Jag cyklade 9 mil igår! Inte direkt en sträcka att skryta med, inte ens om man väger in att jag hade en fullständig touringpackning (30kg fördelat på 5 väskor) packat på hojjen. Men det var på en upprätt cykel (alltså INTE en liggcykel), och faktiskt den längsta turen jag gjort på en upprätt sedan den sista upprätta cykelsemestern för 8 år sedan. Sedan dess har jag alltid valt liggcykel till alla längre turer (bekvämare, roligare och varmare då det är kyligt ute).
Vän av ordning kanske försynt undrar: Varför välja en upprätt cykel för touring då man har flera lämpliga touringliggcyklar? Nu var förutsättningen för semestern att cykeln skulle vara ihopfällbar, gå att få in i tältet (gömma) tillsammans med packningen (jag har ett 2-manna utan ytterområden), helst samtidigt som jag sover. Cykeln måste för denna semester även gå att transportera på tåg och buss (gömd i en väska). Samtidigt ville jag inte spendera allt för mycket efterssom det bara blir en relativt kort cykelsemester (någon eller några veckor i Tyskland och Danmark), och att jag troligtvis väljer en liggcykel (helst en tadpoletrike) till nästa cykelsemester. Jag fick alltså utgå från vad jag hade hemma och omvandla detta till en touringcykel.
Jag hade tre ihopfällbara alternativ: 1. Brompton T5 2. A-bike 3. Biltema vikcykel
Bromptonen är bra att cykla på, även längre sträckor. Den är troligtvis den fullvuxna cykeln med bäst ihopfällningssystem. Den är dock svår att omvandla till en riktig touringcykel med lowriders fram och minst 500% utväxling (20-100 gear-inch). Dessutom har jag lämnat Bromptonen i segelbåten (Kroatien) efterssom det inte var gångbart att frakta den fram och tillbaka via flyg varje år.
A-biken är med sina extremt små mått och sin låga vikt en superb cykel inom sitt användningsområde: cykling kortare sträckor mellan olika färdmedel. A-biken är dock knappast en långfärdscykel, än mindre en touringcykel (även om jag har cyklat som mest 30km på en dag med A-biken och transporterat som mest 40kg (vagn bakom cykeln)).
Biltemavikisen är marknadens troligtvis prisvärdaste ihopfällbara cykel, med ett pris på 1700kr och med rejäl och styv aluminiumram. Det medföljande växelsystemet är dock kasst. Biltemavikisen har dock visat sig vara en ypperlig cykel för uppgradering till touringbruk. 20-tumshjulen (406mm) medger enkelt val av högkvalitativa däck och enkel upphänging av lowriders fram och en touringpakethållare bak. Naven är standard-MTB-bredd varvid det är relativt enkelt att få till ett lämpligt växelsystem. Hjulbasen på 103cm ligger inom samma område som för många "riktiga" touringcyklar.
Sagt och gjort har jag uppgraderat Biltemavikisen till något som visade sig bli en utmärkt touringcykel (om man väger in att det är en upprätt cykel som saknar fjädring). Jag har uppgraderat alla delar som jag ansåg nödvändiga (växelsystem, vevparti, däck, pedaler, kedjeskydd, pakethållare, sadel, backspegel, handtag och lite till) mestadels med någorlunda högkvalitativa delar från rena lågprisinköpskällor (Biltema, Jula, Cyclecomponents) samt bagagnat för att hålla kostnaden nere. Därmed har jag fått fram en, mycket bra ihopfällbar touringcykel för under 4000kr komplett. Det finns faktist fördelar mot en traditionell storhjult upprätt touringcykel: Framförallt gör de små hjulen gör att packningen sitter både lågt och extremt stabilt samtidigt som att rullmotståndet på vanlig asfalt inte har försämrats då jag har bytt till högkvalitativa lättrullade slicksdäck. Man kan packa cykeln mycket tungt utan att det påverkar stabiliteten (jag har provat långfärdsvikisen med 30kg packning i som mest 50km/h). Samtidigt bör det nog vara på platts att påpeka att detta nog inte är en touringcykel för storväxta: anståndet mellan sadeln och styret är begränsat (man sitter relativt upprätt) och man kan inte höja sadeln speciellt mycket mer än att det passar mig som är 174cm. Det är därtill är det osäkert om cykeln hanterar hur mycket vikt som helst. Jag väger bara 58 kg, inkl 30 kg packning och 15 kg cykel hamnar vikten strax över 100 kg, vilket ju inte är mycket mer än vad en större cyklist med cykel utan packning väger.
