Huvudstöd tycker jag inte heller att man ska ha men inte av den anledningen som Lars har utan att ojämnheter i vägbeläggningen fortplantas direkt till huvudet och om det är tillräckligt ojämnt börjar men se suddigt. Det bästa är att ha ett säte som är konstruerat och avpassat för rygglutningen och ryggen. Om man skulle vilja ha ett stöd bör det i stället vara ett nackstöd som slutar innan det kommer upp tiull hjälmen.
Bent
citerar Lars Viebke l.viebke@telia.com:
Anders Blomberg skrev:
Exakt. Problemet med en hjälm som sticker ut baktill är att man inte kan
ha
den på en recumbent med nackstöd, och ska man bygga/köpa en hoj med
starkt
lutande säte är ju ett stöd för huvudet nödvändigt, alltså skulle hjälmen behöva vara platt baktill. En nisch för den som är händig med kolfiber, smal men dock nisch?
Jag är av den bestämda uppfattningen att liggcyklar INTE skall förses med aktivt huvudstöd även om den har aggresiv stolslutning. Anledningen till detta är att huvudstödet låser huvudets läge varför man iallafall omedvetet inte tittar sig omkring i samma omfattning varvid både upplevensen av turen försämras och trafiksäkerheten äventyras. Det är istället viktigt att stolen är rätt utformad där översta delen på stolen böjjer uppåt i en s.k. "toppböjj" som ger stöd åt ryggraden så att inte nacken behöver böjjas och ansträngas i onödan (leder bl.a. spänningshuvudvärk) Av denna anledning kräver stolar med aggresivare lutning (20-40 grader) betydligt bättre passform efter kroppen och ryggen hos liggcyklisten.
Den bästa varianten är dock att ha ett huvudstöd som kan användas då man stannar och väntar vid rödljus och liknande eller vilar på cykeln men som inte huvudet stöds mot under tiden man cyklar. Ca 5cm avstånd från bakhuvudet i dess normala position är lagom.
Problemet är dock att "ankskärtshjälmar" ofta sticker väldigt mycket bak varför det blir problem även med den typen av inaktiva huvudstöd. Inför Hallandsloppet (då jag trodde det var hjälmtvång) slipade jag därför helt sonika av några centimeter av "ankskärten" på min cykelhjälm (används vanligtvis vid rullskridskoåkande och då det är halt på vintern), efterssom locket på bakkåpan till kolfiberliggisen bildar ett inaktivt huvudstöd. Fungerade sisådär och försämrade inte hjälmens utseende nämnvärt.
Hjälmen är den vanligaste typen av cykelhjälm av svart genomfärgad högdensitets- polystyren med tunnt termoplastskickt ovanpå.
Ta en titt på http://www.boysstuff.co.uk/cgi-bin/BoysStuff.storefront/3b9752cb03ad0920273f...
Är det inte lite "vill-ha-varning" på den här prylen??? Blir nästan lite sugen på att uppsöka skolans prototypverkstad.
Frågan är om det kan bli mer "upwrong"? :-)
//PB
Bengt Hedbjörk skrev:
Huvudstöd tycker jag inte heller att man ska ha men inte av den anledningen som Lars har utan att ojämnheter i vägbeläggningen fortplantas direkt till huvudet och om det är tillräckligt ojämnt börjar men se suddigt.
Kommentar: Ett aktivt huvudstöd som har mjuk stoppning fortplantar inte vägbeläggningens ojämnheter (iallafall på en cykel med väl fungerande fjädring), men huvudet blir ännu mer låst i sin position. Ett passivt huvudstöd behöver inte mjuk stoppning då det inte används under tiden cykeln rör på sig.
/Lars... http://come.to/liggcykel