Velovision och andra cykeltidningar och bloggar och detaljister låter folk bedömma ny cyklar.
Hur de är ur många synpunkter.
För mig är det viktigt med hur den upplevs att cykla på, hur den känns.
Det där verkar helt omöjligt att beskriva i ord så man vet vad det innebär.
De flesta här i forumet/listan verkar nöjda med sin Brompton. Jag har alltid trott att Brompton har helt vanliga köregenskaper.
Döm om min förvåning när någon skriver att de föredrar en annan folder framför sin Brompton. Alltså någon som äger och använt sin Brompton länge.
Mibiky när den kom ut för nåt år sedan lockade mig att läsa varenda review och omdömen jag kunde finna.
I minst ett år trodde jag att den upplevdes som en bra cykel att cykla på. Nu plötsligt är det två vana folder användare som inte tycker om hur den uppför sig.
Varför berättade inte de som skrev "Reviews" detta. Varför kan man inte lita på folk???
Alltså det fattar väl jag också att allt mänskligt är subjectivt. Vi är ju alla olika men såå olika är ju helt otroligt.
Ok jag berättade i ett forum för engelsktalande om mina problem med att få Strida 3.2 att funka för mig.
Jag har testat den i två minuter och det bör räcka för alla skrev att 10 til l15 sekunder räckte.
När jag då misslyckades att få balans på den på två minuter då ändrar sig folk och säger att alla cyklar är olika och att man inte kan räkna med att kunna en cykel på två minuter.
Jaså men ni lovade att alla klarar den på max 15 sekunder!!!
Någon reson får det väl ändå vara. En skrev att det kan ta veckor att vänja sig vid en cykel.
Varför skrev inte de som skulle ge omdömen detta då? De yppade inte med minsta ord att det skulle ta veckor att lära sig.
Dags att testa på intet ont anande snälla grannar.
Tre grannar uppbådades vid tre olika tillfällen så de inte skulle prata ihop sig om vad de skulle säga. :)
Alla tre sa att min Microbike som är minnst 20 år gammal att de tyckte den var lika lättkörd som en vanlig cykel.
De behövde inga 15 sekunder eller två minuter eller veckor att vänja sig. det gick att få balans med en gång.
Så var det inte på Strida.
Varför kan inte folk erkänna en så enkel sak.
En som skrev i forumet menade att jag var annorlunda.
Jo det ska gudarna veta att jag är annorlunda. Jag är en vekling precis som namnet säger och jag har troligen lite ADD eller problem med attention men inte så mycket att det påverkar hur jag upplever normala cyklar, Jag har testat massor av normala cyklar nu. Minnst 10 stycken alla utom biltema Yosemite Comfort för 3000 kr var likadana i hur de upplevs. Bara något mer balanserade än min Microbike.
Ingen av alla tio cyklarna var det minsta som Strida i hur den upplevdes att få balans på.
Alltså hur ska man beskriva det i ord. tio cyklar med MVG och Strida får Icke Godkänd av mig.
I siffror. Om 100 är det optimala en cykel kan få så får nio cyklar 95 till 100 och min yosemite kanske 90 och Microbike 97 och Strida kanske 25 eller lägre.
Den var direkt trafikfarlig med mig på som förare. Var jag Polis skulle jag inte tillåta mig cykla Strida i trafik. Men ge fodkänt för mig på alla vanliga cyklar.
Varför blir de så arga på mig för att jag berättar hur det är. De kunde väl erkänna att den är mycket annorlunda som cykel och inte en vanlig cykel.
Besviken och ledsen Vekling
Så här skrev en
Citat:
Do you really think we (as an example) would carry our 2 Strida bicycles around the world if we didn't find them easy to ride?
Almost any bicycle's handling will be subjective to the rider. I'd like to try your Microbike, but I've no idea what it's like to ride unless I actually try it.
