Siffrorna gällde skallskador pga cykelolyckor. Studien finns att söka på Högskolan Väst. (kommer inte ihåg länken, men är lätt att hitta via google, skriv Diana Stark Ekman cykelhjälm barn, så får man träff på nyhetsartikeln)
Robert Ekman nämnde vid konferensen att nästan inga barn omkommer i bilolyckor heller, tack vara barnsäkerhet i bilarna. Detta är en spektakulär minskning i klass med cykelhjälmarnas effekt.
Självklart cyklar man inte om det är krångligt och farligt. 50 års utveckling av ett bilsamhälle har lett till det. Alla gatu- och vägplaner har gjorts med bilen som måttstock, satsningar har gjorts på kollektivtrafiken, medan satsningarna på cykeltrafiken har varit marginella, även om en omsvängning kan anas.
I dagens lokaltidning i Trollhättan finns en artikel om "Parkeringskaoset vid Resecentrum" när fortfarande bilburna f d saabanställda börjat pendla till Göteborg. Snabbutredning av p-hus (för bilar) ska göras enligt KF-beslut.
En uppmaning att bygga en "Bike and Ride-anläggning från oss i Cykelfrämjandet har inte lett till motsvarande snabba reaktion. Hade vi inte kämpat för utbyggda cykelparkeringar vid ombyggnaden av Resecentrum hade de glömts bort! Nu blev det i alla fall cykelställ med tak.
Men i artikeln står trots allt en rad om att man hoppas att fler ska välja cykel och buss till tågstationen. Alltid något. Men med tanke på att de flesta Trollhättebor har cykelavstånd till Resecentrum borde cyklingen uppmuntras med mer rejäla åtgärder.
För att återknyta till frågan om cykelhjälm eller inte, förefaller det vara bättre att ägna sin energi åt att påverka cykelpolitiken, så att det blir bättre och säkrare att cykla, oavsett huvudbonad.