jag har lånat ett par böcker på biblioteket som behandlar stitch-and-glue respektive stripbuilding. Bygg din egen träkajak av Anders Jalakas, Balkong förlag (isbn 978-91-85581-15-3) den förra och Kanotboken av Björn Thomasson, LTs (isbn 91-36-03358-8) den senare. Mycket som inte har ett dugg med cykling att göra och avsnitt som kan anpassas om saker som byggteknik, materialval och konstruktion. För den som vill satsa på trä finns en del att hämta här. Mycket får man väl fortfarande tänka ut själv, men det är ju lite tjusningen, eller hur?
Nåd o frid! erik
----- Original Message ---- From: Erik Stenlund erixper@yahoo.com To: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Thursday, September 17, 2009 9:56:09 AM Subject: Re: [hpvs] Byggmetoder och material för kåpa och box
Metoderna för plywood resp strips liknar varandra (efter vad jag läst mig till i kajakböcker). Man bygger ett skelett av tillfälliga formspant som man bygger runt. Efter att man plastat utsidan kan man ta ut formspanten. På så sätt kan man i princip forma panelerna i takt med att man sätter fast dem. Det är kanske svårt att få det rakt, men i princip är det möjligt. Stripbyggare har i princip inget annat val än att forma på plats. Med en bra byggform och mycket noggrannhet går det bevisligen att få till bra grejer. Och det har gjorts långt innan det fanns datorer ens på större kontor. Jag håller på och syr ihop en kartongmodell av en plywoodbil (eller streamliner). Genom att använda elliptiska kurvor (fördel: lätta att konstruera kring givna mått) och kröka ytan åt ett håll i taget tror jag att det ska vara möjligt att få till något som kan funka. Längst fram i nosen kan man behöva ta hjälp av en plastbubbla för att det inte ska se ut som om den är byggd med yxa. Att bygga en skalenlig modell tror jag är ett bra sätt att få lite känsla för metoden och en uppfattning om vilka passager i bygget som kan bli extra krångliga. Och havrefraspaket går det ju ändå åt... Kajaker brukar byggas så att man gör skrov och däck för sig, annars får man nog inte ut några formspant utan att göra sönder dem. En bil har lite andra krav: dels är belastningen annorlunda, dels ska det ju sitta fast saker (vevlager, kronrör m.m.) mitt i karossen. Det är nog svårt att fixa utan åtminstone någon sorts hjälpram. Målet för mitt projekt är att karossen ska vara så självbärande som möjligt.
Nåd o frid! erik
----- Original Message ---- From: Mats Leidö mats.leido@telia.com To: hpvs@lists.lysator.liu.se Sent: Wednesday, September 16, 2009 10:34:27 PM Subject: Re: [hpvs] Byggmetoder och material för kåpa och box
Det ser rätt jobbigt ut med gjutformar, både positiva och negativa (vacuum). Men visst är det bättre för serieproduktion. Plywood eller coroplast ser ut att vara snabbast för experiment och enstaka exemplar. Coroplasten gick inte så bra att limma, medan plywood å andra sidan säkert gör det - fast spelar det någon roll? Att bygga med strips (fast bredare än granstripsen som träkajakbyggarna använder, säg 5-20 cm) kanske funkar bäst för dubbelkrökta ytor, och då lär man ändå behöva någon slags spant på insidan för att hålla ihop det? Eller? Nu skulle man ha ett sånt där program som räknar ut formen på remsor för att bygga upp 3D-former.