As I've pointed out before, most people, except youngsters, who adapt instantly, take about 2 minutes to adjust to the steering, after which it becomes little different from most other small wheeled bicycles.
en annan så här
Citat:
'm wondering why you take every opportunity in your posts here and at other forums to slam the Strida as being unrideable. I, cyclistjohn and tens of thousands of others actually ride Stridas and you don't. Yet based on your two-minute ride experience inside a bike shop, you have written off the Strida as a faulty design. You apparently think every prospective buyer should be warned as such. Yes, the Strida has initially different handling characteristics but it is not unrideable. In fact, I and many others find it very easy to maneuver, which is a big benefit in urban situations. I'm sure there are other critics like you that have passed on the Strida over the issue of ride handling but they don't present their personal views as universal truth. Every bike has its peculiarities and so, apparently, does every rider.
So, please stop whining about the Strida. WE GET IT ALREADY, OKAY? It is not suitable for tall, heavy-set, 65-year-old Swedish men with balance issues. Please move on.
en tredje så här
Citat:
Yes, I agree. Weakling, I just don't understand why you are so disappointed with Strida. Everyone has assured you that if you want to ride it, you will learn quickly. Doesn't Strida still offer a 30-day money-back no-questions-asked guarantee? If you don't want to ride it, that's fine too.
Dom had ett vetenskaps program om Beslut nu nyligen. http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=32313&a=1055759&lid=puff_10584...
Citat:
Det är helt ok att dra sig ur ett projekt som du har investerat mycket pengar, tid eller engagemang i. Ändå tycks det som om vi människor uppehåller oss vid något vi inte gillar bara för att vi har betalt för det.
De sa det på ett bättre sätt i själva programmet.
Folk tenderar att försvara de val de gjort istället för att erkänna att det inte var det bästa valet de kunde ha gjort.
Kan det vara att de blir så upprörda över mig för att de vill se Strida som ett mycket bra val som de vill vara stolta över att ha gjort. När jag säger att den inte är så bra som alla "Reviews" säger så menar de att då ska jag inte köpa den alls eller köpa den och vänja mig tills jag tycker att den känns bra. Även om det tar veckor att vänja sig.
Min inställning är att om den inte är som andra cyklar då säger man det ärligt och öppet och inte mörkar denna viktiga detalj.
Helst ändrar man cykeln tills den blir normal men om inte det går så skriver man att vi gjorde så gott vi kunde men den tar tid att lära sig.
Eftersom alla är olika så tar det olika lång tid.
så här många procent lär sig på 15 sekunder så här många inom 2 minuter och så här få tar det dagar och veckor för.
Trafiksäkerhet är så viktig att man ska inte ljuga om en så viktig sak som köregenskaper.
Vekling
Kommentar till Fred Werters respons om Stridan och dess cykelbarhet:
*** Intressantas i sammanhanget är att intresset kring Stridan aldrig verkar slockna. En cykel som enl mig saknar existensberättigande!
Jag testade och utvärderade Stridan (en Strida 2) då jag skulle köpa min första ihopfällbara cykel, detta med ett specifikt behov: att få tag i en cykel som kunde fällas ihop och fick plats i segelbåten (när i seglade ner båten till Medelhavet), helst två av dessa cyklar samtidigt, och helst en cykel med möjlighet att ta tung packning på ett praktiskt sätt. Trots att det bara var några år sedan (1999) känns det som om det var en annan tid. Det var svårare att köpa och testa ihopfällbara cyklar då, det fanns färre att välja på och de som fanns var generellt dyrare än idag.
Av Strida-testen insåg jag snabbt att detta inte var någon cykel att cykla med, och inte heller något att fälla ihop och få plats med i båten. Den var då inte heller i närheten av prisvärd (kostade 5000-6000kr om jag inte minns fel) och kunde bara köpas via små importörer.