Efter semestern, i mitten eller slutet av augusti, återkommer jag förståss med en redovisning hur turen gick, hur den vikbara budget-touringcykel funkade, samt den sedan länge utlovade recenstionen/jämförelsen mellan fyra olika ihopfällbara cyklar (Brompton, A-bike, Biltema vikis och Microbike), allt förståss inkl bilder.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Lars, ser verkligen fram emot att läsa dina omdömen.
Microbike är ju inte lätt att få tag i nu. Säljs begagnad i två olika modeller 300 mm plastekrad och 400 mm stålekrat. Så om du bara har ena modellen försök få hälsa på de på listan som har den andra sorten.
Synd att Biltema tog den ur sortimentet. Borde inte någon av oss ringa och fråga om den kommer till nästa vår sommar katalog?
Annars finns ju den dubbelt dyrare Urbanista förstås.
Fred Werter wrote:
Synd att Biltema tog den ur sortimentet. Borde inte någon av oss ringa och fråga om den kommer till nästa vår sommar katalog?
Annars finns ju den dubbelt dyrare Urbanista förstås.
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Netto har för närvarande en vikcykel (treväxlad) för 1500. Mycket lik biltemas. I alla fall i Eslöv finns det ett antal kvar Henning
Den lör, 25 augusti 2007 22:14 skrev Henning Wright:
Netto har för närvarande en vikcykel (treväxlad) för 1500. Mycket lik biltemas. I alla fall i Eslöv finns det ett antal kvar Henning
Netto i Hässleholm säljer en svart vikcykel med aluminiumram, 20" hjul och treväxlat Shimanonav för 999 kr. Sju stycken kvar.
Netto har för närvarande en vikcykel (treväxlad) för 1500. Mycket lik biltemas. I alla fall i Eslöv finns det ett antal kvar Henning
Cykeln går inte att finna bland de aktuella erbjudandena på www.netto.se, kanske den tillhör att tidigare erbjudande men om det är en motsvarande Biltemas före detta, dvs i första hand med en gedigen Aluminiumram, är det t.o.m ett bättre köp. Växelsystemet på Biltemas var ändå helt felaktigt, på tok för lågt växlad kedjeväxel av modell superbudget och med en navväxel är det lätt att komma runt problemet ifall även Nettos skulle vara för lågt växlad genom att byta drevet på navet mot en mindre (finns 13 tänder som minst), eller i värsta fall vevpartiet fram (hyfsade endelade vevparti för navväxlar från Prowheel kostar kring en hundring på Cykelringen och Sportex). Därtill är det bättre om en ihopfällbar cykel som just används som ihopfällbar har en navväxel framför kedjeväxel, mindre risk för att smutsa ner när man fäller ihop cykeln eller bär den (helinkapsling är möjlig), mindre känslig om man skulle slå mot något (undantaget om navväxeln har en klickbox) och mindre krav på underhåll.
/Lars Viebke www.viebke.nu
Lars Viebke wrote:
Netto har för närvarande en vikcykel (treväxlad) för 1500. Mycket lik biltemas. I alla fall i Eslöv finns det ett antal kvar Henning
Cykeln går inte att finna bland de aktuella erbjudandena på www.netto.se, kanske den tillhör att tidigare erbjudande men om det är en motsvarande Biltemas före detta, dvs i första hand med en gedigen Aluminiumram, är det
Det stämmer att det är kvarvarande cyklar från tidigare erbjudanden. Har inte testat den så jag kan inte uttala mig om kvalitet o dyl Henning
Härom dagen var Klas och jag på studiebesök på Netto. Först ville de inte packa upp cykeln för påseende, "vi får inte lov", upprepade den unge mannen gång på gång. Efter en stund gav han med sig. Vi kikade så gott vi kunde och satte även ihop cykeln i ramgångjärnet. Peter berättade på Happy att när han gjort samma inspektion på Nettocykeln fanns det glapp i denna skarv. Men det här exemplaret såg ok ut. Så idag knallade Klas ner och köpte lådan som blivit hoptejpad efter vår inspektion. Hemma hos mig pumpade vi däcken, spände ekrarna, justerade sadeln och bakbromsen. Mitt omdöme är att om cykeln bara håller, har man fått mycket för 999 kronor: V-bromsar, alufälgar, höj- och sänkbart styre, pakethållare, treväxlat shimanonav med broms (så man har i praktiken 3 bromsar). Cykeln är till och med snygg. På provturen känns den stabil och går snällt på asfalt. Drevningen är dock hopplöst låg, man spinner ut i 20 km/h känns det som. Men det är enkelt fixat med en ny "sprocket". När man fäller ihop hojen märker jag skillnaden mot min Brompton. Paketet blir inte lika litet men är för den skull inte stort. Cykeln får inte plats mellan sätena på bussen som en Brompton, och den är knepigare att bära, ungefär samma storlek som en Birdie uppskattar jag. Hopfälld står Nettohojen inte av sig självt utan rasar platt till marken. Vill man ha paketet samlat använder man den medföljande velcroremsan som sätts omkring ramen och styret.
