Den fre, 20 juni 2008 11:34 skrev favdw:
Den fre, 20 juni 2008 09:00 skrev Torleif:
Jag håller med om att mer träning behövs för att bli snabbare, men vikten är trots allt väldigt viktig, ha ha. ...
Visst vikt ÄR en faktor, men hur viktig?
Det är inte så svårt att räkna ut ungefärligt hur mycket. Väger hela ekipaget dubbelt så mycket, så tar det, för samma effekt, ungefär dubbelt så långt tid att övervinna samma uppförsbacka. Då har vi gjort antagandet att man cyklar så pass långsamt att skillnaden i luftmotstånd inte gör skillnaden (mest effekt går åt att övervinna höjdskillnad) samt att man har rätt utväxling för ekipaget. Pratar vi bara några kilo skillnad, så kan man grovt sagt säga att varje extra kg gör dig 1% långsammare på en riktig uppförsbacke (om totalvikten ligger runt 100kg). Skillnaden kan vara lite mer utpräglad om viktskillnade sitter i hjulen.
Det där med 50g och 30s skillnad som du nämner med Lance Armstong. Om jag räknar med rimliga siffror för en bergsetapp i tour de France där hela loppet präglas av uppförkörning, som kanske tar 6tim cykling, då kommer jag fram till: 6tim x 3600s/tim x 0,05/100= ~10s skillnad. Kanske de pratade om något riktigt extremt lopp och ligger viktskillnaden i hjulen för att komma fram till 30s.
För ditt fall Torleif (1,8kg skillnad på ung. 3tim nationaldagslopp): 3tim x 3600s/tim x 1,8/100= ~3 minuter skillnad. Men jag betvivlar att det blev lika många uppförsbackar som i värsta bergsetapp i Tour de France, så skillnaden ligger nog närmare 1 minut om man delar med tre, alltså en tredjedel av loppets tid präglas av uppförkörning/acceleration. 10 minuter skillnad som du nämner låter som alldeles för mycket.
För att visa hur oviktig det är med vikten kan vi titta på vikten av trampeffekten. Säger vi att du trampar 150W, så skulle det räcka med att trampa (1,8% x 150W /3) = ~1W hårdare för att kompensera den 1,8kg tyngre cykel på nationaldagsloppet. Det är liksom ingenting, med träning kan du kanske vinna 50W ganska lätt, och då svishar du uppför 30% snabbare... och vinner mycket mer än 10minuter vid mål.
Räknar vi på Per-Eric och Vättern runt, skulle han cykla på din cykel (10kg) istället för med sin egen (14,4kg): 9tim x 3600s/tim x 4,4/100 /3= ~8minuter skillnad. Det är förstås en väsentlig skillnad. Skulle han tävla mot någon som är lika stark är det absolut avgörande. Men skulle han vara mindre bra tränad med 10% mindre effekt, så skulle det inte hjälpa honom ett dugg...
Det som jag gjorde här är inga exakta uträkningar, det handlar om storleksordning och om den relativa "vikten" av olika faktorer (vikt och effekt) när det gäller cykelprestanda. (Vikt har påverkan på rullmotstånd och tom förbättrar hastigheten nedför - som vi bortser ifrån här).
Jag säger såhär om vikten av olika faktorer.
FÖR ATT CYKLA SNABBT ÄR:
- det absolut viktigast att du cyklar åt rätt håll och inte ramlar (förberedelserna, orienteringsförmåga, styrmanskonst).
- Sen är det viktigast att motorn är bra (träning, energiförsörjning, kläder, trampteknik)
- Näst viktigast är att cykeln passar och fungerar som den ska (ergonomi, underhåll)
- Minst viktig är hur relativt bra cykeln är inom samma kategori (aerodynamik, rullmotstånd, vikt, och i mindre måtta: pris, hur mycket den reflekterar ljuset, mm.).
Men klart, vill man hämta allt som går att hämta, så skall alla faktorer vara på topp. Det där med aerodynamiken är ett smart knep vi liggister utnyttjar som kan göra stor skillnad, som LVG racers utnyttjar kollektivet i en klunga, men båda fungerar bara när det stämmer med alla andra faktorer också.
Vikt är viktig när det gäller stora skillnader. 32kg mot 10kg gör stor skillnad. 15kg mot 10kg gör skillnad. 11kg mot 10kg börjar bli ointressant. 50g... vad pratar vi om egentligen?
/Frederik
P.S: när det gäller träning: finns massor att läsa om träning på Internet, det är bara att Googla. Viktiga punkter är:
- att man lyssnar på sin kropp (pulsmätare hjälper mycket att tolka kroppen), mår man inte bra ska man inte pressa för mycket.
- att man ser vilan efter träning som minst lika viktig som själva motionen
- motivationen hitta en grupp likasinnade att träna med och sätt upp mål att jobba mot.
Bra skrivet. Bra slutsatser. Bra råd.
Motionscyklister slänger hundratusentals kronor i sjön genom att köpa dyra komponenter. Viktfetishism blir ett självändamål. Sen - när det ändå inte går så fort som man hade hoppats - då blir besvikelsen stor. Sa inte Lance: "It's not about the bike." I vårt konsumtionssamhälle blir pryljagandet en undanflykt från den bistra verkligheten. Och när det gäller cykling handlar den om att träna, träna, träna.