08-02-08 13.23, skrev B D på be_dal@yahoo.se följande:
Kanske en förklaring är att Sverige är glest, och en modern, effektiv livsstil förutsätter stor rörlighet som i vårt glesa land inte kan finansieras på andra sätt än i huvudsak genom privatbilism.
Sverige är inte glest. 40 % av landets invånare bor inom 2 kilometer från en jänvägsstation. Inom 5 kilometer bor större delen av landets befolkning. http://www.banverket.se/sv/Amnen/Jarnvagen/Undersida-2-Jarnvagen/Cykelhanter ing-vid-jarnvagsstationer.aspx
Hela "gles"-tanken är fel eftersom människor inte är jämnt utspridda utan bor i städer och tätorter.
Undantag kan vara större städer. Göteborg kanske är tillräckligt stort i förhållande till trafik- och topografirelaterade hälsoproblem att man där kan stänga av delar av stan utan men för stadens funktion, och de inre delarna har redan en del restriktioner vad jag förstår så det är inte oväntat så att säga.
Ungefär hälften av alla bilresor är kortare än 5 kilometer. I tätorter är generellt sett en mycket stor andel, cirka 70-80 procent, kortare än 3-4 kilometer. http://publikationswebbutik.vv.se/shopping/ShowItem____1588.aspx
Om man tar femkilometersgränsen så tar det 20 minuter att cykla fem kilometer, och de flesta orter har mindre än fem kilometers radie. Många har fem kilometers diameter.
I övrigt är bilen väldigt inrotad i vår livsstil och står för prestige och framgång och bekvämlighet
Nja, bland äldre människor är det nog så. Jag tippar att de som är födda från sjuttiotalet och framåt inte alls har samma syn som de som är födda tidigare. Bilen står för mig för "stofil".
Den här figuren visar när människor skaffar bil för första gången, det kallas "inträde". År 1980 skaffade de flesta bil innan de fyllde 20. Till 1995 hade detta förskjutits till att man skaffar bil först efter att man fyller 30. Kanske har med ungdomsarbetslösheten att göra, men inte bara. http://eriksrailnews.com/stuff/intraede.gif
Affärstidningen Fortune intervjuar en Nissandirektör som säger att bilkulturen håller på avta i Japan och Europa, och att USA kommer följa efter. Befolkningen åldras, och dagens ungdomar vill hellre lägga pengarna på telefoner och internet. Städerna inför trängselavgifter och ortsborna byter till kollektivtrafik och hyr bilar till längre resor, menar han. http://www.ecoprofile.se/1001_833_Nissandirektor:_Bilkulturen_avtar.htm http://money.cnn.com/2008/01/14/news/companies/taylor_detroit_nissan_future. fortune/index.htm?postversion=2008011409
Ger verkligen cykelsatsningar så stora vinster? Når man inte bara redan frälsta? Kanske det enda realistiska alternativet är att successivt skala ner bilen i storlek och förbrukning, om möjligt?
Man måste göra båda! I Stockholm har man trängselskatt och nya cykelbanor, och cyklandet där ökar över 10% om året. http://www.miljobarometern.stockholm.se/key.asp?mp=MP&mo=1&dm=1&... -01-01&d2=2007-12-31
Och så har vi problemet med att när fler cyklar så blir beläggningen på allmänna fortskaffningsmedel mer ojämn över året med minskade intäkter som följd, och kanske i långa loppet läggs linjer ner?
Jo, men det är mest de korta linjerna. Det är inte så många som väljer cykel istället för pendeltåg t ex, man vill inte cykla mer än fem-tio km enkel väg till jobbet. Man kan anta att vanecyklister åker kollektivt oftare än vanebilister.
Samtidigt ökar vintercyklingen i Stockholm. http://www.sr.se/Stockholm/nyheter/artikel.asp?artikel=1836743
I Köpenhamn är säsongsvariationen nere på 30%, men det har jag ingen länk på det ännu.
Och cykelsatsningar innebär att man bygger cykelbanor som är besvärliga att använda och som vinglar hit och dit, går skymt, dyker ner i tunnlar och klättrar upp på broar och som är fyllda med annan "trafik" som är allt annat än förutsägbar, och man förväntas använda dem så att irritationen över när man använder vägen för att cykla ökar och vägarna smalnar av till förmån för cykelstråk så att det blir ännu trängre att använda vägen.
Jag instämmer i din problembeskrivning. Många cykelbanor är alldeles för töntiga. Det verkar som att kommunerna är beredda att lägga pengarna för att bygga banorna, men när det handlar om att prioritera utrymmet, det vill säga ta utrymme från bilarna, så är det betydligt svårare, och då blir det smalt och slingrigt.
Erik Sandblom