cykla mycket. Jag har undrat om en "vanlig" cykelförening skulle passa mitt behov bättre, även om jag cyklar på liggcyklar. Nu jag tänker på det, vad är det konkreta målet av hpv Sverige egentligen?
Förra året tycket jag att Hallandsloppet var roligt och ett bra tillfälle att träffas och att ha möte. Som Peter Markusson skrev tidigare är det tråkigt att sånt inte finns i år. Det är lite långt till Stockholm härifrån för att ha årsmöte utan att det finns nåt riktigt att cykla. Kanske det kan sammanfalla med ett annat lopp i Sverige nästa år, kanske i mitten av Sverige? (Halsbergsloppet?)
Ska vi arrangera något SM?
Det beror på; hur många är interesserade. Problemet, som jag har också pratat med Peter Markusson om, är att det är svårt att hitta ett bra ställe. Skulle det fungera att samarbeta med Danskarna, och att vi skapar ett insats i deras SM?
I framtiden ska vi kanske ha mötet via Internet? Vad tycker ni?
Jag tror nog det är roligt att träffas. Helst i samband med nåt sprotivt. Men visst, formella grejer kan man orna på internet också.
SÄG NÅGOT!
Jag hoppas att du fick nån insyn in vad jag tycker. Som sagt, jag vill gärna hjäpla till mer än jag gör idag; om du har förslag. En grej jag håller på med att skriva ner mina egna erfarenheter med liggcyklar, delar och att cykla på liggcyklar. Tyvärr är min svenska inte så bra än.
Mvh,
Berend.
_______________________________________________ HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Berend van Wachem wrote:
Och på nåt sätt svettas det mer på liggcykeln. PGA att man ligger på ryggen, men också darför att man vill gå fortare
Glöm inte det mest elementära. Luftmotstånd = avkylning! Det går lättare och fortare men man kyls av mindre än på en upprätt cykel i måttliga farter. Så i stan, t.ex, när man måste starta/stanna ofta och inte hinner komma upp i ordentlig fart, blir man varmare.
För det mesta är det en fördel med lägre avkylning (man kan cykla i måttliga kläder även i kallare väderlek) men ibland svettas man mer. ' /Torsten
Cykelfest med självbygg (workshops)
Se till att få bort hembyggestämpeln på liggcyklar!!! Om det skall bli en folkrörelse så får det inte vara "hack" utan det skall vara coola (dyra) saker som folk kan köpa.
Jfr, hur många bygger diamantcyklar?
Jag ser hembygge som en möjlighet. Jag skulle inte ha råd att köpa en liggcykel. Vi kanske skulle jobba för att ta fram ritningar så att inte alla behöver göra samma misstag. Då finns det inte någon anledning till att hembyggen skulle bli sämre än köpta.
Ett annat sätt för att få in fler i kretsen tror jag är att göra om den här E-post listan till ett forum. Då är det lättare att komma in utifrån.
/Daniel Eidborn
Peter Parnes wrote:
Cykelfest med självbygg (workshops)
Se till att få bort hembyggestämpeln på liggcyklar!!! Om det skall bli en folkrörelse så får det inte vara "hack" utan det skall vara coola (dyra) saker som folk kan köpa.
Jfr, hur många bygger diamantcyklar?
On May 8, 2005, at 18:29, Daniel Eidborn wrote:
Jag ser hembygge som en möjlighet. Jag skulle inte ha råd att köpa en liggcykel. Vi kanske skulle jobba för att ta fram ritningar så att inte alla behöver göra samma misstag. Då finns det inte någon anledning till att hembyggen skulle bli sämre än köpta.
Hembyggen blir aldrig riktigt färdiga (i byggarens ögon) de blir lite klumpigare (ibland) och de blir inte lika snygga som köpta, men det är kul och i alla fall jag har lärt mig väldigt mycket under arbetet.
Danskarna har kommit längre på den här vägen med sin Odensecykel och sin Evita – båda är "open-source" projekt som alla kan få ta del av. Istället för att börja från scratch borde vi i så fall tala med dem.
Ett annat sätt för att få in fler i kretsen tror jag är att göra om den här E-post listan till ett forum. Då är det lättare att komma in utifrån.
Åååååh, nu är vi två! Jag trodde jag var den ende som hett efterlängtar ett forum. Maillistan har stora begränsningar när det gäller enkel åtkomst av lagrad information och kunskap. Det blir inte heller samma vi-känsla (community) som på ett forum, och som du säger, hur många snubblar in här av en händelse?
olaf
forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum!
/Daniel Eidborn
Peter Parnes wrote:
Cykelfest med självbygg (workshops)
Se till att få bort hembyggestämpeln på liggcyklar!!! Om det skall bli en folkrörelse så får det inte vara "hack" utan det skall vara coola (dyra) saker som folk kan köpa. Jfr, hur många bygger diamantcyklar?