Slutomdöme: förvånansvärt bra (synlig) kvalitet i den tig-svetsade aluminiumramen, bra geometri, okej komponenter, bra på vägen och okej hopfälld såvida man inte kräver riktigt kompakta mått och lätt hantering.
Det finns några stycken kvar på Netto i Hässleholm ...
Se där!
Jag kikade på cykeln på Netto på Andra Långgatan i Göteborg. Problemet var att leden troligen krävde efterdragning av muttern i snabblåset. Även Biltemas vikcyklar har haft samma problem. Det räcker inte riktigt med bara ett snabblås. Om man bara utför den ovanstående operationen, och kollar att låset inte gängar upp sig, så borde det gå bra.
Cykeln kostade ursprungligen 1 400 Kr i Göteborg. 999 Kr låter som ett rätt bra pris, jo. Jag kanske skall ta en sväng förbi Netto här och kolla, igen. Fast jag har sett två cyklar ute på stan, så kanske de flesta blev sålda här i storstan...
31 aug 2007 kl. 13.31 skrev Olaf Johansson:
Härom dagen var Klas och jag på studiebesök på Netto. Först ville de inte packa upp cykeln för påseende, "vi får inte lov", upprepade den unge mannen gång på gång. Efter en stund gav han med sig. Vi kikade så gott vi kunde och satte även ihop cykeln i ramgångjärnet. Peter berättade på Happy att när han gjort samma inspektion på Nettocykeln fanns det glapp i denna skarv. Men det här exemplaret såg ok ut. Så idag knallade Klas ner och köpte lådan som blivit hoptejpad efter vår inspektion. Hemma hos mig pumpade vi däcken, spände ekrarna, justerade sadeln och bakbromsen. Mitt omdöme är att om cykeln bara håller, har man fått mycket för 999 kronor: V- bromsar, alufälgar, höj- och sänkbart styre, pakethållare, treväxlat shimanonav med broms (så man har i praktiken 3 bromsar). Cykeln är till och med snygg. På provturen känns den stabil och går snällt på asfalt. Drevningen är dock hopplöst låg, man spinner ut i 20 km/h känns det som. Men det är enkelt fixat med en ny "sprocket". När man fäller ihop hojen märker jag skillnaden mot min Brompton. Paketet blir inte lika litet men är för den skull inte stort. Cykeln får inte plats mellan sätena på bussen som en Brompton, och den är knepigare att bära, ungefär samma storlek som en Birdie uppskattar jag. Hopfälld står Nettohojen inte av sig självt utan rasar platt till marken. Vill man ha paketet samlat använder man den medföljande velcroremsan som sätts omkring ramen och styret.
Slutomdöme: förvånansvärt bra (synlig) kvalitet i den tig-svetsade aluminiumramen, bra geometri, okej komponenter, bra på vägen och okej hopfälld såvida man inte kräver riktigt kompakta mått och lätt hantering.
Det finns några stycken kvar på Netto i Hässleholm ...
