Om det som Krister är inne på är erfarenheten som mer än väl kompenserar för ev sämre syn och sämre reaktionshastighet hos äldre så är det inte konstigt att de reagerar negativt på liggcyklar. De allar flesta har ju ingen erfarenhet av hur en sådan uppför sig i trafiken och då försvinner ju deras stora fördel som bilförare!
2012/12/22 Krister Spolander krister@spolander.se
Olyckor per körd sträcka är ett abstrakt och komplicerat begrepp. Det är inte konstant, utan varierar med den totala körsträckan, så att bilförare med lång årlig körsträcka har färre olyckor per mil än förare med kort körsträcka. Detta gäller oavsett andra förarkarakteristika som ålder, kön osv. Bakom ligger något slags träningseffekt som innebär att vill man minska antalet olyckor per mil så borde man uppmana människor att köra så mycket som möjligt. Men då kommer det absoluta antalet olyckor att öka eftersom det, av lätt insedda skäl, finns ett samband mellan det absoluta antalet olyckor och trafikarbetet (summan av alla bilars körsträcka). Det sambandet tycks vara linjärt fast med en regressionskoefficient som är mindre än ett (innebärande att olyckorna ökar med ökande trafikarbete med inte lika mycket proportionellt).
Intressant, men är du säker på att det är sträckan som är det avgörande? Kan det inte vara så att de som kör kortare sträckor kör mer inne i stan med fler korsningar som bidrar till fler situationer där det är stor risk för olyckor?