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Hembyggen blir aldrig riktigt färdiga (i byggarens ögon) de blir lite klumpigare (ibland) och de blir inte lika snygga som köpta, men det är kul och i alla fall jag har lärt mig väldigt mycket under arbetet.
Just nu cyklar jag på min första liggcykel. Byggd utan budget och ritningar eller erfarenhet av andra liggcyklar. Den är mycket riktigt inte särskilt vacker, och är inte att betrakta som klar. Men den blev bättre än man skulle kunna förvänta sig med de förutsättningarna. Men om man bygge efter ritning kan man lägga krutet på att det blir snyggt, istället för att svetsa, prova, kapa, svetsa, prova, osv. Nu rtor jag att jag vet vad jag vill bygga. Men nu vill jag ha ritnignar innan jag börgar. Så att det kan bli en snygg färdig cykel.
Danskarna har kommit längre på den här vägen med sin Odensecykel och sin Evita – båda är "open-source" projekt som alla kan få ta del av. Istället för att börja från scratch borde vi i så fall tala med dem.
Det låter som en bra ide. Jag har inte koll på de cyklarna. Men det borde gå att göra ritningar till cyklar i några olika stuk.
Ett sådan arbete borde gå ganska smidigt i ett forum.
/Daniel
Hej Olof och andra,
Åååååh, nu är vi två! Jag trodde jag var den ende som hett efterlängtar ett forum. Maillistan har stora begränsningar när det gäller enkel åtkomst av lagrad information och kunskap. Det blir inte heller samma vi-känsla (community) som på ett forum, och som du säger, hur många snubblar in här av en händelse?
olaf
forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum!
Har vi nån som kan/vill bygga en forum? Har vi en server var vi kan köra phpBB? Om ni vill, vill jag gärna hjälpa till för att få det att fungera.
Mvh, Berend.
Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se på den 10 maj 2005 vid 09:25 +0100 skrev:
Har vi nån som kan/vill bygga en forum? Har vi en server var vi kan köra phpBB? Om ni vill, vill jag gärna hjälpa till för att få det att fungera.
Mvh, Berend.
Hej Vi har ett vilande forum här! http://www.parnes.com/hpvsforum/
Berend skriver du något till kommande Trampkraft? Andra får också komma in med material till Trampkraft. Vi tänkte få ut nästa nummer lagom efter årsmötet så vi får in rapport därifrån och årsmötesprotokollet. NI KOMMER VÄL TILL ÅRSMÖTET? Läs mer här om årsmötet 21 maj http://www.parnes.com/hpvsblog/archives/000797.html
Vi ses 21 maj
*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_,.-:*'``'*:-.,_:-.,_,.-:*
Jan-Inge Ljungberg webmaster@liggister.org Kassör HPV Sverige www.liggister.org 040-453774 0702092563 Prästagårdsvägen 17, Arrie 235 94 Vellinge
On 2005-05-10, at 09.25, Berend van Wachem wrote:
Hej Olof och andra,
Åååååh, nu är vi två! Jag trodde jag var den ende som hett efterlängtar ett forum. Maillistan har stora begränsningar när det gäller enkel åtkomst av lagrad information och kunskap. Det blir inte heller samma vi-känsla (community) som på ett forum, och som du säger, hur många snubblar in här av en händelse? olaf forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum! forum!
Har vi nån som kan/vill bygga en forum? Har vi en server var vi kan köra phpBB? Om ni vill, vill jag gärna hjälpa till för att få det att fungera.
Jag föredrar maillistor före webbfora.
Det torde dock inte vara någon svårighet att kombinera båda. Alla inlägg på forumet skickas per automatik till maillistan, alla inlägg in till maillistan skickas till forumet. Man måste givetvis införa an spärr mot rundgång.
Det finns kanske webbfora med denna funktionalitet redan?
MVH
Sverker
On 2005-05-08, at 16.03, Jan-Inge Ljungberg wrote:
Jag undrar över hur mycket vi behöver Trampkraft på papper?
Jag behöver den inte. Visserligen är det trevligt med ett pappaer i näven att läsa, men inte så till den grad att jag förkastar en webversion.
Kan vi utveckla webbsidorna?
Alldeles säkert. Inget är ju så bra att det inte kan göras bättre!
Behöver vi en förening eller ska vi slå ihop oss med några andra?
Vi behöver en förening, men den kan ju utgöra en avdelning av en annan förening. För oss skulle väl Cyckelfrämjandet ett Cykelsällskapet kunna utgöra huvudorganisation. Problemet är just att det finns två organisationer – vilken är att föredra?
Eller en Cykelfest med självbygg (workshops), parader, seminarier och tävlingar?
Jag tror att sådana evenemang arrangeras bäst på det lokala planet, och i samarbete med andra organisationer. Här i Syd har vi ju deltagit i en del arrangemang på senare år, som drar publik även till oss.
MVH
Sverker