Hej, Tero och allihop!
Ursäkta att jag inte reagerat på detta innan, men nu kommer några små funderingar kring ett SM.
Kanske denna model är nåt att ta till eventuelt SM?
Jo, jag tycker att det verkar vara ett enkelt, men genomtänkt och bra program. Vad vi främst behöver är någon med erfarenhet av att arrangera landsvägslopp. När jag tittade på SCF:s regler för landsvägslopp så krävdes det följebilar och ambulanser. Kanske kan jag inte tillräckligt kring det här med tävlingar, men vi kan räkna med att polisen kommer att kräva att vi följer SCF:s regler. Ett landsvägslopp skulle troligen innebära behov av fler funktionärer än tävlande, och vi är inte så många med tävlingsintresse i Sverige. En möjlighet är ju att vi kör ett inofficiellt landsvägslopp tillsammans med ett eller flera motionslopp. Någon 'funktionär' tar så exakt start- och måltid som möjligt på våra anmälda, och så räknar vi ut placeringen. Ett annat alternativ är att köra ett litet banlopp på en avgränsad bana, något som kräver färre funktionärer och mindre kraft. Gocartbanorna kan gå bra, till exempel, men kostar en del pengar. Å andra sidan kostar det 2.000 Kr bara att få tillstånd från Länsstyrelsen för att tävla på allmän väg. Till det kommer Polistillstånd 500 Kr och alla kringkostnader. 200 meter Sprint är givet, men det är bara i Göteborg vi har någon utprovad plats att köra på. - Finns det någon annan ort där det går att köra 200 m Sprint? 100 m Dragracing är jag inte helt förtjust i, jag vill gärna ha 200 meter där också, men det är en detaljfråga. Kanske det är bättre att anpassa sig till danskarna, så att vi kan jämföra.
Visst kommer vi arrangera SM?
Gärna, men det kräver en hel del. Jag kan arbeta med ett SM, men vill inte ta hela ansvaret. Att söka tillstånd och förhandla med polis och kommun är inga problem för min del. Jag har tidigare sagt att minst fem personer måste sitta i någon form av ledningsgrupp för att det skall gå att få ihop en cykelträff. Ett SM är enklare, speciellt om vi inte kopplar det till några andra evenemang eller bryr oss om att försöka få besökare. Då kan kanske tre personer fixa ihop det mesta tänket innan. Sedan vore det bra om man var några till som arbetade med det praktiska innan, under och efteråt.
Förslag till åtgärder: 1. Vi diskuterar SM här och i tidningen. 2. Vi försöker sparka liv i Tävlingskommittén igen. Den består enligt hemsidan sedan några år av: Peter Markusson, Dick Vizins, Pär Borgström, Jan-Inge Ljungberg och Mats Nilsson. Så vitt jag vet är Dick inte medlem längre, så han utgår. Tero bör vara med. - Vill Pär, Jan-Inge och Mats fortfarande vara med? Säg bara ja om ni är beredda att lägga ner tid och arbete. 3. Vi försöker hitta en fungerande tid och plats, och kör. - Göteborg är en möjlighet: +: + Flera tävlingsintresserade finns + Vana att fixa arrangemang finns + Utprovad plats för 200 m Sprint finns + Utprovad plats för 200/100 m dragracing finns + Mätutrustning finns lokalt (under reparation) + Utprovad gocartbana finns + Utprovad plats för kortbana finns + Tillfrågade sponsorer finns -: - Ligger på ena 'kanten' av Sverige - Har gjort väldigt mycket tidigare
- Kommentarer till tänket och idéerna?
2005-06-12 kl. 19.58 skrev Tero Linnanen:
DM report 2005-06-12
Så de var dags igen för Danska mästerskap i liggcyklandet, jag deltog andra gången i rad. I år var tävlingen tredelad, 70 km landvägslop på lördag, 200 m flygande sprint och 100 m dragrace på söndag. Man fick poäng efter en tabel, som i sin tur är baserad till placering och antal deltagare. Icke-danskor (som jag) får delta men får inga poäng och kan inte bli danska mästare. Kanske denna model är nåt att ta till eventuelt SM? Vistt kommer vi arrangera SM?
Vi var ca 20 liggister som deltog, alla var inte alls tävlingsinriktade. På lördag kväll hölls också danska HPV klubbens möte. Ni vet säkert redan att danskarna arrangerar VM i slutet av Augusti i Odense.
Här är några utvalda resultat, mer hittar ni senare från danska klubben hemsida.
70 km 200m 100m sammanlagt cykel Mikael 2. 3. 1. 1. VK Racer2 Mark-Olof 8. 1. 2. 2. Optimal Baron Tero 1. (yes!) 2. 4. 3. VK Racer2
I landsvägloppet fick jag tiden 1h48min, 39 km/h snitt. Jag och Mikael (Seidrup ?) lämnade andra bakom redan i första kilometer och vi hade stor nytta av varanda, cyklade tillsammans första 60km. Kunde cykla snabbare uppåt än Mikael, sista backigt mil drev jag ifrån honnom och i målet jag var ca en minut före. Mark-Olofs placering förklaras med en punktering. Hela banan var småbackigt och vinden lagom, cyklade för de mesta i cykelbanor/små väg.
200m Sprint var motvind men lite nedåt. Jag fick tiden 13.13 sec, 54.8 km/h, inte bra, Mark-Olof kunde slå mig med en km/h (0.2 sec).
Dragdrace var min svagaste gren, antagligen kan man sprinta eller inte. Som bäst kunde jag nå 46 km/h i 100m, räcte till fjärde placering. Hade jag varit dansk så hade jag varit sammanlagt tredje.
Där var också en liten utställing från cykeloptimisten (dansk liggcykelbutik) , interesant var att prova Challnge Fujin SL, en liggcykel i VK2 klass, väger med bra delar 8.5 kg! Och kostar bara 4500 SEK/kg! Fujin är nog lite styvare än VK och väldigt läckert desing.
hälsar, Tero_______________________________________________
Med vänlig hälsning, Peter Markusson, HPV Väst
HPV-Sveriges hemsidor: http://www.liggister.org/
Tel. 031-12 71 64 Mob. 0705-12 71 60
Adress: Långedragsvägen 61 C 426 71 Västra Frölunda