Mats Nilsson skrev:
Själv har jag provat alla mina liggcyklar på vinterunderlag och för mig har det inneburit att det är mtb med vinterdäck som gäller perioden med vitt på backen. Man får vara fakir och lida i 6 månader eller så.
Min kommentar:
Kanske jag retar upp en del liggcyklister men jag kunde inte låta bli att kommentera... Jag har sett många som skriver att upprätta cyklar är extremt obekväma, att man får väldigt ont i baken osv. (Inte då främst Mats Nilsson)
Jag är oxo liggcyklist och har byggt två egna och lagt ner multum med tid men jag är mer realistisk: upprätta cyklar är generellt inte extremt obekväma, inte ens väldigt obekväma! Får man ont i baken är man antingen väldigt ovan och/eller har en opassande sadel. Jag rekomenderar köp av ny sadel eller gelöverdrag. Kostar max nån hundring! Vid långfärdscykling, upprätt kan man däremot få problem med händerna och axlarna, men det går iallafall delvis råda bot på genom en mer upprätt sittställning (mindre aerodynamisk).
Visst många liggcyklar är bekvämare, snabbare och roligare att cykla med men jag tycker att andra skäl som möjlighet att utnyttja väl fungerande fjädring, möjlighet att unyttja bakkåpa eller speciella packningslösningar är minst lika viktiga! Jag har cyklat 4 cykelsemestrar upprätt (bla tur och retur Paris, Medelhavet - Sverige) men även 3 cykelsemestrar liggande. Som längs har jag suttit på en upprätt cykel i mer än 1,5 dygn i sträck (ca 36 timmar) då jag en semester testade att cykla 50 mil i sträck. Enda problemet då är ena knät som krånglar men det gör det även då jag cyklar liggande tillräckligt långt... :o/
Tjusningen att cykla liggande på långfärdsturer jämfört med upprätt är i mitt fall mycket att trotts hårt pumpade däck kunna glida över guppiga vägar som tenderar vara vanligt lite här och där i Europa pga fjädringen som sväljer det mesta effektivt istället för som på en upprätt utan fjädring - studsa fram, eller som på en upprätt med bra fjädring - delvis leka gunghäst och att kunna glida fram i nerförsbackar i 70km/h (packningen i bakkåpa) då en upprätt fullpackad cykel stannar kring 40-50km/h, och inte behöva påverkas så mycket av den eviga motvinden i tex Holland. Eller kanske kunna cykla på våren eller hösten då det är kallt utan att frysa pga den lilla frontytan och omslutande stolen, kanske tom framkåpa eller helkåpa.
Så låt oss inte vara orealistiska och allt för extrema, visst många liggcyklar är fantastiska men det gör inte upprätta cyklar generellt urusla!
Då det gäller vintercyklar är min åsikt klar - det skall vara upprätt, helst navväxlar, navbromsar, navdynamo, rostskyddad kedja och absolut dubbdäck, iallafall i Stockholmsområdet. De flesta liggcyklar, speciellt de mer liggande och de med mindre hjul uppför sig inte bra då det är halt och snö, och iallafall jag undviker att cykla mer än nödvändigt på vintern varför en (bekvämare, ev snabbare och roligare) liggcykel är nästintill direkt onödig. Men i Stockholmsområdet (om man undantar stadskärnan) tenderar det vara snö/slask/saltblandning iprincip hela vintern och inte i söder där det mesta av vintern är bar, eller i norr där man slipper det mesta av problemet med förödande saltslask.
Får se om nån blev upprörd....?
Ha de så bra! /Lars... http://come.to/liggcykel