Efter en ytterligare testande blev det tillslut två 5-växlade Bromptonar, med pakethållare och packsystem fram, stänkskärmar och hela kittet. Dessa var visserligen dyra (närmare 10 000kr/st), kanske inte med kvalitet som stod i proportion till priset, men har visat sig vara optimala för båtbruk. Mycket riktigt Bromptonen den vanligaste båtcykeln åtminstone vid Medelhavet. De får plats i båtfacket (efter lite pusslande), går iprincip lika bra att cykla med som en vanlig cykel, och framförallt tar de massvis av packning (vi använder främst cyklarna för att handla mat och bränsle).
Som en extracykel tog jag med en A-bike första gången förra sommaren. Den visade sig ypperlig som just en extracykel i båten, tar bara hälften av platsen i förhållande till en Brompton (och ändå är Bromptonen liten, troligtvis marknadens kompaktaste fullvuxna cykel) och med mindre än halva vikten går den snabbare och enklare att fiska fram, plocka ur väskan och hoppa av på land med, varför den passar som alternativ till att gå när det är en begränsad sträcka och man inte behöver kunna ta någon packning (utöver en ryggsäck). Dock är A-biken inget för storvuxna personer, och inte heller något för längre resor och kräver dessutom lite ombyggnad innan den går använda (byte av originalsadeln mot en riktig sadel med fällfunktion, se dessa bilder: http://www.viebke.nu/vikcyklar/a-bike/sadel/ )
Nu finns Strida 3:an som både är billigare, enklare att få tag i (via Sportex), styvare och framförallt har något bättre styregenskaper än de äldre Stridorna. Denna Strida kan nog de flesta cyklister bemästra efter lite träning och med lite vilja. Trots de bättre egenskaperna hos Stridan och det lägre priset har jag svårt att se något existensberättigande för denna ihopfällbara cykel. Trots att cykelegenskaperna är hårt kompromissade blir den varken kompakt i ihopfällbart tillstånd, kan inte ta mycket packning och är inte heller superbillig. Den ser intressant ut, kan vara ett diskussionsämne ur designhänseende och har en del intressanta lösningar men som ihopfällbar cykel har den ytterst svårt att konkurrera med övriga vikisar på marknaden.
I dagens läge finns det massvis med ihopfällbara cyklar som är bättre på olika sätt. Att cykla med (tex Brompton och Birdy), de som är hårt kompromissade men blir extremt små (tex A-bike, Mobiky och CarryMe), och de som är extremt billiga (t.ex. Biltemas gamla, tillika de som sålts på Netto osv).
Men visst, mitt mejl är ytterligare ett bevis på att diskussionen fortsätter kring Stridan trots dess brist på existensberättigande...
/Lars Viebke www.viebke.nu
08-02-20 18.38, skrev Lars Viebke på lars@viebke.nu följande:
Som en extracykel tog jag med en A-bike första gången förra sommaren. Den visade sig ypperlig som just en extracykel i båten,
Av de tre, Brompton, Strida och A-bike är det den sistnämnda som jag inte gillar. Slutar rulla med en gång när man slutar trampa, svårstyrd och funkar endast på blankpolerade balgolv ;-) A-bike fick inte heller bra kritik i VeloVision som annars brukar hitta något positivt att säga.
Brompton och Strida är annorlunda men trevliga. Kommer man inte överens med dessa så misstänker jag att man försöker likställa annorlunda med dåligt. Brompton har förändrats mycket under 2000-talet, dels med längre hjulbas och dels med fler val på styren varav ett är S-styret. S-styret liknar styret på en mountainbike. En modern Brompton med s-styre känns för mig som en vanlig cykel.
Strida blir inte särskilt liten i hopfällt skick, men är enligt uppgift väldigt snabb i fällningen. Genom att den står upp kan man ta den på ett trångt pendeltåg, de andra ser att man har en cykel med sig. Med min Brompton mellan benen eller i handen så syns den inte så tydligt när det är tjockt med folk, för folk ser bara min överkropp. De ser inte att jag bär ett skrymmande paket i handen.
