06-09-14 16.12, skrev B D på be_dal@yahoo.se följande:
Nä, i kampen om vägutrymmet förbehåller jag mig rätten att ta plats. Tyvärr ser jag med oro på alla mitträckevägar. De borde kompletteras med parallella vägar för långsamtgående fordon. Med en rysning ser jag veritabla väglandskap växa fram överallt, ungefär som det gjort på västkusten. Uppenbarligen är man väldigt bilfixerade där eftersom man accepterat att spränga sönder och besudla denna vackra kust med den förskräckliga E6:an. Men så kan man ju inte skriva, den är ju NYTTIG för tusan! Hur man än vänder sig har man rumpan bak. Nu tar jag mig en spansk tomat. Ja, vad är det för fel med det nu då?
På landsbygden kommer bilen nog att fortsätta dominera ett tag till, men i städerna är cykel + kollektivtrafik på stark frammarsch.
Jag instämmer i Peters dystra syn på Göteborgstrafiken men även här händer det saker. Med nya Pedagogen nås alla delar av universitetet numera bäst per cykel, och det genererar en hel del cykling och bilfritt tänkande, exempelvis hos mig själv! Norra Älvstranden är en stor, ny cykelvänlig stadsdel. Även om där inte finns spårväg, så går bussarna mer än var tionde minut. När kombiterminalen och Gullbergsvass bebyggs, så kommer bilismen inte att vara ett alternativ eftersom den inte får plats.
Även i mindre städer tappar bilismen mark. Längs Svealandsbanan, Västkustbanan, och andra banor finns ny och frekvent tågtrafik och städerna har cykelvänligt format. Här är det inga problem även för icke-entusiaster att leva ett bilfritt liv. Eftersom tågen går fortare än bilarna, är det lätt att göra reklam för ett bilfritt liv.
Folk tycker inte om det motorvägsbaserade förortslivet längre. Man vill istället tränga ihop sig på små gulliga gator, där det inte finns plats att för en bil till varje hushåll.
Så det är bara i de små orterna utan tät tågtrafik som ett bilfritt liv kanske inte förefallar naturligt bland folk. Enligt min analys är alltså bilberoende minst lika mycket subkultur som bilfrihet. Kanske inte just nu, men inom fem år eller så.
Bästa argumentet mot trängselskatterna är en ordningsfråga, och glasmästarens bästa argumentet för bilar i Lund är att de behövs för att transportera mjölk.
Även om Jary bara säljer tio liggcyklar om året så är det väl ändå en jättestor ökning sen fem år tillbaka. Dahon ökade försäljningen med 25% under 2005 och Brompton hinner som sagt inte med alla beställningar. Samtidigt står biljättarna på konkursens rand.
Proppen håller på gå ur!
Erik Sandblom