Tyckte Oskar Stenberg:
… att Flevobiken har varit föremål för oförtjänt mycket hat i den här tråden.
Hat–hur så? Du kanske kan omformulera mitt inlägg på ett godkänt "icke-Flevo-hatiskt" sätt, så vi lär oss vart det skåpet ska rulla.
Nu säljer ju jag visserligen min, men det är av andra anledningar.
Givetvis. Correlation does not imply causation. http://en.wikipedia.org/wiki/Correlation_does_not_imply_causation
Att ens jämföra Flevobiken med en vanlig liggcykel är fel, den är ju något helt annat.
Litet konsekvens, om jag får be. Antingen är det en bland många typer av liggisar, och då är den självskriven att diskuteras här, eller så är den "något helt annat" och då ska den inte betraktas som cykel överhuvudtaget. Pedaldrivet gatucircusfordon kanske. Midjestyrt verkar vara svårare att lära sig bemästra än enhjulingarna, som ju de knappast heller syns på våra gator.
När man väl lärt sig bemästra den så finns det få transportmedel som är smidigare i stadsmiljö.
"NÄR MAN VÄL LÄRT SIG" - det är nyckeln. Du utgår från att alla (1) kan/kunde; (2) bör/borde "lära sig" cykla midjestyrt. Därför att det är en lagom-macho utmaning.
Jag däremot VET att (1) är ett fåtal förunnat, (2) är kaka på kaka (tautologi). Och jag ifrågasätter helt tanken på att aktivitet "cykling" ska vara avhängigt något krav på speciell inlärning förutom sådan om allmänna körsäkerhetsaspekter.
Händerna är lediga och man har en svängradie som ingen annan liggcykel kan matcha.
Under förutsättning att man först lärt sig behärska den, vilket… ja, som sagt.
Det ska finnas ett klipp här på HPVS sidor när en medlem visar detta.
Vilket skulle bevisa VAD EXAKT? (värt att notera är också att, när det ska till "bevis", så kan du bara bidra med att "det ska finnas", inte med någon färdig länk till det som måhända finns någonstans)
Om du vill ta med den på tåg kan du göra det gratis genom att dela den, vilket tar cirka 10 sekunder.
Vilket även jag påpekade som en viktig aspekt av den, innan jag visste bättre.
Finns det någon annan liggcykel med ett rimligt pris som kan detta?
Inte mycket till tröst om man inte kan cykla Flevon i första hand.
#####
Det sagt, så var Mats Perssons analys av det egna "Flevobehovet" efter att ha läst mitt bidrag i stort sätt samma som min för 22 år sedan… ingen, om än en så lockande, cykel är värd ökad personskaderisk. Du hävdar att Flevon är "smidigare" i trafiken, medan jag anser (på redovisade empiriska grunder) att det är snarare tvärtom. Ty varje uns av energi som man måste avsätta för att hålla sig upprätt och framåt bland bilarna på en Flevo är ett uns energi mindre man har för att hålla koll på omgivande, och inte så sällan potentiellt livshotande, gatutrafik. Vill du motbevisa den tesen, så gärna för mig, men var då beredd på att jag har flera lika "hatiska" Flevohistorier att berätta.
Sammanfattningsvis, it's a dangerous world out there. Hur mycket cyklister än försöker vaja undan, så händer olyckor med dödligt (och än värre, icke-dödligt men gravt handikappat) utgång. Ty vi är aldrig ensamma på vägen, och alla andra fordon där är större/ tyngre än våra. M.a.o. är vägen ingen plats för cirkuskonster om man själv inte är cirkusartist. Således är MIN HIERARKI av trafiksäkra liggistyper följande, från bäst till sämst:
• halvkåpad trike/ quad[1] • helkåpad trike/ quad • hyfsat upprättsittande trike • upprättsittande LWB/ SWB • låg trike • lågracer • midjestyrt
[^1] halv- före helkåpad, ty en sådan ger större chans att kravla sig ur triken när man vurpat eller blivit påkörd, än ur en helkåpad dito. Empirisk erfarenhet.
Inget illustrerar saken bättre än denna bild (på undertecknad i den enda Steintrike Pico som någonsin byggts; foto Frederik Van De Walle).
[bild] goo.gl/l6YxDf
goo.gl/iNxe0I [sida]
Ian