Å andra sidan tycker jag att alla ska ha den cykel de tycker om! :-)
Erik Sandblom
Vi är alla vana vid olika cyklar och har därför olika långt att anpassa oss till en eller annan konstruktion och dess egenskaper. Att de flesta konstruktioner går att vänja sig vid kan enklast visas genom att tänka på hur olika våra hembyggda liggcyklar är och hur olika dom egentligen styr/uppför sig.
Alla hopfällbara/små cyklar jag har provat (inkl brompton) har jag tyckt beter sig överstyrt och nervöst, kan det ha något att göra med att jag är ägare till en kursinstabil men ändå tydligt understyrd, två storlekar för stor pendelhoj? Den som säger att brompton är lika stabil, säker eller effektiv som en fullstor standardhoj för halva priset ljuger, och bör bli upplyst om detta på det mest direkta sätt man bara kan komma på, men det betyder inte att brommie är en dålig cykel för sitt slag, jag är säker på att det även kan gälla strida som dock lär ha något starkare dimensionsbetingade begränsningar. -- /Dmitriy Bokarew
Jag antar att vi har fler Brompton ägare än något annat märke på HPVS listan forumet.
Vilka reaktioner har ni fått från era hälfter och barn och kompisar och grannar. Har alla älskat hur den uppför sig från första stund?
Ni som har Strida och ni som har A-bike. Har ni låtit andra testa dem och vilka reaktioner fick ni.
Att liggcyklar uppför sig annorlunda förstår till och med jag men jag syftar på cyklar där man sitter upprätt som i kyrkbänken eller möjligen en aning framåtlutad.
Jag har ju äget mellan 7 och 10 och har cyklat på minst 12 helt vanlig vardagscyklar. sådana som alltid funnits att köpa och som väl bör kallas för standard eller nåt. Herr och Dam. 26 till l28 tum. alla utom en av Biltemas Dam har för mig varit inom ett mycket snävt område. 95 till 100 i lätthet att cykla.
Racer eller tävlingscyklar med stark liggande rygg framåt de är annorlunda. Minicyklarna från 1960 är en aning annorlunda också men det går ju inte att jämföra med hur en Strida uppför sig.
Varför kan inte folk vara helt ärliga och säga det istället för att låtsas att den är helt normal.
Jag talade med tre anställda på Sportex i Sickla och alla erkände att de är annorlunda. En tjej sa att hon tyckte den var vinglig och svår att komma underfund med. Några tio sekunders lärtid höll hon inte med om räckte. En kille sa att det nog tar dagar till veckor innan man vant sig.
Så är det aldrig med vanliga cyklar. Man är en trafikfara om man ger sig ut innan man är riktig van. Sådant ska det upplysas om och inte att man skäller ut den som berättar som det är.
eller är det oartigt att stå på sig?
Jag inser väl att de tycker det är tjatigt men de erkänenr inte att de ger vilseledande uppgifter.
Hur ska jag någonsin mer kunna lita på Experter som skriver i Cykeltidningar om de ljuger om så viktiga saker?
Fred Werter skrev:
Vilka reaktioner har ni fått från era hälfter och barn och kompisar och grannar. Ni som har Strida och ni som har A-bike.
Jag har låtit bekanta testa min A-bike (med bytt sadel). En del är för stora eller för tunga, för dessa funkar den mycket dåligt (detta poängterades det även i VeloVision). Den är för liten, för vek och styrningen går extra trögt om man väger för mycket (den är glidlagrad, inte kullagrad som traditionella styrningar). De som är mer normalväxta, eller ännu hellre små och lätta (jag är 174 cm och väger 52kg) anser cykeln vara ovan med okänslig styrning, lågt växlad och med stegringsrisk om man inte cyklar rätt i uppförsbackar, men kan generellt cykla med A-biken efter en kort träningsträcka.
Efter att jag har visat hur A-biken fälls ihop och isär och hur superkompakt och lätt den blir inser åtminstone lokaltrafikspendlarna genialiteten. Ingen annan ihopfällbar cykel tar man lika obehindrat med sig på bussen/pendeln/T-banan, även i rusningstrafik, genom spärrarna, upp och ner för trappor osv.
