Olaf Johansson skrev:
Tack för bilderna, Lars. Men hur i h*****e lyckades du få ihop 40 kg packning? Vindsröjning?
I grunden hade jag 25-30 kg inkl väskor (väskorna väger tillsammans ca 5kg), vilket är en standardvikt för en komplett campingpackning. Det inbegrep kampingutrustning, matlagningsutrustning, mat och dricka för nån dag, kläder, verktyg, dubbla lås, kartor, läsbok osv. Jag försökte banta packninge någorlunda. Att cykla med för mycket packning är inte kul, speciellt då det är backigt (där jag cyklade 2007, i norra Tyskland var det dock rätt platt).
Efterssom jag kombinerade cykelsemestern med musikfestivalbesök i Tyskland (totalt tre stycken) blev det dock tidvis mycket mer än standardpackningen, ett extratält, en massa extramat och extrakläder, som sammanlagt uppskattningsvis gick vikten upp till 40kg, (det som syns på bilden: http://www.viebke.nu/vikcyklar/mulan/bilder/Mulan_maxpackning.jpg ). En vikt som få touringcyklar klarar så bra som "Mulan" (namnet på den ombyggda Biltema-vikisen). Det gick tom stå och trampa med den packningen, vilket normalt inte är möjligt med en upprätt touringcykel med dubbla par cykelväskor. Cykeln i uppgraderat skick väger ca 16kg, cykeln och packning tillsammans vägde då ungefär lika mycket som föraren (jag).
Mulan är definitivt den bästa upprätta cykel jag semestercyklat med (och då har jag ändå cykelsemestrat rätt mycket med upprätta cykla, bla från Medelhavet till Sverige, TOR Paris osv). De små hjulen ger möjlighet till en låg, mycket stabil paketlösning och plats för prylar under styret lättåtkommligt under färd. Den enda egentliga nackdel (utöver att det är en upprätt cykel med allt vad det innebär för axlarna och baken) är att de små hjulen utan fjädring inte hanterar ojämn mark lika bra som en storhjult cykel, eller för den delen en cykel med fjädring.
Olaf Johansson skrev:
Jag funderade ett tag på att göra ett liknande äventyr med min Brompton. Planen var att sätta en (vattenskyddad) rygga på max 20 kg på pakethållaren. På järnvägsstationer och liknande skulle jag bara ha två "paket" att ta hand om: säcken på ryggen och Bromman i högerhanden. I den vänstra biljetterna.
Det låter vettigt. Du bör nog dock fördela över lite vikt fram (5-10 kg). Även en begränsad vikt som 20kg bara på pakethållaren gör cykeln inte helt lättmanövrerad. Har du Bromptons specialväska som hakas på vid styrlagret kan du utnyttja den, och kanske haka ihop den på något sätt med ryggsäcken när du planerar flytta bagaget. Välj en ryggsäck med hjul och draghantag så underlättas transport ytterligare. I väskan fram kan du även sätta i drickflaskor (1,5 liters PET), direkt eller via påhängsväskor (säljs på bla Stadion som tillbehör till ryggsäckarna), och kanske lite annat (kamera mm) som du lätt når även under färd.
Jag har själv funderat på kortare cykelsemestrar med Bromptonen, då utgående från båten i Medelhavsområdet. Växelomfånget (uppskattningsvis 250% med den 5 växlade navväxeln) är dock begränsande vid cykelsemestrande vid så backiga områden som då var aktuellt.
Och ett tips till dom som planerar långfärdcykla med upprätt cykel:
Liggcyklar är det egentliga valet vid långfärdscyklar, de har många fördelar framförallt högre bekvämlighet, men upprätta cyklar har åtminstone en fördel: Det är enkelt att få till en bra karthållarlösning. Sätt fast en 4-6 mm polykarbonatskiva (genomskillnig tålig plast) i A4-storlek framför styret, tex i bromshandtagens, så har du en utmärkt karthållare som kan läsas under färd, och som även fungerar som "bord" för färdkost mm. Självklart har jag fixat en sån karthållare (som snabbt plockas av vid ihopfällning). Under färd får du då denna utsikt: http://www.viebke.nu/vikcyklar/mulan/bilder/utsikt_fran_mulan.jpg Kartan läses lätt cyklande eller om man vill granska noggrannare om man stannar: http://www.viebke.nu/vikcyklar/mulan/bilder/kartlasning.jpg Mulan med packning sedd bakifrån: http://www.viebke.nu/vikcyklar/mulan/bilder/mulan_pa_vag.jpg
/Lars Viebke www.viebke.nu