Henrik Blixt skrev:
Förresten, jag har lite ideer om hur man ska kunna göra sandwichkonstruktionen i en form. Då man inte har vakuumbag att tillgå, och frågan är om det skulle fungera, så har jag funderat på om man skulle kunna ha en negativ form, nästan som ett badkar. Sen för tryckets skull kunde man lägga dubbla lager byggplast och fylla hela med vatten. Man kan ju värma vattnet till 70 grader så får man värmehärdning på köpet. Vad sägs?
Ett alldeles utmärkt sätt att laminera på men byt ut vattnet mot sand eller grus för högre tryck och mindre risk för läckage. Värm sedan upp hela formen, genom att antingen placera den i ett litet rum eller en "låda" av kartong masonit eller liknande runt formen som du värmer upp till 50-70 grader (beroende på epoxytyp) med en vanlig 2kW värmefläkt/kupefräkt eller liknande.
Efterssom formen utsätts för hög vikt och högt tryck är det förståss viktigt att den är rejält uppstyvad. Detta är en nackdel jämfört med vakumbagging.
Henrik Blixt frågade:
Men jag undrar, är det inte så att man behöver någon typ av epoxylims-uppsugningsmaterial mellan plasten och själva kolfiberingjutningen? Någon som kan svara på det? Lars kanske...? :-)
Du har helt rätt att man brukar använda en uppsugningsmatta tillsammans med en speciell släppväv av hal plast som epoxyn inte fäster på enl denna ordning (underst till överst): * Sand / grus * Byggplast, trädgårdsplast (grov polyetenplast) * Uppsugningsmatta * Släppväv * Fiberkompositlaminat
Som uppsugningsmatta använder man en billig uppsugande väv, någon eller några millimeter tjock, tex filt, korttrådig glasfibermatta eller liknande. Släppväven köps hos välsorterade epoxy/vävförsäljare.
Fråga tex Epotex ( http://come.to/liggcykel ) eller epoxy- och vävförsäljare om du vill veta mer. De bör kunna svara på liknande frågor.
Lycka till!
/Lars... http://come.to/liggcykel