En del anser dock att den ser så fånig ut med pyttehjulen, och att cykelkänslan är så ovan att trots mobiliteten är A-cykeln inget att ha. Och framförallt cykelfantaster anser cykelegenskaperna är för hårt kompromissade men inser inte att det är iförhållande till att gå som man främst skall jämföra A-biken, inte i förhållande till att cykla med en fullvuxen cykel.
Jag tror därmed att A-biken är för hårt kompromissad för att passa den stora massan. En standard-A-bike som är marknadens minsta och lättaste är ett bra försäljningsknep och en möjlighet att få publicitet men det borde även finnas en större A-bike till den större massan, en A-bike XL!
Med lite större hjul (8"-10" istället för 6"), en riktig sadel förståss (dagens är ett tortyrredskap!), en storlek anpassad för personer med maxlängden 190cm och maxvikten 90-95kg, längre vevarmar (förslagsvis 150-165mm istället för dagens 140mm) och helst en överväxel (DualDrive-liknande system), men med samma unika ihopfällningssystem, integrerade drivlina och med en maxvikt av 8 kg (dagens väger 5,5-6 kg beroende på sadelsystem), och samtidigt ett pressat pris (max 3000kr till kund), hade denna A-bike XL kunnat bli en succe för personer som behöver en cykel för mixade resor. Frågan är när Sinclair och co. inser behovet och utvecklar denna större A-bike.
Intressant nog har Kina-tillverkarna av A-bike-kopior redan börjat utveckla A-bikar med större hjul (8"), starkare ramar (i alla fall enl egen utsago) och ibland med riktig sadel (men utan den nödvändiga vikfunktionen), tex denna: http://www.isseiyoshida.net/abike/forum/fake/pre8in2007116144434.jpg och denna: http://www.isseiyoshida.net/abike/forum/fake/usa8inb4.jpg
Erik Sandblom skrev:
Av de tre, Brompton, Strida och A-bike är det den sistnämnda som jag inte gillar. Slutar rulla med en gång när man slutar trampa, svårstyrd och funkar endast på blankpolerade balgolv ;-)
Var det en A-bike-kopia du provade måntr? En del av dessa är katastrof. Hur hårt var däcken pumpade (90psi är rekomenderat tryck, dvs hårt).
Jag har cyklat min A-bike många mil (främst mellan olika lokaltrafikfärdmedel i Sth, men även i Grekland och Kroatien) på vanlig relativt ojämn asfalt och ibland grus. Visst den rullar långt ifrån lika bra som en storhjult cykel. Mycket beror dock på hur hårt man pumpar däcken, jag brukar pumpa upp dem hårt, till 100-110 PSI. Normalt håller jag 15km/h i snitt på A-biken även på sträckor så långa som 12km (även om A-biken är inte byggd för detta). I förhållande till att gå är detta 3 ggr så snabbt, och det är främst som alternativ till gång som A-biken skall jämföras, inte mot fullvuxna cyklar (eller för den delen fullvuxna ihopfällbara cyklar).
/Lars Viebke www.viebke.nu
Troligen har du ett mer vinnande sätt att föra dig blan andra cyklister. Min konstiga Engelska kanske retar upp dem.
Undrar hur de skulle reagera ocm du översatte din text till engelska och kommentera i samma tråd?
Jag kan inte så bra så jag vågar citera dig. De skulle nog inte lite på min Engelska översättning heller.
Jag börjar tro att Vetenskapsprogrammet har rätt.
Om man har investerat i något och lärt sig hantera den så man är nöjd då vill man nog inte höra att den inte har existensberättigande ens.
Jag tycker den har sin plats. Det är ju inte en ideal kosntruktion men han försökte tänka till vilket inte jag lyckas med.
Min trehjuliga Spark-rullator blir nog aldrig nåt som godkänns av andra utan en dröm jag har för att överleva. A man gotta have a life project to keep life interesting. nåt?
jaha fler synpunkter mottages tacksamt.