Hej på listan Linjärdrifter har jag pysslat med länge, nästan sju år nu. Min ansats var ATT FÖRENKLA. Det blev några hojar där pedalerna sitter på vagnar som åker längs en rak profil. Kraften till bakaxeln överförs av en flätad Dynema-lina som gjorts om till flatrem och lindas av ett linhjul som sitter med ett frinav mot axeln. Återgången sker genom att en gummilina som lindats upp på sitt spår i linhjulet under arbetstaget lindar upp draglinan igen samtidigt som man drar tillbaka foten. Två hjul på en delad bakaxel där var pedal driver sitt linhjul och bakhjul. Utväxlingen kan varieras men blev aldrig smidig att variera. Verkningsgraden blev hög till mycket hög men de gick aldrig fort. Min slutsats, är att rörelseapparaten som naturen försett oss med, är bättre anpassad för vevar än för linjärrörelsen. Jag har inte kunnat utesluta att det är en fråga om träning, men det kan liknas vid att gå i trappor (linjärdrift) jämfört med att springa på plan mark (vevar). Jag har två delta-trikar som funkar och en stå-scooter med pedaler som liknar långa tangenter.
Anders Nilsson i Järfälla har byggt två tadpole-trikar med pendelrörelse-linjärdrifter och en med vevar. Den med vevar är MYCKET snabbare och mer lustfyllt att fara med.
Men en ersättning för långa och skitiga kedjor är fortfarande en bestående utmaning.
Hälsningar Anders
Anders Brage Totalförsvarets forskningsinstitut FOI Avdelningen för Systemteknik Institutionen för Marina Sensorsystem anders.brage@foi.se \ :-) tel +46(08)-5550 3453 ______ fax +46(0)8-5550 3543 OO O