Jag lyckas bara välja vägområde, klickar jag på den övre vänstra ikonen blir det runtime error och på de övriga ikonerna händer inget alls...... Kan det möjligen vara så att den bara fungerar med Internet Explorer, jag har bara testat med Firefox och Safari. Det finns inga tooltips som visar vad ikonerna står för..... ser lite hemmahackat ut, men det kanske blir bättre om man kommer in i applikationen.
Mvh/Bengt Falke
15 mar 2008 kl. 09.42 skrev Krister Spolander:
Kolla den nationella vägdatabasen NVDB, http://gis.vv.se/iov/. Där finns en massa uppgifter som är intressanta för långfärdscyklister, bland annat trafikmängderna på vägar och gator, hastighetsgräns och förekomst och typ av mittbarriär. Trafikmängderna redovisas för dels årsdygnstrafiken totalt, dels tung trafik i ett tiotal klasser. Vägbredd finns, liksom slitlagettyp (asfalt, oljegrus, grus, sten, Y1G, "förseglat grus" och så vidare). Det mesta finns, förstås också hastighetsgräns. Även vägens bärighet (intressant för tungt lastade touringcyklister...?). Med andra ord, ett utmärkt planeringsverktyg dem som ska ta sig genom Sverige på en rationellt vald cykelrutt. God färd! Krister
-----Ursprungligt meddelande----- Från: hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se [mailto:hpvs-bounces@lists.lysator.liu.se] För Sverker Fridqvist Skickat: den 15 mars 2008 07:24 Till: Liggcyklar och andra fordon på ren muskelkraft Ämne: [hpvs] Mitträckesvägar (var Svar från vv)
On Mar 14, 2008, at 15:45 , B D wrote:
Fick ett svar från vägverket angående mitträckevägar och cyklar, och svaret är nedslående. Jag kan konstatera att man från vägverkets sida ser allmänna vägar som bilvägar, och inte som allmänna vägar. De har alltså liten förståelse för annat än bilar på vägarna. Ett stycke ur svaret lyder:
Mitträckesvägar har en dokumenterad effekt på trafiksäkerheten, så som bilist ser jag gärna mer av sorten.
Som cyklist förbannar jag att oförberedd hamna inför en mitträckesväg. Man kan inte cykla säkert på en sådan, åtminstone inte på de jag sett hittills, så det blir att vända.
Problemet för mig är inte förekomsten av mitträckesväg, utan att de kan vara svåra at undvika på ett ordnat sätt. När jag långcyklar vill jag kunna planera i alla fall dagsetappen, så att den leder dit jag ska på så lågtrafikerade* vägar som möjligt, med så lite onödiga omvägar som möjligt. Mitträckesvägar är vanligen inte lågtrafikerade, så risken att hamna på dem är inte så stor.
Ändå kan det hända att man tvingas välja en mera högtrafikerad väg en bit. Och då kan det hända att man cyklar på vägren några kilometer, eller mil, blott för att tvingas vända när vägen blir mitträckesväg.
Detta kunde avhjälpas med en enkel skylt vid sista avfarten innan mitträckessträckan, en liten skylt invid vägkanten avsedd för cyklister, med besked om att detta är sista avfarten innan mitträckesväg börjar om x km.
Ovanstående gäller för mitträckesvägar i vägrika landskap. I vägfattiga sådana, där det överhuvudtaget inte finns alernativa vägar, måste cykelbana byggas parallellt med mitträckesvägen.
Tycker jag.
*) Trafikmängden på en väg kan man med rätt stor framgång gissa genom att studera en bilatlas. Breda streck och/eller låga vägnummer = viktig väg, dvs med mycket trafik. Därför behöver man som långcyklist en bilatlas.
Sverker-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs
-- Svara gärna EFTER orginaltexten och ta bort den delen som du inte svarar på. Info: http://lists.lysator.liu.se/mailman/listinfo/hpvs