Med vänlig hälsning, Peter Markusson
Tel. 031- 12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda
Hej Det stämmer att jag införskaffade denna (netto)cykel. Då detta var i fredags så har jag inte cyklat så långt.Det fungerade mycket smidigt på tåget från Hässleholm och även in i ett klassrum.Dock har jag inte testat buss än. Jag ämnar ha ett fodral till cykeln så blir det sannoligt smidigare. Andledningen at jag införskaffade denna märkliga tingest (förutom att jag är prylbög) är att jag ser en frihet att i samband med kollektivresor kunna utvidga och komplimentera kollektivtrafikens täckningsområde. Det primära behovet är dock i huvudsak mellan biltema o högskolan och att slippa pendeltåget i köpenhamn när jag hälsa på min syster. Fast jag skulle ju ha en ny liggcykel istället! ja det får bli höstens problem. Raporterar hur den funkar senare, men först så måste jag nog dreva om den för den verkar som om de har höga berg i kambodja! klas
För er som är oroliga kan jag berätta att Biltemas viking kommer tillbaka i vår/sommarkatalogen. Den kommer att få 3-växlat baknav enligt en väl insatt källa. (väldigt, väldigt väl insatt. :) )
Hej Jag har nu kört "netto-cykeln" i snart två månader!Jag har andvänt den till att köra in till stan när jag skall med tåget. Enkelt att fälla ihop den och genom att ställa tramperna rätt kan man få den att stå för sig själv. Den är lite för stor för att ha mellan sätet i bussen eller tåg vilket gör att man får ha den där barnvagnarna står! Ingen avgift(busschaffisen ler). Inga tecken på att nått skulle krångla eller brista än.Den var lågt utväxlat vid inköpet men har gått från 18 till 16 och slutligen till 14 tandat bakdrev och nu funkar den bra på landsvägskörning också.Jag hade en väska med snabbkoppling liggande som jag sätter på styret och som snabbt klickas av vi ihopfällandet. Jag tycker att man sitter väldigt skönt med styret närmare kroppen än normalt men eftersom man sitter väldigt upprätt så käns det vilsamt. Sadeln är dock inget vidare och jag har inte bytt den än! Förutom byte av sadel skall jag sy en väska till den så att jag kan bära den på ena axeln (damväske fattning) efftersom den inte är så tung och inga delar ska sticka ut och petar folk på.... Känns som en av mina bättre investeringar !
Länge leve cykelindustrin i kambodja
Halloj!
Om du kan bära den i väska på axeln så är den nog lättare än min Biltema-hoj. Jag upplever min som ganska tung och klumpig. Yngsta dottern gillade den tills hon körde omkull med den på väg från skolan, nu är hon rätt tveksam. Styrgeometrin är inte riktigt bra, man svänger lätt för mycket och allt känns lite nervöst. Last i cykelväskor tar den utan att tveka, men jag känner ett visst gung i sadelstolpen när jag laddar på i uppförsbackar. Nåja, 1 600 Kr känns fortfarande Ok. Skall bli intressant att se den nya modellen med navväxel.
28 okt 2007 kl. 21.57 skrev klas meadowson:
Hej Jag har nu kört "netto-cykeln" i snart två månader!Jag har andvänt den till att köra in till stan när jag skall med tåget. Enkelt att fälla ihop den och genom att ställa tramperna rätt kan man få den att stå för sig själv. Den är lite för stor för att ha mellan sätet i bussen eller tåg vilket gör att man får ha den där barnvagnarna står! Ingen avgift(busschaffisen ler). Inga tecken på att nått skulle krångla eller brista än.Den var lågt utväxlat vid inköpet men har gått från 18 till 16 och slutligen till 14 tandat bakdrev och nu funkar den bra på landsvägskörning också.Jag hade en väska med snabbkoppling liggande som jag sätter på styret och som snabbt klickas av vi ihopfällandet. Jag tycker att man sitter väldigt skönt med styret närmare kroppen än normalt men eftersom man sitter väldigt upprätt så käns det vilsamt. Sadeln är dock inget vidare och jag har inte bytt den än! Förutom byte av sadel skall jag sy en väska till den så att jag kan bära den på ena axeln (damväske fattning) efftersom den inte är så tung och inga delar ska sticka ut och petar folk på.... Känns som en av mina bättre investeringar !
Länge leve cykelindustrin i kambodja
HPVS mailing list HPVS@lists.lysator.liu.se http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
Vill inte komma med vilseförande information! Den är inte lätt att bära längre sträckor. Dock tror jag det kan underlätta med väskaför kortare sträckor, längre sträckor cyklar man ju!!! :d klas